dinsdag 5 december 2017

Kortenberg blijft financieel kerngezond zonder lastenverhoging

De Kortenbergse gemeenteraad keurde de tweede begrotingswijziging voor 2017 goed, met als doel de startbasis voor de planning van het budget 2018 zo accuraat mogelijk in beeld te brengen.

Het netto positief exploitatieresultaat voor 2017 wordt gebudgetteerd op 5.158.031 euro, zijnde een verbetering van 1.752.120 euro. Belangrijkste reden voor deze verbetering is een herraming van de werkingskosten op basis van de tussentijdse actuele kosten in het lopende jaar evenals de finale jaarrekening 2016. De daling is mogelijk door de permanente zorg voor een zo effectief en efficiënt mogelijk werkende gemeentelijke overheid.

Inzake investeringen werd de staat opgemaakt van alle in 2017 gerealiseerde en nog te realiseren investeringen. De overige projecten waar budget voor voorzien zijn, werden boekhouding overgedragen naar 2018 en volgende jaren voor een totaalbedrag van netto 3,9 miljoen euro.

Het gecumuleerde resultaat voor 2017 wordt nu geraamd op 10.913.020 euro, dit is ca 4,1miljoen euro hoger dan voorzien bij de laatste begrotingswijziging.

De begroting voor 2018 werd opgesteld vanuit een filosofie van voortgezet beleid inzake de het efficiënt gebruik van de werkingsmiddelen en een ongewijzigd fiscaal beleid (geen belastingverhoging). Naast belangrijke uitgaven voor algemene werkingskosten en personeel, investeert de gemeente fors in het veiligheidsbeleid door middel van de dotatie aan politiezone Herko (1,9 miljoen euro) en de brandweer (869.000 euro) evenals in het sociale beleid onder vorm van de dotatie voor het Welzijnshuis (1,3 miljoen euro).

Het netto positief exploitatieresultaat voor 2018 en 2019 worden telkens op ca 3,7 miljoen euro geraamd.

Daarnaast wordt in 2018 en 2019 een aanzienlijk pakket investeringen voorzien voor in totaal 14 miljoen euro. Dit pakket heeft betrekking op de afwerking en verwezenlijking van de laatste projecten die in het beleidsplan voorzien waren.

De belangrijkste projecten voor de periode 2018-2019 zijn de nieuwbouw voor OC Berkenhof, het HST-fietsroutenetwerk, de nieuwe vleugel aan de school De Boemerang in Meerbeek, de herbestemming van de OLV-kerk in Kortenberg, de aanleg van een kunstgrasveld op de site Colomba, de rioleringswerken in Den Tomme en de Vogelenzangstraat, investeringen in diverse trage wegen en voet- en fietspaden.

Voor de volledige beleidsperiode 2014-2019 wordt een netto investeringspakket van 30 miljoen euro voorgesteld.

Ondanks het aanzienlijke investeringsbudget van deze legislatuur (ruim 50% hoger dan voorheen), worden de schulden over deze legislatuur met ruim 7 miljoen afgebouwd (-45%). Hierdoor zullen we tegen het einde van de legislatuur een schuldgraad hebben die ongeveer 1/3 is van met Kortenberg vergelijkbare gemeenten in Vlaanderen.

Het budget 2018 en de aangepaste meerjarenplanning 2086-2020 bevestigen dat het college van burgemeester en schepenen op schema zit wat betreft de meerjarendoelstellingen die bij de start van de legislatuur werden vooropgesteld.

Een trotse schepen van financiën, Harold Vanheel (N-VA), kon dan ook besluiten: “Dit gemeentebestuur voert een vooruitziend en sociaal beleid, met ambitieuze investeringsprojecten over alle domeinen heen, en dit gedragen op een financieel verantwoorde wijze. Kortom, een beleid dat op langere termijn denkt en Kortenberg voluit doe leven!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten