woensdag 3 september 2014

Inwoners, bestuur en politie: samenwerken tegen inbraken

Op de gemeenteraad van 1 september bleek dat alle fracties bekommerd zijn om de inbrakenplaag die Kortenberg, de politiezone HERKO en de hele regio al enige tijd teistert.  De gemeente is erg ‘aantrekkelijk’ voor potentiële inbrekers, omwille van de grote bereikbaarheid, zowel via het spoor en de bus als via de talrijke nabijgelegen ontsluitingswegen naar grote verkeersaders.

Het gemeentebestuur of de politiezone kan niet ‘verhinderen’ dat inbrekers Kortenberg uitkiezen, maar kan wel maatregelen treffen om de bevolking te sensibiliseren, de inbrekers te ontmoedigen en de daders te vatten. 

Burgemeester Chris Taes (CD&V) gaf een overzicht van de inspanningen die nu al geleverd worden én die op korte termijn gepland zijn:
  1. Op geregelde tijdstippen worden er zowel alleen door de zone als in samenwerking met naburige politiezones antidiefstalpatrouilles georganiseerd, zowel met een anoniem voertuig als met een gewoon politievoertuig. Deze antidiefstalpatrouilles worden ingezet wanneer de kans op inbraken of andere diefstallen het hoogst is en worden georiënteerd naar inbraakgevoelige wijken. Ook de reguliere interventieploegen en de wijkinspecteurs worden iedere dag aangestuurd om te patrouilleren in inbraakgevoelige wijken.
  2. In samenwerking met naburige politiezones worden er op geregelde tijdstippen gerechtelijke controleacties (focusacties genaamd) georganiseerd waarbij op verschillende locaties voertuigen worden gecontroleerd. Deze acties werden arrondissementeel beter afgestemd en beter gespreid in de tijd.
  3. Sinds 2013 heeft de politiezone een interventievoertuig met een mobiel systeem van automatische nummerplaatherkenning dat alle nummerplaten van voertuigen die het politievoertuig kruisen, scant en koppelt aan verscheidene databanken. Op deze wijze kan de ANPR-camera onder andere niet-verzekerde, niet-gekeurde en gerechtelijk geseinde voertuigen (mogelijk gelinkt aan een inbraak) herkennen. De ANPR-camera wordt zowel overdag als ’s nachts ingezet. 
  4. In 2014 heeft de politiezone tot eind juli 17 personen aangehouden op verdenking van diefstal of omwille van verdachte handelingen. 
  5. Nadat een inwoner slachtoffer is geworden van een inbraak(poging), wordt er steeds een herbezoek door de wijkinspecteur voorzien. Hierbij wordt de focus gelegd op slachtofferbejegening, bijkomende informatie geven en vragen, en het aanbieden van diefstalpreventief advies.
  6. Het kader van de lokale recherchedienst van de politiezone HerKo bestaat uit zes voltijdse speurders. Zij onderzoeken vele diefstallen die op het grondgebied van de politiezone worden gepleegd. Hierbij gaat veel aandacht naar een uniforme en kwaliteitsvolle aanpak, met de bedoeling meer feiten te kunnen ophelderen.
  7. Om het aantal inbraken te verminderen heeft de politie de medewerking nodig van de bevolking.  Dat kan op de volgende manieren:
    1. het aanvragen van diefstalpreventief advies: de politiezone beschikt over een diefstalpreventie-adviseur die aan de inwoners gratis en vrijblijvend diefstalpreventief advies geeft. Sinds 2013 kan men eveneens advies verkrijgen op basis van (ver)bouwplannen. De nodige inbraakpreventieve maatregelen nemen vermindert immers de kans op een geslaagde inbraak. In 2014 werden tot nog toe 71 adviezen verstrekt, waarvan 36 aan inwoners van Kortenberg.
    2. het onmiddellijk melden van verdachte situaties, personen en voertuigen door inwoners via het nummer 101: een politieploeg zal dan zo snel mogelijk ter plaatse komen om de situatie te onderzoeken. Aangezien de politie niet overal tegelijk kan patrouilleren, wordt op deze manier de effectiviteit van het politiewerk verhoogd en kan de politie korter op de bal spelen.
    3. het aanvragen van afwezigheidstoezicht: het aantal aanvragen van burgers voor afwezigheidstoezicht bedroeg tot en met juli 246 (opnieuw een stijging). Door HerKo werden er in 2014 tot en met juli 774 controles uitgevoerd (ten opzichte van 830 controles gedurende dezelfde periode vorig jaar).  
       
  8. Op relatief korte termijn plannen het gemeentebestuur en de politiezone nog de volgende initiatieven:
     
    • maximale inzet van de aangekochte mobiele camera;
    • beveiliging van de Colombasite (sporthal van Kortenberg) met vaste camera’s;
    • een bijkomend sensibiliseringsproject voor inwoners én passanten, waarvoor we inspiratie opdoen bij de politiezone KASTZE;
    • overleg met de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest om de bestaande vaste flitscamera’s te vervangen door ANPR-camera’s, die ook voor antidiefstaldoeleinden kunnen worden ingezet;
    • bestrijding van sluipverkeer via trajectcontrole met ANPR-camera’s, die dan ook kunnen worden ingezet voor antidiefstaldoeleinden.
     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten