Op donderdag 26 januari 2012, gedichtendag, organiseerde het gemeentebestuur van Kortenberg, in samenwerking met de bibliotheek, het eerste Poëziefestival van Kortenberg.
Burgemeester Chris Taes (CD&V) lichtte toe waarom hij zo enthousiast was over dit literaire feest van de democratie: “Het Charter van Kortenberg werd in 1312 in de Oude Abdij plechtig ondertekend door Hertog Jan II van Brabant en de zes chartersteden (Brussel, Leuven, Antwerpen, Tienen, Zoutleeuw en ’s Hertogenbosch). Het ging om het eerste Handvest op het Europese vasteland waarin rechten en vrijheden voor steden en burgers werden erkend. Kortenberg was op die manier de historische bakermat van wat ooit zou uitgroeien tot een ‘democratisch bestuursmodel’ in heel Europa. De macht van de hertog werd beperkt en geconditioneerd. Er werd een parlement (de Raad van Kortenberg) in het leven geroepen. En er werd een eerlijke en onpartijdige rechtspraak vooropgesteld, ‘zonder onderscheid tussen arm en rijk
In dit Charterjaar wil Kortenberg niet alleen terugblikken op dit belangrijke historische feit, maar ook verkennen hoe we die eeuwenoude gedachte van inspraak, participatie en democratie kunnen vertalen in de realiteit van vandaag en morgen. We gaan op zoek naar mogelijkheden om dit concreet waar te maken. We doen dat op tal van manieren: academisch, ludiek, met babbelbox en webstek, maar ook artistiek. Vandaar dit poëziefestival.
U stelt zich misschien de vraag: wat heeft poëzie te maken met participatie, met strijd tegen gevestigde structuren, met het verwerven van nieuwe inzichten, met het ontwikkelen van visie? In onze gemeente dachten we: dat ligt voor de hand. Politieke ontvoogding start in de regel met verzet. Verzet tegen bestaande structuren en ideeën, het doorbreken van vastgeroeste codes en conventies, een utopie die men wil delen, een droom die men wil realiseren. Poëzie is ook een daad van verzet. Want poëzie verzet zich per definitie tegen de conventies van de taal, van de grammatica en de versleten, alledaagse betekenis van woorden en begrippen. Poëzie gaat in tegen de banale, doordeweekse waarneming van de wereld. Poëzie vertaalt emotie in structuur, creëert een nieuwe, unieke realiteit, die verder gaat dan het hier en nu, die de pure betekenis van elk individueel woord overstijgt.
Poëzie tilt in het beste geval een individuele ervaring of een individuele emotie op tot een universele metafoor die door iedere lezer of toehoorder erkend en herkend kan worden, maar die toch de diepste kern van het mens-zijn raakt. Daarom past een poëziefestival naar onze mening perfect in een evenementenjaar rond betrokkenheid, participatie en visieontwikkeling.”
Juryverslaggever Roger de Neef las het uitgebreide juryverslag voor en maakte de namen van de genomineerden en van de winnaar bekend. Martin Carrette uit Deinze (Oost-Vlaanderen) won overtuigend de Poëziewedstrijd Kortenberg 2012 met het gedicht “Litanie van de verloren democratie”. De twee genomineerden waren Paul Vincent uit Retie (Antwerpse Kempen) met het gedicht ‘Polyfonie’ en Mark Meekers uit Heverlee met “Bij Stem”.
De avond werd stemmig en sfeervol opgeluisterd door leerkrachten en leerlingen van de Academie voor Muziek, Woord en Dans van Zaventem-Kortenberg, die de sterkste gedichten van de poëziewedstrijd declameerden, afgewisseld met toneel en muzikale intermezzi. Er werd ook nog een tentoonstelling geopend met gedichten en knutselwerken van de leerlingen van de plaatselijke scholen (over alle schoolnetten heen) over het thema ‘democratie’.
Burgemeester Taes sprak op het einde van de avond nog de hoop uit dat dit gelegenheidsevenement zou kunnen uitgroeien tot een twee- of driejaarlijks poëziefestival, waardoor Kortenberg op de artistieke kaart van Vlaanderen zou worden gezet en de gedachte aan inspraak en betrokkenheid permanent levendig kan worden houden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten