maandag 4 juli 2011

Kortenberg viert Vlaamse Feestdag

Op zondag 3 juli 2011 vierde Kortenberg de Vlaamse Feestdag in het centrum van Meerbeek.   Er kwamen honderden mensen opdagen, die heerlijk genoten van de zon, van het nieuwe Charterbier en van de talrijke attracties die er te beleven waren.

Burgemeester Chris Taes (CD&V) heette het publiek welkom en zei dat hij blij was dat het gemeentebestuur voor deze editie te gast was in Meerbeek, “waar vele vrijwilligers en verenigingen meewerken om de bezoekers de hele namiddag te kunnen verwennen.”

De burgemeester gaf een overzicht van wat er allemaal te beleven was:

1. Optredens van een hele reeks artiesten, met pure nostalgie uit het begin van de 20ste eeuw, met Joppe Wouters en zijn blauwe Lada, die allerlei straffe stunts had beloofd, met een invasie van menselijke vleermuizen, vlinders en vliegen en met twee haantjes van Cirkus in Beweging die de hele namiddag tussen het publiek wandelden.

2. Standjes met lekkere hapjes en frisse (of warme) drank.  Niemand zou iets mogen te kort komen, dank zij KVLV Meerbeek, Jeugdhuis Den Aap, Cantate, Broederlijk Delen, Blosom, de KM De Jonge Fanfare en de Gezinsbond.

3. Attracties van eigen bodem, met optredens van de KM De Jonge Fanfare uit Meerbeek, een Linedance-act van het Wijk- en Feestcomité Den Tomme, een set van KARMAZ, een Nederlandstalige rockgroep uit Erps-Kwerps en een middeleeuwse klucht, gebracht door DKS (De Komedie Spelers) uit Meerbeek.

4. Als extra’s waren er initiaties in cirkustechnieken, fietsen op rollen, een zwaluwenwandeling (verzorgd door Natuurpunt) en grime voor de kleinsten.

5. Bij het begin van de festiviteiten dronken leden van het schepencollege, de gemeenteraad en het OCMW het nieuwe Charterbier in.  Het bleek een schot in de roos, want in een mum van tijd moest een bijkomende voorraad worden aangevoerd en gekoeld.   Het is een lekker, fris zomerbier van 7,5°: iets ‘sterker’ dan een gewone pint, met een licht-bittere smaak.  Het Charterbier zal in 2012 op zeer vele evenementen te proeven zijn, in het kader van de 700ste verjaardag van het Charter van Kortenberg, de eerste ‘keure’ met burgerlijke vrijheden op het Europese vasteland.

Burgemeester Chris Taes had ook nog een inhoudelijke boodschap, ter gelegenheid van de Vlaamse Feestdag: “Het Feest van de Vlaamse Gemeenschap is belangrijk in heel Vlaanderen, maar zeker ook in onze streek en in onze gemeente.  Als gemeentebestuur willen we ondubbelzinnig het Vlaamse karakter van Kortenberg blijven versterken en beklemtonen.  We zijn fier op onze Vlaamse identiteit en dat betekent heus niet dat we ons opsluiten in een klein coconnetje.  We zijn een gastvrije gemeente met niet minder dan 1.820 inwoners van vreemde nationaliteit, die bij ons toekomen uit een 80-tal verschillende landen.  In ruil voor onze gastvrijheid en onze openheid, verwachten wij respect voor onze taal en onze cultuur.  Zowel vanwege buitenlandse als vanwege binnenlandse anderstaligen.  Alleen door trouw te blijven aan ons Vlaams karakter, kunnen we vanuit die eigenheid openstaan voor anderen.”

Chris Taes gaf vervolgens het woord aan Bart Nevens (N-VA), schepen van Vlaamse Aangelegenheden, voor een feesttoespraak.   Hij legde de nadruk op de volgende kernelementen:

“Door de geografische ligging van Kortenberg is de druk vanuit Brussel op  gebied van inwijking zeer groot. Omdat het hier vooral over anderstaligen gaat, wordt de sluipende verfransing van Kortenberg verder gezet.

De toenemende verfransing dringt diep door in het dagelijks leven van onze regio en van Kortenberg in het bijzonder. Niet Nederlands machtige Kortenbergenaren maken frequent gebruik van o.a. kleuter- en basisonderwijs, bibliotheek, politie, sport en jeugdverenigingen, winkels, warenhuizen en markten. Ze consumeren de voordelen, maar slechts weinigen zijn bereid deze als hefboom te gebruiken om integratie te bevorderen. Nochtans is dit het middel bij uitstek om een hechtere samenleving te creëren.

Het is de taak van het Kortenbergs gemeentebestuur om deze evolutie tegen te gaan.

Verschillende gemeentelijke initiatieven hebben daar reeds toe bijgedragen. Ik denk maar aan Sporten in het Nederlands, Wij spreken nederlands, Café Combinne, en begin volgend schooljaar starten we met lessen Nederlands voor anderstalige ouders van schoolkinderen. Om komaf te maken met leerkrachten die met handen en voeten moeten uitleg geven aan anderstalige ouders. Nu nog hopen dat anderstalige ouders inspanningen doen om Nederlands te leren in het belang van hun kinderen.

Onze Vlaams-Brabantse samenleving, gebaseerd op een rijke historische traditie is vandaag nog steeds een levenskrachtig, innovatief en toekomstgericht maar tegelijk ook open en gastvrij. Onze samenleving biedt zowel op cultureel als op socio-economisch gebied een perspectief voor iedereen die daadwerkelijk met ons wil samenleven. Hiervan deel uitmaken zien we als een verrijking voor alle inwoners van Kortenberg en biedt kansen voor deze en volgende generaties.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten