dinsdag 6 september 2011

Met (gemeente)raad en daad - september 2011

Elke maand worden in de gemeenteraad beslissingen genomen die een invloed hebben op het leven van elke dag.  Omdat niet iedereen de kans (of de tijd) heeft om naar de gemeenteraad te komen, vind je hier meer informatie over de markantste beslissingen.  Zo kwamen in Kortenberg op de raad van 5 september 2011 o.m. de volgende punten aan de orde:

Princiepsbeslissing over de Karel Van Miertstraat

Op voorstel van Burgemeester Chris Taes (CD&V) stemde de gemeenteraad principieel in met het idee om de nieuwe straat die in Guldendelle het nieuwe gedeelte van de ambachtelijke zone zal ontsluiten, de naam ‘Karel Van Miertstraat’ te geven.

Karel Van Miert was jarenlang inwoner van de gemeente Kortenberg en zetelde tussen 1977 en 1988 in de Kortenbergse gemeenteraad.  Hij had niet alleen een gezaghebbende stem in het gemeentebeleid, maar was ook nationaal voorzitter van de SP en Europees Commissaris. 

De Karel Van Miertstraat zal, als de naamkeuze na een openbaar onderzoek bevestigd wordt, in Guldendelle aantakken op de J.B. Vinkstraat en de Erpsestraat. 


Tweede fase van woonuitbreidingsgebeid ‘Ter Gessel’ in Meerbeek aangevraagd

Schepen van ruimtelijke ordening Paul Goeminne (CD&V) kreeg van de gemeenteraad de goedkeuring om in samenwerking met Interleuven een aanvraag in te dienen voor het ontwikkelen van een volgende fase van het reeds grotendeels gerealiseerde woonuitbreidingsgebied Ter Gessel in Meerbeek.  Bedoeling is om, conform het Decreet Grond- en Pandenbeleid, een beter aanbod aan betaalbaar en sociaal wonen te creëren.

De gemeenteraad steunt het initiatief om betaalbare en bescheiden bouwkavels en sociale woningen te realiseren in het kader van het gemeentelijk woonbeleid. De gemeenteraad verklaart zich akkoord met de inrichtingsschets ‘Ter Gessel’ zoals die werd opgenomen in het aanvraagdossier.

Het is de bedoeling om zowel sociale woningen als bescheiden en betaalbare kavels ter beschikking te kunnen stellen.   Het zal nog verschillende maanden duren vooraleer het principieel akkoord over deze uitbreiding kan verkregen worden.  Nadien moet het project ook nog op het terrein worden gerealiseerd.

Het is dus nog niet het moment om nu al een aanvraag in te dienen voor een sociale woning of een bescheiden of betaalbare kavel.  Zodra alle formaliteiten rond zijn, zal het gemeentebestuur alle inwoners hiervan op de hoogte stellen via ‘Zoeklicht’, zodat iedereen een eerlijke kans krijgt om in te spelen op het nieuwe aanbod.


Fietspad langs de spoorweg Leuven - Brussel wordt bewegwijzerd

Burgemeester Chris Taes (CD&V) mag van de gemeenteraad een samenwerkingsovereenkomst met de provincie Vlaams-Brabant ondertekenen om de HST-fietsroute langs de spoorweglijn Leuven – Brussel te bewegwijzeren en nadien te onderhouden.

De afspraak is dat het provinciebestuur instaat voor de uitwerking van het bewegwijzeringsplan, de aankoop en de plaatsing van de bewegwijzering, het aanbrengen van de fietsmarkeringen en het uitvoeren van fietstellingen op de HST-route.

Het gemeentebestuur engageert er zich toe om de bebording en de fietsmarkeringen nadien te onderhouden en, indien nodig, te vernieuwen.

Het fietspad langs de spoorlijn Leuven – Brussel is voor fietsers de ideale manier om zich veilig en snel tussen deze knooppunten te verplaatsen.  Er zijn nog enkele ‘missing links’ in de HST-fietsroute, maar het is de bedoeling die in de loop van de komende jaren weg te werken.


Subsidiebundel Jeugdbeleidsplan goedgekeurd

De gemeenteraad keurde een indrukwekkende reeks subsidiemogelijkheden goed, die rechtstreeks verband houden met het Jeugdbeleidsplan.  Kortenberg kent een zeer actieve en dynamische werking van jeugdbewegingen, jeugdhuizen en jeugdverenigingen.  Het gemeentebestuur ondersteunt deze initiatieven krachtig, door o.m. subsidies toe te kennen voor:  bevordering van de veiligheid bij jeugdverenigingen, veiligheid op fuiven, kadervorming, kampsubsidies, vervoer van kampmateriaal, busvervoer, Dag van de Jeugd, vernieuwende projecten, overkoepelende jeugdhuisinitiatieven, tegemoetkoming voor Sabam en Billijke Vergoeding, opruimen van zwerfvuil en sensibilisering rond alcohol- en druggebruik.

Schepen van Jeugd Bart Nevens (N-VA) presenteerde namens het schepencollege deze bundeling van bestaande en nieuwe initiatieven.


Plat dak sporthal Erps-Kwerps wordt vernieuwd

Schepen Erwin Willems (Open Vld) lichtte de plannen toe om het plat dak van de sporthal van Erps-Kwerps te vernieuwen.  Het plat dak boven het sanitaire gedeelte van deze sporthal is immers in zeer slechte staat en moet dringend hersteld worden om grotere schade te voorkomen.

De kosten voor deze werken worden geraamd op € 42.350. 


Oude rijkswachtsite aan de Leuvensesteenweg krijgt nieuwe bestemming

Burgemeester Chris Taes (CD&V) antwoordde op een vraag van de Groen!-fractie i.v.m. de toekomst van de oude rijkswachtsite op het kruispunt van de Leuvensesteenweg en de Stationsstraat in Kortenberg.

Hij stelde dat hij de gemeenteraad graag wou informeren omtrent de stand van zaken in dit dossier, maar wees erop dat de kernbeslissingen over dit dossier uiteindelijk door de politieraad van Herko zullen moeten worden getroffen.

“De oude rijkswachtsite, waar momenteel de diensten van de recherche en de interventie van de politiezone Herko gevestigd zijn, is eigendom van de politiezone.  Het komt dus de politieraad van Herko (en in afgeleide orde het politiecollege) toe om te bepalen wat met deze site dient te gebeuren.

Toen de politieraad van Herko de principiële beslissing trof om de interventie en de recherche onder te brengen in het nieuw administratief centrum (NAC) van Herent, werd gelijktijdig beslist om de site van het oude rijkswachtgebouw te koop te stellen.  De inkomsten die de politiezone zal verwerven uit de verkoop van “Intrec”, moeten namelijk dienen om de gebruiksvergoeding te betalen die de volgende jaren nodig is om het grootste deel van de politiediensten onder te brengen in het NAC te Herent.

Dit onderwerp staat geagendeerd op de volgende vergadering van de politieraad, die plaatsvindt op donderdag 15 september a.s.  De politieraad zal zich niet alleen moeten uitspreken over de concrete wijze van verkoop, maar zal ook moeten bepalen aan welke stedenbouwkundige voorschriften mogelijke kandidaat-kopers zich zullen moeten houden.

Het college van burgemeester en schepenen van Kortenberg zal uiteindelijk moeten oordelen over de stedenbouwkundige voorschriften – dat is een bevoegdheid van het college en niet van de gemeenteraad – en daarom heeft het Kortenbergse college aan het politiecollege de stedenbouwkundige randvoorwaarden bezorgd die zullen gebruikt worden om de aanvraag van een stedenbouwkundig attest en een stedenbouwkundige vergunning te beoordelen.

Dat stedenbouwkundige kader houdt volgende bepalingen in:

Inplanting gebouwen en organisatie van het terrein:
Er dient rekening gehouden te worden met de rooilijn (13m uit de as van de weg voor de Leuvensesteenweg; 7m uit de as van de weg voor de Stationsstraat) en adviezen van AWV (Agentschap Wegen en Verkeer).

Functie:
-Kleinhandel is mogelijk langs de Leuvensesteenweg, met inrit via de Stationsstraat.
-Wonen is toegelaten in één- of meergezinswoningen. Boven de handelsruimte zijn appartementen mogelijk.
-In het binnengebied is ruimte voor één-of meergezinswoningen, te ontsluiten via de Stationsstraat. Er moet rekening gehouden worden met een mogelijke toekomstige ontsluiting via de Blockmansstraat.

Parkeerplaatsen:
-Per wooneenheid 1.5 parkeerplaats
-Voor de kleinhandelsruimten: 2 parkeerplaatsen/100m² vloeroppervlakte
-20 publieke parkeerplaatsen
-Bijkomende plaatsen voor commerciële verkoop of verhuur.
- De parking is toegankelijk via de Stationsstraat. Er moet een toegang voor voetgangers voorzien worden naar de Leuvensesteenweg en de Blockmansstraat.

Gabarit van de gebouwen:
max.  2 bouwlagen + hellend dak langs de Stationsstraat.
max. 3 bouwlagen + dak langs de Leuvensesteenweg

Het is dus duidelijk dat er binnen deze krijtlijnen verschillende ontwikkelingen op de voormalige rijkswachtsite mogelijk zijn.  Wat het concreet zal worden, zal afhangen van de beslissing die de politieraad uiteindelijk zal nemen en van de voorstellen die door kandidaat-kopers, binnen het kader van de opgesomde stedenbouwkundige voorschriften, zullen worden ingediend.


Glasbollen in Meerbeek

Schepen Bart Nevens (N-VA) antwoordde op gelijkluidende vragen van de oppositiepartijen Vlaams Belang en Sp.a i.v.m. het verwijderen van de glasbollen aan het kruispunt van de Wijnegemhofstraat en de Dalemstraat in Meerbeek.

“Op maandag 4 juli werden de glasbollen in de Wijnegemhofstraat  verwijderd omdat de toevloed van zwerfvuil bleef escaleren. Via een omzwerving van aan de pastorij naar de hoek van de St-Antoniusstraat om uiteindelijk in de Wijnegemhofstraat te belanden hadden deze glasbollen reeds een ganse voorgeschiedenis. Ondanks verschillende maatregelen van het gemeentebestuur en Ecowerf om de glasbolsite deftig te onderhouden en gebruikers te informeren, werd geen vooruitgang  geboekt. Spijtig genoeg was het onmiddellijk verwijderen van de glasbollen de enige manier om een halt toe te roepen aan het dumpen van afval  op deze locatie. Deze maatregel werd toegelicht via de webstek van de gemeente Kortenberg en via de lokale pers en aan de glasbollen zelf.

Onmiddellijk was duidelijk dat het gemeentebestuur alternatieven wou onderzoeken om elders in Meerbeek glasbollen te plaatsen.  Daarom werd de volgende oproep gelanceerd: “Als inwoners van Meerbeek een geschikte locatie in het centrum van Meerbeek kennen (die geen overlast veroorzaakt en waar een beetje sociale controle mogelijk is) mogen zij deze locatie kenbaar maken aan het gemeentebestuur en/of Ecowerf. Deze suggestie zal dan onderzocht worden.”
Op deze oproep kwam welgeteld 1 suggestie binnen om de glasbollen te verplaatsen en dit was dan nog op privéterrein. Zelf heeft onze milieudienst samen met Ecowerf 4 locaties in Meerbeek onderzocht die in aanmerking zouden kunnen komen.
1)    Naast de kerk (hoogspanningscabine)
2)    Hoek Klein Vilvoordestraat –Wijnegemhofstraat Kapel
3)    Alfons Dewitstraat (Ter Gessel)
4)    Parking centrum

Naast het feit dat een locatie geen overlast mag teweeg brengen zijn andere aspecten zoals bereikbaarheid met oplegger en hinder van luchtlijnen bij het ledigen van groot belang.

Momenteel lijkt de laatste locatie de minst slechte maar dit zal ten koste zijn van parkeerplaatsen en moet er nog een oplossing worden gezocht tijdens de kermis.

Zolang de werken in het centrum van Meerbeek aan de gang zijn en de parking niet volledig afgewerkt is kunnen we geen alternatief bieden buiten het glas naar het containerpark of naar andere glasbollen in de gemeente te brengen. Maandelijks glasbollen aanbrengen en afvoeren of glasophalingen huis aan huis zijn onrealistisch, onbetaalbaar maar ook milieuonvriendelijk. “

Burgemeester Chris Taes (CD&V) voegde eraan toe dat het gemeentebestuur wel degelijk beseft hoe gevoelig dit punt ligt bij de Meerbekenaren en dat, na de voltooiing van de wegeniswerken, een oplossing zal worden gezocht in het centrum van Meerbeek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten