dinsdag 9 januari 2018

Stappenplan voor project 'Betaalbaar Wonen Kortenberg-West' goedgekeurd

Burgemeester Chris Taes (CD&V) zei op de gemeenteraad dat betaalbaar wonen een belangrijke doelstelling van het gemeentebestuur is, die uitdrukkelijk is opgenomen in het beleidsplan 2013-2018. Het gemeentebestuur moet daarenboven het bindend sociaal objectief (BSO) inzake huisvesting bereiken.

Woonuitbreidingsgebieden komen bij uitstek in aanmerking om projecten voor betaalbaar wonen te realiseren, omdat dit soort gebieden alleen kunnen worden ontwikkeld voor sociale doeleinden én op voorwaarde dat het gemeentebestuur hiervoor zijn akkoord geeft.

In 2013 werd een eerste ontwerp van RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) opgesteld om het woonuitbreidingsgebied ten zuiden van de Vierhuizenstraat en ten noorden van de Sterrebeeksesteenweg te ontwikkelen in functie van betaalbaar wonen. Dit eerste ontwerp werd in 2015 on hold gezet om gevolg te kunnen geven aan de opmerkingen van de omwonenden over de omvang van het project, de aanpak van de waterproblematiek en de aandacht voor de mobiliteit.

Het gemeentebestuur wenst, in samenspraak met Vlabinvest (eigenaar van de gronden), SWaL (huisvestingsmaatschappij) en Interleuven (ontwerper en MOBER-studie), een aangepast project voor betaalbaar wonen te realiseren op deze locatie, dat tegemoetkomt aan de bekommernissen van de omwonenden. De omvang van het project is gereduceerd van 300 naar 120 woongelegenheden, de afwaterings- en rioleringsproblematiek wordt aangepakt met twee grote openbare werken die dit jaar in uitvoering gaan (Vogelenzangstraat en Sterrebeeksesteenweg) en er werd een nieuw MOBER (mobiliteitseffectenrapport) opgesteld. 

Het nieuwe project houdt een evenwichtige mix in van koop- en huurwoongelegenheden, van kavels en koopwoningen, van sociale en Vlabinvest-woongelegenheden en van woningen voor bescheiden en middeninkomens.

Het gemeentebestuur wil van bij de start van dit nieuwe project helder met de buurt en met andere geïnteresseerde inwoners communiceren en voorziet een advies- en participatietraject. De gemeenteraad bekrachtigde in dit kader het ‘stappenplan’ van Vlabinvest voor het project betaalbaar wonen Kortenberg West.

De gemeenteraad besliste om een adviescommissie op te richten, bestaande uit een vertegenwoordiging van alle politieke fracties, de relevante adviesraden en de omwonenden. Deze adviescommissie zal een pre-advies geven dat door de vertegenwoordigers van de gemeente in de jury zal worden vertolkt die het uiteindelijke ontwerp zal selecteren.

De gemeenteraad besliste ook dat de aanvraag voor het principieel akkoord (PRIAK) pas zal worden ingediend nadat de jury – daarbij rekening houdend met het pre-advies van de adviescommissie - een ontwerp heeft geselecteerd en nadat dit ontwerp op een publieksvergadering is gepresenteerd.

Er zal een openbaar onderzoek worden gevoerd bij de indiening van de stedenbouwkundige aanvraag voor het project.

De gemeenteraad besliste ook dat het PRIAK, zoals de procedure wettelijk voorziet, binnen het jaar zal worden gevolgd door een ontwerp-RUP ‘Betaalbaar wonen Kortenberg West’. Ook daarvoor zal een openbaar onderzoek worden georganiseerd.

Ten slotte besliste de gemeenteraad dat, behalve de zone langs de Vierhuizenstraat, waar het gemeentebestuur zelf een aantal kavels bouwrijp zal maken en via het bestaande toewijzingsreglement te koop zal aanbieden aan geïnteresseerde Kortenbergse inwoners en behalve de zone langs de Sterrebeeksesteenweg, waar binnen de 50-meterzone nog mag worden gebouwd, de rest van het projectgebied, zoals het in 2013 was afgebakend, een bindende bestemming moet krijgen als groene zone en dat dit ook zo moet worden vastgelegd in het RUP dat op het PRIAK zal volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten