Op zondag 6 mei 2012 werd het gerenoveerde en nieuw aangelegde park van de Oude Abdij van Kortenberg plechtig geopend en ingewandeld. Te oordelen naar de spontane, positieve reacties van de talrijke bezoekers, wordt dit park hét nieuwe referentiepunt in het hart van Kortenberg.
Burgemeester Chris Taes (CD&V) mocht het traditionele lintje doorknippen en onderstreepte in zijn gelegenheidstoespraak het belang van deze gebeurtenis:
“Als goede Vlamingen zijn we van nature bescheiden en lopen we niet graag te koop met troeven en prestaties.
Vandaag willen we daar voor één keer een uitzondering op maken. Als gemeentebestuur zijn we immers uitermate trots op de officiële openstelling van het Park van de Oude Abdij van Kortenberg. Het is een meerwaarde voor de inwoners van onze gemeente en voor alle andere belangstellenden die er de pracht van willen bewonderen en er het eigen karakter willen van respecteren.
Toen dit gemeentebestuur in 2007 aantrad, startte het meteen een dialoog op met de vzw Oude Abdij Kortenberg die dit unieke domein beheert. De Oude Abdij zocht partners om mee in te staan voor de ontwikkeling en het onderhoud van het grote terrein en het gemeentebestuur was vragende partij om één recreatief geheel te maken van de abdijsite en de gemeentelijke site Colomba.
We zijn de vzw Oude Abdij Kortenberg en de gemeenteraad dankbaar voor de vruchtbare dialoog, die dit formidabele natuur-, ontspannings- en belevingsproject heeft mogelijk gemaakt. De site Colomba biedt een ruime binnensportinfrastructuur, weldra aangevuld met een vernieuwde minihall en een geïsoleerd dak. Daarnaast werd buiten een nieuwe atletiekpiste aangelegd, werd de voetbalaccommodatie aangepast, kwam er een nieuw speelplein met nieuwe wandelpaden, ravottersterreintjes en staat er weldra een nieuw jeugdhuis. Op de abdijsite wordt vanaf nu een wandelpark opengesteld voor stille recreatie en voor natuurbeleving. Mooier konden we het echt niet maken … Dat alles wordt aangevuld met de moderne vergader- en feestinfrastructuur van Gemeenschapscentrum Colomba, die voor vele verenigingen de nodige ruimte biedt voor het breedst mogelijke activiteitenaanbod. We durven dit gerust uniek te noemen, niet alleen in onze gemeente, maar ook ver daarbuiten.”
Het vernieuwde park werd door de honderden bezoekers ingewandeld onder begeleiding van een “ganzenfanfare”. Het minder fraaie weer (geen zon, maar ook geen regen) kon de stemming niet drukken en velen maakten van de gelegenheid gebruik om de twee tentoonstellingen te bezoeken: ééntje buiten en ééntje binnen.
1. Buiten konden wandelaars in het kader van de gekende Kortenbergse Kunstkabinetten, kennismaken met CHart, een woordspeling op “Charter” en “Art”. De Werkgroep Beeldende Kunst prikkelde kunstenaars om nieuw werk te creëren rond het thema “democratie en burgerschap” op enkele specifieke plaatsen in het park. De selectie van de werken kostte de Werkgroep heel wat uren deliberatie, maar onder leiding van Thierry Verhellen, die o.m. zijn strepen al had verdiend als curator van Furament, de kunsttriënnale van Tervuren, werd deze opdracht tot een goed einde gebracht. CHart staat volledig in het teken van de principes die in het Charter van Kortenberg een eerste aanzet kenden: democratie, participatie, basisrechten en samenwerking. Deze tentoonstelling is vrij te bezoeken tot en met zondag 1 juli van zonsopgang tot zonsondergang. Elke zondagnamiddag tussen 14u en 17u is iemand van de Werkgroep of van de kunstenaars aanwezig om de nodige toelichting te geven. Voor de bezoekers is ook verzorgde catalogus over de tentoonstelling beschikbaar tegen de zeer democratische prijs van € 5. Groepen kunnen een begeleide tentoonstelling aanvragen via de cultuurdienst van onze gemeente. Vanaf 15u zijn er vandaag alvast geleide bezoeken.
2. Binnen lokte de EXPO 1312 heel wat bezoekers. Het is de boeiende tentoonstelling naar aanleiding van de 700ste verjaardag van het Charter van Kortenberg. Dat Charter werd op 27 september 1312 in de Abdij ondertekend door Hertog Jan II van Brabant en de vertegenwoordigers van zes steden: Antwerpen, Brussel, Leuven, ’s Hertogenbosch, Tienen en Zoutleeuw. In dat charter werden een aantal basisprincipes vastgelegd die gerust beschouwd mogen worden als de prille bakermat van de democratie op het Europese vasteland. Zo werd onder meer een ‘parlement’ (of praatplaats) ingesteld, dat de naam “Raad van Kortenberg” kreeg. Er werd een elementaire vorm van eerlijke rechtspraak ingevoerd, waarbij uitdrukkelijk vermeld werd dat er geen onderscheid mocht worden gemaakt tussen arm en rijk. De absolute macht van de feodale vorst (de hertog) werd beperkt. Er werden grenzen gesteld aan de belastingen die mochten worden geheven. En de steden van het moment (overigens niet de minste …) kregen een eerste vorm van lokale autonomie. De tentoonstelling werd opgezet in samenwerking met het Erfgoedhuis Kortenberg en met de firma MADOC. Die synergie zorgt voor een eigentijdse en aantrekkelijke vormgeving en invulling van de historische herdenking.
Het is een interactieve expo geworden, die jong en oud uitleg geeft over de baanbrekende betekenis van het Charter, maar die tegelijk de bezoeker wil stimuleren om bewuster om te gaan met rechten en plichten, met inspraak en democratie, met betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Het gemeentebestuur wil daarbij zeer bewust de brug leggen tussen de wieg én de toekomst van de democratie in onze gemeente en in onze contreien. Het is de opdracht om, met inbreng van zoveel mogelijk geëngageerde en betrokken inwoners, een nieuw Charter te schrijven dat voor de toekomstige bestuurders het wens- en streefbeeld uittekent van waar we met Kortenberg naartoe willen. Niet alleen morgen en overmorgen, maar met een horizon tot 2020 of 2050. Wie het wenst kan een catalogus van deze tentoonstelling aankopen voor de milde prijs van € 4. Daarin vindt u dan meteen ook het beeldverhaal over het Charter dat door Castor (pseudoniem voor Kortenbergenaar Chris Van Den Driessche) werd ontworpen.
Rond 16.15u leidde cultuurschepen Ann Vannerem (CD&V) , na een korte historiek van de uitgevoerde werken, het laatste grote evenement van de dag in: de wereldcreatie van een unieke muziekcompositie door Kortenbergenaar Dirk Wambacq. Voor het eerst in de geschiedenis voerden muzikanten en koorleden uit alle muziekverenigingen van de gemeente samen een origineel, Kortenbergs muziekstuk uit. Het ‘Charter to Humanity’ van Dirk Wambacq werd gespeeld en gezongen door ruim 250 deelnemers, begeleid door vendelzwaaiers en dansers.
Er werden vele superlatieven gebruikt om de opening van het park van de Oude Abdij luister bij te zetten. Maar het was voor de bezoekers duidelijk dat er geen enkele echt overdreven was.
Het park van de Oude Abdij Kortenberg is voortaan elke dag toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Parkeren kan best op de ruime parking van de site Colomba (aan de sporthal). Er loopt een wandelpad naar de ingang van het park.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten