woensdag 9 december 2015

Nieuw algemeen politiereglement in Kortenberg


Met enige trots stelde burgemeester Chris Taes (CD&V) de nieuwe algemene bestuurlijke politieverordening aan de gemeenteraad voor.

Sinds het ontstaan van de politiezone HERKO in april 2001 was er behoefte aan een transparant, gezamenlijk politiereglement voor het hele grondgebied van de politiezone.  Dat veronderstelde heel wat overleg en afstemming tussen de gemeenten Kortenberg en Herent, om zo te komen tot een afgeslankt, eigentijds en helder gezamenlijk politiereglement dat in de grootst mogelijke mate identiek is voor beide gemeenten.

Dank zij een goede samenwerking tussen beide burgemeesters, de staf van de politiezone en beide gemeentelijke administraties, kwam na een volgehouden oefening van ruim twee jaar, een nieuwe, gezamenlijke algemene bestuurlijke politieverordening uit de pen, die in beide gemeenten van kracht wordt op 1 januari 2016.

In het nieuwe politiereglement werden heel wat oubollige elementen uit de oude politieverordeningen geschrapt.  Zo is er niet langer een verbod op het gooien van sneeuwballen, zit er geen bepaling meer in om hekserij te bestrijden en hoeft de politieman die bij een horecazaak op bezoek komt, niet langer een voorbehouden plaats te krijgen.

Het nieuwe politiereglement heeft een ruim toepassingsgebied.  Er staan bepalingen in over openbare netheid en gezondheid, over openbare veiligheid en vlotte doorgang, over openbare rust (met name lawaaioverlast) en over de omgang met dieren.

Het nieuwe politiereglement bepaalt ook welk soort overlast in aanmerking komt voor ‘gemeentelijke administratieve sancties’ (‘GAS’-boetes), waarbij minderjarigen alleszins eerst een bemiddelingsaanbod krijgen.  De leeftijdsgrens voor gemeentelijke administratieve sancties werd in Kortenberg bepaald op 16 jaar, behalve wat het perimeterverbod voor alcoholgebruik tijdens sommige feesten of fuiven betreft.  Daar werd de leeftijdsgrens – op basis van de concrete vaststellingen in de praktijk – bepaald op 14 jaar. 

Naast overlast die alleen met een gemeentelijke administratieve sanctie wordt bestraft, zijn er de zogenaamde ‘gemengde inbreuken’, die in principe met een GAS afgehandeld kunnen worden, maar waarbij het Parket nog steeds de mogelijkheid behoudt om zelf ook op te treden, zoals bv. het omhakken of verminken van bomen, het beschadigen van eigendommen, het beschadigen van afsluitingen of het veroorzaken van nachtlawaai.  Andere inbreuken worden uitsluitend door het Parket afgehandeld, zoals bv. graffiti-spuiten.

Overlast die beboet wordt met een gemeentelijke administratieve sanctie, wordt vastgesteld door een politioneel bevoegd persoon (of in sommige gevallen ook door een gemandateerd gemeenschapswacht) en de hoogte van de sanctie wordt bepaald door een (provinciaal) sanctionerend ambtenaar.  De maximum-boete kan oplopen tot € 350 bij volwassenen en tot € 175 bij minderjarigen.

Burgemeester Taes beklemtoonde nog dat het niet de bedoeling is om met deze nieuwe algemene politieverordening ‘jacht’ te maken op mogelijke overtreders, maar wel om over een helder, ondubbelzinnig en eenduidig referentiekader te beschikken dat door de mensen op het terrein met veel gezond verstand moet worden gehanteerd.

De Jeugdraad, de GAMV (gemeentelijke adviesraad voor mobiliteit en verkeersveiligheid) en de MAR (milieu-adviesraad) onthaalden het ontwerp van algemene politieverordening positief. 

Het nieuwe politiereglement is raadpleegbaar op www.kortenberg.be .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten