dinsdag 9 oktober 2012

Efficiëntere misdaadbestrijding met camera's voor automatische nummerplaatherkenning

Burgemeester en provincieraadslid Chris Taes (CD&V) stelt vast dat bepaalde delen van de provincie Vlaams-Brabant de laatste maanden getroffen worden door een ware inbrakenplaag. Dat heeft vermoedelijk te maken met het feit dat sommige steden en gemeenten bijzonder vlot bereikbaar (en verlaatbaar) zijn via belangrijke ontsluitingswegen en via tal van op- en afritten van autowegen.

Op arrondissementeel en provinciaal vlak worden vele inspanningen geleverd om de fenomenen in kaart te brengen en de nodige preventieve en repressieve acties te ondersteunen.

Ook de politiezones doen hun part, o.m. door de inzet van extra-patrouilles, door interzonale samenwerking en door de inzet van technische hulpmiddelen, zoals ANPR-camera’s (automatische nummerplaatherkenning). Deze camera’s lezen alle passerende nummerplaten en signaleren ‘hits’ wanneer verdachte of geseinde voertuigen een bepaald punt passeren.

Chris Taes zegt hierover: “Persoonlijk geloof ik sterk in de optimalisering van de inspanningen van onze politiediensten door de inzet van deze technische hulpmiddelen, omdat op die manier de pakkans exponentieel vergroot wordt en de ploegen op het terrein ook nauwkeuriger kunnen worden aangestuurd op – potentieel – problematische situaties.  Ik stel dan ook voor om op de grote invalswegen en op de op- en afritten van de autowegen vaste ANPR-camera’s te installeren, die dan zouden kunnen worden aangevuld met mobiele ANPR-camera’s die door patrouillevoertuigen van de lokale politiezones zouden worden gebruikt.”   

Hij schreef hierover een brief naar de Deputatie van de provincie Vlaams-Brabant en besloot als volgt: “Vanuit mijn eigen ervaring als burgemeester vermoed ik dat vele inwoners van onze provincie en heel wat beleidsverantwoordelijken van gemeentebesturen en politiezones het sterk op prijs zouden stellen mocht het provinciebestuur hierin een voortrekkersrol willen spelen.”

Provinciegouverneur Lodewijk De Witte erkende het belang van dit voorstel en stelde dat hij die gedachte helemaal kon volgen en ondersteunen.

Gouverneur De Witte: “De bereidheid om vanuit het provinciaal niveau mee te werken aan de voorbereiding en aan de opvolging van het installeren van instrumenten zoals ANPR-cmera's is er zeker.  Bij recente besprekingen is de behoefte geuit om over de politiezones heen te overleggen waarvoor, hoe en waar dergelijke camera's best worden geplaatst of gebruikt en om te overleggen over de manier van het voeden, beheren en opvolgen van die camerasystemen.

Dit soort camerasystemen kan zowel worden gebruikt voor doeleinden van mobiliteit (opvolgen en sturen van verkeersstromen) en van verkeersveiligheid; voor doeleinden van voorkomen en van opsporen van vermogenscriminaliteit en met name van inbraken in woningen en gebouwen gepleegd door rondtrekkende dadergroepen; voor doeleinden van het volgen van vluchtende voertuigen.

Er is dus overleg nodig voor welke doeleinde of voor welke combinatie van doeleinden de politieoverheden, bestuurlijke en gerechtelijke, dit soort camerasystemen willen inzetten. Dit is belangrijk voor de keuze van vaste of mobiele camera's en voor de vraag waar die camera's best worden geplaatst of gebruikt. Dat is ook belangrijk voor de vraag aan welke gegevenslijsten die camerasystemen worden gekoppeld en hoe de "hits" worden opgevolgd.

Ik geloof in ieder geval dat een goede samenspraak en coördinatie daarvan de politiezones een heel eind kan helpen om tot een installatie met zo groot mogelijk resultaat te komen en om te zorgen dat het beheer en de opvolging zuiniger kan gebeuren.

Op het niveau van het Vlaamse Gewest heeft daarover een werkgroep vergaderd, uitgaande van de minister van Verkeer en Openbare Werken.  Ik heb gevraagd om dit thema te agenderen op het eerstkomende Provinciaal Veiligheidsoverleg. Indien de partners van dat overleg dat willen, zullen we zeker kijken hoe vanuit het provinciaal niveau de installatie van dergelijke camera's kan worden getrokken en gecoördineerd.”

Chris Taes vindt het uitstekend dat Vlaams-Brabant op die manier een voortrekkersrol zal spelen bij de technische ondersteuning van politiediensten om misdaadfenomenen zoals inbraken beter en efficiënter te kunnen bestrijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten