Twee jaar geleden stond ik te tanken aan een pompstation op de Leuvensesteenweg, toen een inwoner me aansprak en zei dat de gemeente er toch wel vaak vuil bij lag, met veel zwerfvuil, blikjes, brikjes, flesjes en pakjes overal op straten en pleinen.
“We zouden daar iets moeten aan doen,” zei hij. En uiteraard ging ik daarmee akkoord. “En ik wil daar zelf ook aan meehelpen,” voegde hij eraan toe. Dat klonk als muziek in de oren: een partnerschap tussen inwoners en bestuur om de gemeente proper te helpen houden.
Ik vond dit zo’n positieve insteek dat ik ermee naar de vergadering van het college van burgemeester en schepenen trok en voorstelde om een zwerfvuilactie op het getouw te zetten. Zowel de milieuschepen als de andere collega’s (en ook de milieudienst) waren enthousiast en vorig jaar organiseerde Kortenberg de eerste zwerfvuilactie.
We waren aangenaam verrast door het enthousiasme waarmee die eerste oproep beantwoord werd. Daarom werd beslist om het initiatief te herhalen en uit te breiden.
In de periode van 7 tot 16 november 2011 werden de inwoners uitgenodigd om aan de nieuwe zwerfvuilactie deel te nemen. 367 deelnemers ruimden het zwerfvuil op in Kortenbergse straten, op pleinen en voetwegen en verzamelden het afval in speciale witte vuilniszakken. Op 18 november werden alle zakken door de gemeente opgehaald en in een container aan het gemeentehuis verzameld. In totaal werd 480 kg zwerfvuil ingezameld in 83 straten of delen van straten, in 8 voetwegen en op 7 pleinen.
Sensibiliseren is goed en noodzakelijk, maar ondanks de inzet van vele plichtsbewuste inwoners en vrijwilligers, wordt er op sommige plaatsen in de gemeente regelmatig gesluikstort. Daarom werd door de politiezone HerKo in de week van 14 tot en met 21 november een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Lodewijk Maesstraat en de Leuvensesteenweg, een plek waar in het verleden herhaaldelijk vuil werd gestort. De politie wou hiermee een sterk signaal geven dat hardnekkige sluikstorters zullen worden geïdentificeerd, opgespoord en beboet. Blijkbaar schrikte de plaatsing van een camera sluikstorters voldoende af, want er werden tijdens deze week geen voorwerpen achtergelaten. De politie zal in de toekomst deze mobiele camera nog inzetten.
Bij de begroting 2012 zal het college van burgemeester en schepenen de gemeenteraad ook voorstellen om, via een initiatief van sociale tewerkstelling, twee voltijdse arbeiders aan de slag te laten gaan die het hele jaar door de gemeente zullen helpen proper houden. Ze zullen systematisch zwerfvuil opruimen, rommel uit het straatbeeld doen verdwijnen en tijdens de winterperiode ook helpen bij het sneeuwruimen. Daarmee wil het gemeentebestuur het werk en de inzet van milieubewuste inwoners daadwerkelijk ondersteunen: als er overal vuil op pleinen en straten ligt, zet dat niet aan tot grote zorgzaamheid. Als de gemeente een inspanning doet om alles proper te houden, is het voor inwoners vanzelfsprekender om hun eigen directe omgeving in orde te houden.
Kortenberg investeert fors in een propere gemeente en rekent erop dat ook alle inwoners hun steentje bijdragen om straten en pleinen schoon te houden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten