dinsdag 5 september 2017

Kerkhof van Kortenberg wordt gesaneerd


De gemeente Kortenberg wil haar kerkhoven verfraaien en moderniseren.  Het is de bedoeling om de kerkhoven beter landschappelijk in te passen in de omgeving, om meer open en groene ruimte te creëren en om de ‘belevingswaarde’ voor bezoekers kwalitatief te verhogen.
Daartoe wordt een reeks grafzerken verwijderd op grafpercelen waarin mensen werden begraven die geen concessie hebben aangekocht en die dus kosteloos hun begraafplek hebben gekregen.  De wettelijk voorziene periode om een dergelijke begraafplek te behouden is tien jaar. 

Iets meer dan een jaar geleden duidde het gemeentebestuur op het kerkhof van Kortenberg aan welke grafzerken hiervoor in aanmerking kwamen.  Daarbij werd er zorg voor gedragen dat de wettelijke bewaringsperiode van tien jaar ruimschoots werd overschreden.  In vele gevallen ging het om graven van meer dan 20 jaar oud.

Schepen van openbare werken Bart Nevens (N-VA) wees erop dat na het verwijderen van de zerken, de nodige inspanningen zullen worden geleverd om de nieuwe open ruimte sfeervol af te werken en in te richten.  De kostprijs voor deze sanering bedraagt € 100.000 (incl. BTW).  Burgemeester Chris Taes (CD&V) voegde eraan toe dat familieleden die hun nabestaanden een rustplaats mét concessie wilden bezorgen, dit konden doen, rekening houdend met het feit dat er dan een ontgraving en een nieuwe begraving moest gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten