donderdag 28 april 2011

Geen tijd voor overleg: hoe lang nog?

Het politiecollege van Herko (Herent-Kortenberg) heeft vandaag actie gevoerd aan de gesloten jeugdinstelling ‘De Grubbe’ te Everberg (Kortenberg) om te protesteren tegen het uitblijven van een eerlijke compensatieregeling voor het supplementaire politiewerk dat wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van de ‘jeugdgevangenis’ én van 8 Fordulas-bedden in de psychiatrische afdeling van UZ Sint-Jozef, eveneens gevestigd in Kortenberg.

Beide initiatieven werden door de federale overheid zonder enige vorm van voorafgaand overleg in 2002 (De Grubbe) en 2009 (UZ Sint-Jozef) ‘ingeplant’ in de politiezone en veroorzaken heel wat overwerk voor de medewerkers van de politiezone, waardoor de basispolitiezorg voor de inwoners van beide gemeenten in het gedrang komt.

Reeds herhaaldelijk werd door de burgemeesters Willy Kuijpers van Herent en Chris Taes van Kortenberg bij minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom aangedrongen op overleg om de penibele situatie te bespreken en om structureel een faire tegemoetkoming te voorzien vanwege de federale overheid voor initiatieven die ze zelf neemt in de politiezone. 
Tot nog toe vond de minister geen tijd om beide burgemeesters te ontmoeten en een concrete oplossing uit te werken.  Aangezien de normale communicatiekanalen (brief, e-mail, telefoon) geen effect sorteren, voelde het politiecollege zich genoodzaakt een publieke protestactie te voeren, in de hoop dat de federale overheid de problematiek in alle duidelijkheid onder ogen wil zien.

De supplementaire belasting voor de politiezone Herko wordt objectief geraamd op een werklast van 6 voltijdse politie-inspecteurs en een hoofdinspecteur.

Tot nu toe werden er sinds 2002 ( !) alleen maar ‘mondelinge’ afspraken gemaakt tussen de kabinetten van de opeenvolgende ministers en de politiezone.  Het wordt nu tijd dat er een ernstig overleg volgt, met de nodige concrete, schriftelijk vastgelegde engagementen.

Het politiecollege hoopt dat dit overleg er nu snel komt.  Zoniet volgen er zeker nieuwe acties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten