woensdag 4 mei 2016

Parkeerovertredingen en ANPR-vaststellingen weldra met GAS beboet


Tot nu toe werden parkeerovertredingen of het miskennen van het toegangsverbod tijdens de ochtendspits d.m.v. een ANPR-camera, beboet met een proces-verbaal. De opbrengsten van deze pv’s zijn niet voor het gemeentebestuur, maar voor het ‘verkeersboetefonds’ van de federale overheid.  

“Dat is vreemd,” zegt burgemeester Chris Taes (CD&V), “want de gemeente stelt de politieverordeningen op, investeert in verkeersborden en apparatuur, bekostigt het politiecorps, terwijl de inkomsten die uit de boetes voortvloeien, niet ten goede komen aan de gemeente.”

Op zijn voorstel keurde de gemeenteraad daarom een aantal maatregelen, overeenkomsten en reglementen goed, die het straks mogelijk zullen maken dat parkeerovertredingen én overtredingen van het doorgangsverbod in de Minneveldstraat, bestraft zullen worden met een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS), waarvan de opbrengst wél ten goede komt aan de gemeente.

De gemeente Kortenberg sluit daartoe een protocol af met de Procureur des Konings te Leuven om de regeling juridisch waterdicht te maken.  Bovendien treedt een overeenkomst met de stad Mechelen in voege, waarbij Kortenberg gebruikmaakt van hun sanctionerende ambtenaren, die al jaren ervaring hebben met de verwerking van geautomatiseerde vaststellingen (via ANPR-camera’s) en die bovendien een tarief hanteren dat een stuk lager ligt dan de kostprijs die nu betaald moet worden voor ‘gewone’ – en administratief complexere – gemeentelijke administratieve sancties.

Zodra de beslissingen in kwestie door de hogere overheid zijn goedgekeurd, wordt de omschakeling van pv’s naar GAS-boetes voor dit type overtredingen een feit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten