dinsdag 11 maart 2014

Met (gemeente)raad en daad - maart 2014


Gemeenteraad gemist?  Geen probleem.  Je vindt hier meer informatie over de markantste beslissingen.  Zo kwamen in Kortenberg op de raad van 10 maart 2014 o.m. de volgende punten aan bod:

 
RUP Vierhuizen voorlopig vastgelegd: kader voor betaalbaar wonen

De gemeenteraad van Kortenberg legde het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor het project Vierhuizen voorlopig vast.  Na een infovergadering voor de omwonenden op 15 januari jl. en een vergadering van de raadscommissie ruimtelijke ordening op 16 januari jl., waarbij de gemeenteraadsleden over de plannen werden geïnformeerd, werd het ontwerp-ruimtelijk uitvoeringsplan nu aan de voltallige gemeenteraad voorgelegd. 

De voorlopige vaststelling van het RUP Vierhuizen is geen ‘eindpunt’, maar vormt de start van de verdere inspraakprocedure.  Binnen de dertig dagen begint nu een openbaar onderzoek, waarbij inwoners suggesties of bezwaren kunnen formuleren.  Dat openbaar onderzoek duurt 60 dagen.  De bezwaren die worden geformuleerd, moeten vervolgens leiden tot ofwel aanpassingen aan het plan, ofwel weerlegging van de bezwaren.  Ook de adviezen die door verschillende interne en externe instanties worden uitgebracht, worden bij die evaluatie betrokken.  Pas wanneer heel deze procedure achter de rug is, kan het ontwerp-ruimtelijk uitvoeringsplan door de gemeenteraad definitief worden goedgekeurd, waarna de Vlaamse minister voor ruimtelijke ordening het nog moet bekrachtigen. 

Schepen van ruimtelijke ordening Bart Nevens (N-VA) benadrukte namens het college van burgemeester en schepenen dat het project Vierhuizen het belangrijkste initiatief is dat ooit in de gemeente werd genomen om betaalbaar wonen voor mensen uit eigen streek mogelijk te maken.  In een eerste fase zullen een 70-tal betaalbare woongelegenheden ter beschikking worden gesteld (zowel kavels als woningen; zowel te huur als te koop).

Burgemeester Chris Taes (CD&V) merkte bij het begin van de bespreking op dat heel wat bedenkingen die omwonenden bij het project hebben, gebaseerd zijn op onvolledige of soms ronduit onjuiste informatie.  In tegenstelling tot wat wordt beweerd, is er in het ontwerp-RUP wel degelijk rekening gehouden met de mobiliteitseffecten, waarvoor een speciaal MOBER of mobiliteitseffectenrapport werd opgesteld, zal de wateroverlast in het gebied zowel op korte als op langere termijn worden aangepakt, wordt de verstedelijking tegengegaan door de dichtheidsnorm voor buitengebied te hanteren (maximum 15 woongelegenheden per hectare), zal de leefbaarheid gegarandeerd worden door groenvoorzieningen en verbindingen voor zachte weggebruikers en worden de tuinen van aangelanden in fase 3 (gebied langs de Vogelenzang- en Achterenbergstraat) uitdrukkelijk niet onteigend.

“Wie bezwaren wil uiten tegen een project, doet dat best op basis van feiten en niet op basis van een vervormd doembeeld dat men eerst zelf heeft opgeroepen,” aldus Taes.

De vergadering van de gemeenteraad werd bijgewoond door buurtbewoners, die na afloop van de gemeenteraad nog een hele reeks informatieve vragen stelden.  De oppositie keurde het voorstel niet goed.
 

Tracé en uitrusting wegenis voor Hof van St.-Elisabeth afgekeurd

De Kortenbergse gemeenteraad keurde het tracé en de uitrusting van de wegenis voor het ‘Hof van St.-Elisabeth’, een sociale verkaveling van SWaL (Sociaal Wonen Arrondissement Leuven) af.

Naast een aantal belangrijke technische bezwaren inzake het statuut van buurtweg nr. 87 die door het projectgebied loopt en inzake de overdreven wegbreedte, stelde de gemeenteraad vast dat er een negatief advies door de brandweer van Zaventem werd uitgebracht, dat Aquafin een negatief advies gaf m.b.t. het rioleringsvoorstel en dat de voorgestelde densiteit van de bewoning (veertien woningen) de draagkracht van de weg sterk overstijgt.

De gemeenteraad merkte met name op dat de voorgestelde dichtheid van de bebouwing de norm voor buitenstedelijk landelijk wonen (nl. maximum 15 woningen per hectare) ruim overschrijdt en dat in geen enkel opzicht rekening werd gehouden met de bezorgdheden van het gemeentebestuur en van de buurtbewoners.
 

Politiereglementen i.v.m. beperking van alcoholverkoop tijdens risico-evenementen goedgekeurd

Eind 2013 werd op de gemeenteraad van Kortenberg een eerste voorstel besproken i.v.m. de beperking van alcoholverkoop om alcoholmisbruik bij risico-evenementen (bv. grote fuiven) tegen te gaan.  Burgemeester Chris Taes (CD&V) erkende dat dit voorstel moest worden aangepast, omdat het enerzijds te “algemeen” was (het werd opgevat als een algemeen verbod op alcoholverkoop tijdens alle weekendnachten in de periode tussen maart en november), omdat er een onevenwicht was met de verkoop van alcohol in drankautomaten en omdat het te weinig rekening hield met risico’s in de directe omgeving van deze evenementen.

Daarom keurde de gemeenteraad, na overleg met de jeugdraad, de raad voor lokale economie en de uitbaters van de nachtwinkel, nu drie politiereglementen goed, die het alcoholmisbruik gerichter en doeltreffender kunnen helpen bestrijden:

1)    Bij risico-evenementen kan de burgemeester voortaan een perimeter instellen waarbinnen geen alcoholhoudende dranken mogen worden verkocht, aangeboden of verbruikt op het openbare domein.  Het bezit van geopende flessen of blikken met alcoholhoudende dranken binnen de perimeter wordt verboden.  Erkende horecazaken die zich binnen de vastgestelde perimeter bevinden, mogen uiteraard nog wel alcohol schenken, op voorwaarde dat de drank ter plaatse wordt geconsumeerd.

2)    Bij risico-evenementen kan de burgemeester voortaan de handelszaken op het grondgebied van de gemeente Kortenberg verbieden tussen 20.00u en 8.00u alcoholhoudende dranken van meer dan 6% volume alcohol te verkopen of aan te bieden.  Erkende horecazaken mogen uiteraard nog wel alcohol schenken, op voorwaarde dat de drank ter plaatse wordt geconsumeerd.

3)     Er wordt een algemeen verbod op de verkoop van ‘sterke drank’ (van meer dan 6% volume alcohol) ingesteld via drankautomaten die niet onder permanent toezicht staan van een natuurlijke persoon.
 

Samenwerkingsovereenkomst met de Stad Leuven i.v.m. GAS-bemiddeling

Op voorstel van burgemeester Chris Taes (CD&V) stemde de gemeenteraad in met de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst met de stad Leuven om gebruik te kunnen maken van een bemiddelaar die wordt ingeschakeld wanneer minderjarigen een GAS (gemeentelijke administratieve sanctie) oplopen.  Zoals bekend wordt bij minderjarigen steeds eerst een bemiddelingspoging opgestart, vooraleer een effectieve GAS-boete wordt opgelegd. 

De stad Leuven staat in voor de kosten voor deze GAS-bemiddeling en ontvangt hiervoor een federale subsidie.


Aanwijzing van provinciale GAS-ambtenaren

De gemeenteraad verlengde eveneens de aanstelling van twee provinciale ambtenaren die belast worden met het opleggen van administratieve geldboetes in het kader van de GAS-reglementering.

De kostprijs voor de dossierbehandeling stijgt vanaf 1 januari 2014 van 45 euro per geregistreerd dossier naar 65 euro per geregistreerd dossier.  De minimumboete die voor een GAS-overtreding wordt vastgesteld zal in de toekomst minimaal 65 euro moeten bedragen, zodat minstens de dossierbehandelingskost gedragen kan worden door de geïnde boete.

 
Tussenkomst in de telefoonkosten voor bejaarden en andersvaliden

Tot eind 2013 betaalde het provinciebestuur van Vlaams-Brabant een tussenkomst voor +75-jarigen die genieten van een sociaal telefoontarief.  Vanaf dit jaar is die provinciale toelage afgeschaft, omdat het provinciebestuur hiervoor in het kader van de interne staatshervorming niet langer bevoegd is.

Het gemeentebestuur van Kortenberg had zelf al jarenlang een subsidiereglement met een tussenkomst in het sociaal telefoontarief voor bejaarden tussen 70 en 75 jaar en voor andersvaliden vanaf de leeftijd van 18 jaar.

Op voorstel van burgemeester Chris Taes (CD&V) keurde de gemeenteraad nu een nieuw gemeentelijk reglement goed, waarbij meerderjarige andersvaliden en bejaarden vanaf 70 jaar een tussenkomst van maximaal 30 euro kunnen genieten op hun sociaal telefoontarief. 

Aanvragers moeten minstens een volledig jaar in Kortenberg wonen vooraleer ze aanspraak kunnen maken op deze tussenkomst.  Wie vroeger al een tegemoetkoming kreeg van de provincie Vlaams-Brabant, moet geen nieuwe aanvraag indienen.  Hun dossier wordt gewoon overgenomen door de gemeente.

 
Optimaliseren van de HST-fietsroute: aanstellen studiebureau

Burgemeester Chris Taes (CD&V) antwoordde vorige maand op een vraag van de oppositie dat het gemeentebestuur de HST-fietsroute (eigenlijk een ‘fietssnelweg’) mee wil helpen optimaliseren en dat daartoe al een hele reeks voorbereidende contacten werden gelegd met de provinciale overheid, die tot 100% subsidies toekent voor zowel de studie en het ontwerp als voor de aanlegwerken die hiermee gepaard gaan.

Het gemeentebestuur is wel de opdrachtgevende overheid en moet dus de dossiers opstellen en beheren en, indien nodig, tot onteigening overgaan.

Schepen van Openbare Werken Bart Nevens (N-VA) kreeg van de gemeenteraad de goedkeuring om met het college een studiebureau aan te stellen dat de nodige plannen zal ontwerpen voor de optimalisering van de HST-fietsroute op het grondgebied van Kortenberg.  De uitgave voor deze opdracht, die nadien door de provincie Vlaams-Brabant zal worden terugbetaald, wordt geraamd op € 88.000 (incl. BTW). 
 

Klachten van Open VLD i.v.m. reglement nachtwinkels verworpen

Na de gemeenteraad van januari 2014, diende de Open VLD-fractie bij de provinciegouverneur klacht in m.b.t. twee reglementen die de gemeenteraad had goedgekeurd i.v.m. nachtwinkels op het grondgebied van de gemeente Kortenberg.  Eén reglement had betrekking op de vestigingsvoorwaarden.  Het andere op een belastingreglement.

Burgemeester Chris Taes (CD&V) lichtte de gemeenteraad in over de beslissing van Provinciegouverneur Lodewijk De Witte om beide klachten te verwerpen.

De beide gemeenteraadsbesluiten blijven dus onverkort van kracht.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten