dinsdag 8 september 2015

Met (gemeente)raad en daad - september 2015


Gemeenteraad gemist?  Geen probleem.  Je vindt hier meer informatie over de markantste beslissingen.  Zo kwamen in Kortenberg op de raad van 7 september2015 o.m. de volgende punten aan bod:

Lia Vandeven volgt Katrijn Willems op in de Kortenbergse gemeenteraad

Katrijn Willems (Open Vld) diende haar ontslag in als lid van de Kortenbergse gemeenteraad.  In haar ontslagbrief motiveerde ze deze beslissing door te wijzen op haar recente gezinsuitbreiding en op drukke professionele bezigheden.  Lia Vandeven (Open Vld), die haar al verving tijdens haar bevallings- en ouderschapsverlof, legde op de gemeenteraad de eed af als titelvoerend gemeenteraadslid in handen van burgemeester Chris Taes (CD&V).  Stef Ryckmans neemt de taak van Katrijn Willems over als fractieleider van Open Vld.

 

Donderdagmarkt blijft.

Schepen van Lokale Economie Sabine Ledens (N-VA) lichtte op de gemeenteraad de resultaten toe van een open enquête die het gemeentebestuur hield over de wenselijkheid om de wekelijkse markt naar een ander tijdstip te verplaatsen, dan wel op donderdagvoormiddag te behouden.

In totaal werden 1064 enquêtes ingevuld, waarvan 889 geldige enquêtes (ontdubbeld en enkel meerderjarige inwoners van Kortenberg, gecheckt door de dienst burgerzaken).

Van die 889 inwoners gaan er 752 naar de donderdagmarkt en gaan er 137 niet naar de markt, omdat ze op dat moment moeten werken.

Wat de voorkeur voor de marktdag betreft, leverde de enquête dit resultaat op:

- 723 verkiezen donderdag

- 61 verkiezen zondag

- 56 verkiezen zaterdag

- 41 verkiezen een avond in de week

- 3 verkiezen donderdag of een avond in de week

- 1 verkiest donderdag of zaterdag

- 1 verkiest donderdag, een avond in de week, zaterdag of zondag

- 1 verkiest donderdag, zaterdag of zondag

- 1 verkiest donderdag of zondag

- 1 heeft geen voorkeur voor een bepaalde dag

Op basis van de duidelijke cijfers van de enquête, besliste het college van burgemeester en schepenen om de marktdag op donderdag te behouden.

 
Openbaar onderzoek levert 28 bezwaarschriften op

De gemeenteraad nam kennis van de bezwaarschriften die werden ingediend naar aanleiding van het openbaar onderzoek over de stedenbouwkundige aanvraag van Aquafin voor de wegen- en rioleringswerken in de Vogelenzangstraat, Vierhuizenstraat, Eekhoornstraat en de Populierenlaan.

Het gaat om 28 bezwaarschriften die nu door het college van burgemeester en schepenen moeten worden onderzocht en behandeld.

Schepen van ruimtelijke ordening Bart Nevens (N-VA) kondigde aan dat de gemeenteraad volgende maand kennis zal nemen van de opmerkingen die tijdens een ander openbaar onderzoek rond hetzelfde project zijn geformuleerd in verband met het aspect “verbreding van de buurtweg”.

 

Budgetwijziging van de kerkfabrieken van Meerbeek en Erps goedgekeurd.

Op voorstel van burgemeester Chris Taes (CD&V) keurde de gemeenteraad twee budgetwijzigingen goed: de exploitatietoelage van de kerkfabriek van Meerbeek werd met 9.000 euro verhoogd, omwille van enkele dringende, onvoorziene werken en de kerkfabriek van Erps kreeg een investeringstoelage van 13.155 euro voor de herstelling van het glasraam boven de winterkapel.  Hiervoor wordt ook nog subsidiëring aangevraagd bij de provincie Vlaams-Brabant.

Intussen besliste het college van burgemeester en schepenen ook om de verwarming van de kerk van Kwerps, die vorige winter stuk ging, te vernieuwen.  Van de gelegenheid wordt gebruikgemaakt om over te schakelen van stookolie naar gas, wat niet alleen onderhoudsvriendelijker is, maar ook duurzamer en beter voor het milieu.

 

Overeenkomst met INL-ploegen verlengd

Schepen van milieu Kristien Goeminne (CD&V) kreeg van de gemeenteraad toestemming om de overeenkomst met de Intergemeentelijke natuur- en landschapsploegen (INL) via IGO met een jaar te verlengen.

Deze INL-ploegen worden als sterk instrument beschouwd om via inrichting en beheer te streven naar een milieukwaliteit die vereist is voor duurzame instandhouding van doelsoorten of -habitats, en die bijgevolg ingezet worden om een betekenisvolle bijdrage te leveren in het biodiversiteitsbeleid en het stoppen van het verlies aan biodiversiteit.

 

Nieuwe subsidieaanvraag voor Woonwijzer Midden Brabant

Op voorstel van schepen van woonbeleid Kristien Goeminne (CD&V) keurde de gemeenteraad een nieuwe subsidieaanvraag goed die tot doel heeft het project ‘Woonwijzer Midden Brabant’ te verlengen tot in 2019.

Woonwijzer Midden Brabant streeft de volgende doelstellingen na: 

  1. Het ontwikkelen van een gemeentelijke beleidsvisie op het vlak van wonen.
  2. Het organiseren van lokaal woonoverleg.
  3. Het uitbouwen van een klantgerichte dienstverlening aan de burger.
  4. Het verbeteren van de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving.
De voorbije jaren maakten heel wat inwoners gebruik van de mogelijkheid om op het gemeentehuis contact op te nemen met een medewerker van Woonwijzer Midden Brabant en op die manier advies te krijgen over betaalbaar wonen.  De personeelsinzet voor Kortenberg bedraagt iets meer dan 1 VTE (voltijds equivalent).  De gemeente betaalt hiervoor een bijdrage van om en bij de 25.000 euro per jaar.


FSC-labeling uitgebreid

Milieuschepen Kristien Goeminne (CD&V) stelde de gemeenteraad voor om het klassieke FSC-label (Forest Stewardship Council) voor duurzame houtsoorten uit te breiden met het PEFC-label.

Dat PEFC-label staat voor “Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes”.  Dit PEFC-label is wereldwijd het grootste en belangrijkste boscertificatiesysteem.

De uitbreiding van FSC-hout met PEFC-hout is van belang voor inwoners die een éénmalige premie van maximum 125 euro willen aanvragen voor het gebruik van duurzame houtsoorten bij de bouw of renovatie van een huis.

 

Nieuw Minderhinderplan voor de luchthavenomgeving goedgekeurd

Na overleg met de bevoegde raadscommissie en met de bewonersvereniging Decibel 25L, keurde de Kortenbergse gemeenteraad unaniem een nieuw Minderhinderplan voor de luchthavenomgeving goed.  Burgemeester Chris Taes (CD&V) dankte alle leden van de gemeenteraad voor het sterke signaal dat met deze unanieme stemming naar de bevoegde overheden wordt gestuurd.  Commissievoorzitter Koen Van Roey (CD&V) lichtte toe welke elementen de basis vormden voor de consensus die werd bereikt.

Het nieuwe Minderhinderplan werd als volgt goedgekeurd: 

  1. het aantal slots voorzien voor de nachtperiode is momenteel, conform de huidige milieuvergunning, beperkt tot 16.000 per jaar. Dit aantal mag in de toekomst geenszins overschreden worden;
  2. de verdere, versnelde invoering van geluidsarme vliegtuigen;
  3. de effectieve beboeting van vliegtuigmaatschappijen die de voorgeschreven landings- en opstijgprocedures niet volgen en de juridische erkenning van de gevolgen ervan;
  4. de definitieve begrenzing van de vluchtgebonden activiteiten van de luchthaven tot het terrein dat momenteel afgebakend is in het gewestplan en het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (dus: geen verlenging van de huidige startbaan 25 L);
  5. een betere samenwerking met andere, regionale luchthavens in Vlaanderen en België;
  6. de inschakeling van andere verkeers- en vervoersmodi om de druk op Zaventem te verlichten (coördinatie met het HST-net, het gewone spoorverkeer en de binnenscheepvaart);
  7. een rechtvaardige spreiding van de lawaailast over àlle buurgemeenten, inclusief de gemeenten van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest;
  8. het zo geluidsarm mogelijk inrichten van de proefdraaiplaats en verder beperken van grondlawaai;
  9. de nodige aandacht voor andere, minder merkbare vormen van pollutie, zoals water-, lucht- en bodemverontreiniging;
  10. er moet zo spoedig mogelijk werk worden gemaakt van een federale vliegwet, waarin de vliegtuigroutes, de windnormen en de opstijg- en landingsprocedures bindend worden vastgelegd en waarbij in de hoogst mogelijke mate wordt uitgegaan van het historische baangebruik van vóór 1999, waar de windrichting bepalend moet zijn voor de selectie van opstijg- en landingsprocedures;
  11. opmaak van een globaal Plan-MER voor de hele luchthavensite zodat alle mogelijke milieuhinder aan bod kan komen en bevoegdheidsdiscussies uitgesloten worden.   

Adviezen over voet- en buurtwegen

Schepen van openbare werken Bart Nevens (N-VA) stelde de gemeenteraad adviezen voor in verband met de wijziging of verlegging van een aantal voet- en buurtwegen. 

Het dossier van voetweg 101 aan de Vissegatstraat te Erps-Kwerps wordt stopgezet omdat er geen akkoord is tussen de aangelanden over het volledige tracé van de voetweg.

De wijziging van het tracé van voetweg 66 aan de Curegemstraat te Erps-Kwerps werd voorlopig aanvaard, evenals de gedeeltelijke verlegging van buurtweg 17 te Everberg/Meerbeek (Wijnegemhofstraat) en de gedeeltelijke verlegging van voetweg 54 langs de Oudebaan in Erps-Kwerps.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten