In het administratief centrum van Kortenberg is op 1 en op 2 mei de aftrap gegeven voor Charter 700, een feest-, project- en evenementenjaar naar aanleiding van de 700ste verjaardag van het Charter van Kortenberg in 2012.
Dat Charter van Kortenberg werd op 27 september 1312 door Hertog Jan II van Brabant ondertekend in de Oude Abdij van Kortenberg. Het Charter van Kortenberg was het eerste formele ‘pact’ tussen een vorst, de adel en zes steden op het Europese vasteland. De steden Leuven, Brussel, Antwerpen, ’s Hertogenbosch, Tienen en Zoutleeuw kregen hun eerste rechten en vrijheden dankzij de ‘keure’ uit 1312. In die zin werd in Kortenberg de prille basis gelegd voor de latere democratische principes die nu gemeengoed zijn.
Het Charter van Kortenberg bepaalde dat de Hertog geen buitensporige belastingen mocht opleggen (alleen wanneer zijn zoon tot ridder werd geslagen, wanneer zijn dochter huwde of wanneer hij zelf gevangen werd genomen), dat er op een faire manier recht moest worden gesproken, waarbij geen onderscheid mocht worden gemaakt tussen rijk of arm en dat de zes steden afdwingbare rechten kregen. Bijna een eeuw na de Magna Carta (1215) in Groot-Brittannië, voegde het Charter van Kortenberg een essentiële dimensie toe aan de verhouding tussen vorst en onderdanen: het ging niet alleen meer om de relatie tussen vorst en adel, maar om het bredere verband tussen vorst, adel en de burgers van de steden.
Met de ondertekening van het Charter werd ook de ‘Raad van Kortenberg’ geïnstalleerd, een parlement dat om de drie weken vergaderde in de Oude Abdij van Kortenberg. De steden kregen ook een ‘weerstandsrecht’, waardoor ze de mogelijkheid hadden te protesteren tegen een eventuele niet-naleving van de bepalingen van het Charter.
In 2012 wil Kortenberg niet alleen het historische feit van de ondertekening van het Charter herdenken. Kortenberg wil het voortouw nemen in de boeiende zoektocht naar instrumenten, methodes en middelen om inspraak en participatie in het lokale beleid te bevorderen en te verbeteren.
Dat gebeurt op drie manieren:
Ten eerste nodigt het gemeentebestuur inwoners, vrijwilligers en verenigingen uit om na te gaan hoe de bestaande inspraak- en adviesorganen kunnen worden verbeterd en hoe de stem van alle mensen die zich bij het gemeentebeleid betrokken weten, kan worden versterkt.
Ten tweede wil het gemeentebestuur nagaan op welke wijze nieuwe kanalen en mogelijkheden kunnen worden aangeboord om de actieve participatie van inwoners te versterken. Zo wordt bv. projectinspraak steeds belangrijker: mensen engageren zich niet noodzakelijk een heel leven lang in één vereniging voor één maatschappelijke kwestie, maar willen zich wel inzetten voor een project dat eerder beperkt is in tijd en in omvang: de inrichting van hun straat of wijk, het opzetten van een buurtfeest, het bestrijden van zwerfvuil, de organisatie van een festival, enz. Modern gemeentebeleid moet dat soort engagement echt kunnen valoriseren.
Ten derde wil het gemeentebestuur visie ontwikkelen over de toekomst van de gemeente op iets langere termijn. Inwoners, verenigingen, bedrijven, scholen, wijkcomités en andere creatievelingen worden uitgenodigd samen na te denken over “Kortenberg 2020” . Hoe zou onze gemeente er moeten uitzien binnen tien, twintig of dertig jaar? Welk type evolutie willen we bevorderen of absoluut afremmen? Hoe zit het met de verdere ontwikkeling van woon- of werkgebieden? Hoe kunnen we de schaarse open ruimte beschermen? Wat met mobiliteit en sluipverkeer? Hoe kunnen we mensen samenbrengen en samen verantwoordelijkheid dragen voor een leefbare en aangename gemeente?
De viering van Charter 700 wordt een belangrijk gebeuren. Zowel het gemeentebestuur als tal van verenigingen en groepen bereiden momenteel het evenementenjaar voor. Wie wil meewerken of een goed idee heeft, kan gerust een seintje geven. In Zoeklicht en op de webstek van de gemeente (www.kortenberg.be) volgt de komende weken en maanden zeker nog meer informatie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten