zondag 9 december 2012

Kortenbergse bib 30 jaar jong: gelukkige verjaardag!


De Kortenbergse openbare bibliotheek viert haar dertigste verjaardag.  Onder impuls van hoofdbibliothecaris Constance Vanden Wijngaert groeide de bib in die periode uit tot een veelzijdig en toegankelijk informatiecentrum, dat een voorbeeld is voor de hele regio.  Burgemeester Chris Taes (CD&V) drukte tijdens een academische zitting in het Kortenbergse gemeentehuis zijn grote waardering uit voor het prachtige werk dat door het bibliotheekteam, de bibliotheekcommissie en de betrokken leden van het schepencollege wordt verricht.

Hij zei het als volgt: “Ik ben zelf letterkundige van opleiding en leef dus niet zozeer met een baksteen in mijn maag dan wel met een boek in mijn hoofd.  Onze bibliotheek beschikt over alle ingrediënten om een letterlekkerbek te doen dromen.  Niet alleen is er een ruim aanbod van binnen- en buitenlandse topliteratuur, ook boeken met een eerder praktische of maatschappelijke inslag zijn beschikbaar.  Zelf neus ik regelmatig in de tijdschriften en kranten die hier door iedereen raadpleegbaar zijn en laat ik me al eens adviseren bij het selecteren van de nieuwste rages op de boekenmarkt.

Maar de openbare bibliotheek van Kortenberg is méér dan een uitleenbibliotheek.  De voorbije jaren is ze, onder impuls van hoofdbibliothecaris Constance Vanden Wijngaert, uitgegroeid tot een veelzijdig en laagdrempelig informatiecentrum, waarbij ontmoeting, kennis, informatie en ontspanning centraal staan.

Maandelijks zijn er activiteiten en  lezingen over maatschappelijke, literaire, historische   en  informatieve onderwerpen. Deze lezingen gaan door in de bibliotheek zelf, vaak in samenwerking met plaatselijke verenigingen zoals Davidsfonds, Erfgoedhuis, Curieus, KAV.

Gerenommeerde sprekers die de voorbije jaren te gast waren in de bibliotheek, zijn o.m.:  Prof.Dr. Wim Distelmans, Dr. Christine Van Broeckhoven,  Jef Geeraerts,  Dr. Anne Morelli, Saskia De Coster, Kristien Hemmerechts, Peter Verlinden, Rudi Vranckx, Jef Lambrecht, Hubert Damen, Sien Eggers, Chris Lomme en nog vele anderen.  Zelf had ik ook het voorrecht om wijlen Hugo Claus in onze gemeente te mogen verwelkomen.

Enkele opmerkelijke realisaties van onze bib de voorbije jaren zijn o.m.:

-         een speciale affichecampagne uit 2008, gemaakt door fotografe Marie Jeanne Smets, met foto’s van het bibliotheekpersoneel op verschillende bekende plaatsen in Kortenberg;

-          de uitgave van ‘De Tuinen van de Abdij van Kortenberg – Berichten van bomen’ door Roger Deneef en Roger De Neef’;

-         het ontwikkelen van twee leesbevorderingsprojecten  voor jonge lezers, nl. ‘De Schatkist’ en ‘De reiskoffer’;

-         de bloemlezing ‘Openingen’ , een publicatie met werk van dichters en/of  gedetineerden en de samenwerking tussen de bibliotheek van Kortenberg en van Leuven Centraal;

-         de aankoop van 5 originele kunstwerken (van Chris Vandendriessche, Pjeeroo Roobjee, Marcel van Maele, André Sollie en Jan Vanriet);

-         ‘Werkzame handen’:  een fototentoonstelling  over de werking van gemeentelijke werkplaatsen en workshops voor jongvolwassenen over technische beroepen;

-         Service op maat voor de seniorenflats en het rusthuis van Erps-Kwerps;

-         de organisatie van een Poëziewedstrijd voor volwassen tijdens het feestjaar ‘700 jaar Charter van Kortenberg’;

-         een collectiebeleidsplan en een Integraal Collectie Beleid dat onder meer inspeelt op vraag en aanbod;

-         het gevarieerde scholenmenu van de bibliotheek, waarbij gedurende het hele schooljaar op donderdagnamiddag een medewerker naar de klas gaat om de bibliotheek meer bekendheid te geven.

Soms kan één cijfer meer zeggen dan honderd woorden: meer dan een kwart van onze inwoners is actief lid van de Kortenbergse bib. Vorig jaar telde onze bezoekersteller 60.000 personen.

Ik maak van de gelegenheid gebruik om hulde te brengen aan Ereburgemeester Dr. Henri Vannoppen, die vandaag zijn veertigjarig auteurschap viert en die voor onze gemeente – en ver daarbuiten – de grondlegger is van de zorg voor ons cultuurhistorisch erfgoed.  Het werk dat hij daarrond al vier decennia publiceert in de vorm van boeken, wetenschappelijke artikels en gevulgariseerde teksten, zal ervoor zorgen dat alle belangrijke feiten en gebeurtenissen voor de volgende generaties bewaard zullen blijven.  Daarvoor van harte gefeliciteerd en bedankt, Henri.

Maar niemand zal me kwalijk nemen dat ik vandaag vooral de schijnwerper richt op onze hoofdbibliothecaris, die op het einde van de maand een punt zet achter haar indrukwekkende carrière. 

Beste Constance, ik ken je al van toen je nog Annemie heette en ik op bezoek kwam bij Martine, je jongste zus.  Toen al had je de natuurlijke neiging om dingen uit te leggen en goede raad te geven, al was het maar dat we ‘in het zicht’ moesten blijven spelen.  Die bijzondere gave om mensen hun weg te helpen zoeken in een wereld die voor hen nog onbekend is, heb je nadien tot in de perfectie verfijnd als hoofdbibliothecaris in onze gemeente.  Ik zal je steeds erkentelijk en dankbaar blijven voor je bijzonder grote verdienste om van onze bibliotheek een moderne, open, toegankelijke, gevarieerde en polyvalente “media- en infotheek” te maken, die een voorbeeld is voor de hele regio.  Het ga je goed de komende jaren.  Geniet van de mooie jaren die nu volgen, samen met Roger en met je familie en vrienden.  Je laat een juweel van een bib na.  Dank je wel, Constance.

We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.  Er is een toegewijde en bekwame opvolgster aangeduid.  We wensen Bea De Coninck veel succes en veel aangenaam werk toe met de nalatenschap van haar voorgangster.  We weten ook dat het beleid van de bib breed gedragen en gesteund wordt door alle medewerkers.

Gelukkig is het werk niet af en zijn er nog heel wat uitdagingen voor de komende jaren, zoals:

-         een centrale ‘Vrijetijdsbalie’ waarbij de infobalie van de  bibliotheek en de UiT-balie van de dienst Vrijetijd  het verbindingspunt kunnen worden van informatiebemiddeling voor alle culturele partners;

-         inspelen op de vele kansen en mogelijkheden van de sociale media en het internet;

-         het raadplegen en doorzoekbaar maken van het documentair erfgoed van Kortenberg via de bibliotheekcatalogus;

-         de toegang voor al onze inwoners nog laagdrempeliger maken;

-          een optimale dienstverlening verzekeren op klantvriendelijke uren;

-         inzetten op dienstverlening aan moeilijk bereikbare groepen en het verhogen van de informatiegeletterdheid en de mediawijsheid;

-         ontmoetingskansen creëren, zoals het nieuwe Charter voor de Toekomst van Kortenberg voorschrijft.

Maar dat zijn uitdagingen voor de toekomst.  Laat ons vandaag maar even terugblikken, dankbaar luisteren en vooral met smaak genieten van wat 30 jaar bib Kortenberg ons gebracht heeft.”

De academische plechtigheid werd afgesloten met een verzorgde receptie … in de bibliotheek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten