zaterdag 10 september 2011

Provincie wil permanent wonen in Den Tomme mogelijk maken

Permanent wonen in een recreatiezone is verboden.  Dat is een oud zeer.  De provincie Vlaams-Brabant maakte samen met de gemeenten en een studiebureau een studie van 116 clusters van permanente bewoning in recreatiegebied in Vlaams-Brabant en heeft daarvoor nu een oplossing voorgesteld.  Daarbij valt Den Tomme in de Kortenbergse deelgemeente Meerbeek in de categorie van 27 clusters die kunnen worden omgezet naar woongebied.  De deputatie baseerde zich voor deze beslissing op uitgebreid ruimtelijk en maatschappelijk onderzoek en op overleg met het gemeentebestuur en de Vlaamse overheid.

Het Kortenbergse college van burgemeester en schepenen is tevreden over het feit dat de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant een eerste stap heeft gezet om de bewoners van Den Tomme binnen afzienbare tijd rechtszekerheid te bieden voor hun permanente bewoning.  Het gemeentebestuur is immers reeds decennia vragende partij om een rechtszekere oplossing voor de inwoners van Den Tomme uit te werken.  Er moet eerlijkheidshalve wel op gewezen worden dat de omzetting van recreatiezone in een zone voor permanent wonen gepaard zal gaan met een aantal regels en voorschriften, onder meer in verband met het toegestane volume van de woningen.  Hierover zal duidelijkheid moeten komen bij de concrete invulling van het PRUP (provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan).  Met het opmaken van dit PRUP wordt dit najaar begonnen.  

Provincieraadslid Chris Taes (CD&V), die tevens voorzitter is van de provinciale raadscommissie voor ruimtelijke ordening, mobiliteit en verkeer, heeft mee aan de kar geduwd om deze structurele benadering van het probleem ingang te doen vinden en zal dit dossier de komende periode aandachtig blijven volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten