zondag 9 oktober 2011

Geslaagd Fruitfeest van Regionaal Landschap Dijleland


Op zondag 9 oktober vond in de Abdij van ’t Park in Heverlee het Fruitfeest plaats.  De voorzitter van Regionaal Landschap Dijleland, Chris Taes, lichtte op het slotmoment het belang van dit evenement toe:
“Het Fruitfeest van vandaag werd georganiseerd op initiatief van Regionaal Landschap Dijleland vzw.  Regionaal Landschap Dijleland is een vzw die mee wil zorgen voor de kwaliteit van natuur en landschap in de regio rond Leuven.  Dat doen we in samenwerking met de inwoners van de regio en in overleg met de lokale besturen, het provinciebestuur en alle gebruikers van de open ruimte. Binnen haar werkingsgebied zet het regionaal landschap zich in voor natuur en landschap door het bevorderen van het behoud en het beheer van holle wegen, de aanleg van poelen, hagen en houtkanten, ...  En ook door aanleg en herstel van hoogstamboomgaarden. 
Het hoogstamboomgaardenproject van RLD vzw startte in 2004 en intussen werd er op 135 plaatsen een boomgaard hersteld of aangelegd.  Samen goed voor 2231 nieuwe bomen.  Bij de aanplant wordt er steeds gekozen voor oude, streekeigen rassen van vooral appel, peer, kers en pruim.  Deze rassen maken deel uit van ons cultureel erfgoed en zijn daarom de moeite om te bewaren. Hopelijk heeft iedereen vandaag de kans gehad om met verschillende van deze rassen kennis te maken.  Naast hun cultuurhistorische waarde, zijn hoogstamboomgaarden ook van groot belang voor de biodiversiteit. 
Het hoogstamboomgaardenproject houdt echter méér in dan bomen aanplanten.  Het is ook de bedoeling om het verhaal uit te dragen naar alle inwoners van het regionaal landschap, hen warm te maken om hun bomen goed te onderhouden, hun boomgaard interessant te maken voor planten en dieren, ...  Dit doet RLD vzw door de uitgave van een brochure over hoogstamboomgaarden, het organiseren van cursussen waarbij ook snoei aandacht krijgt, door aanmaak en verspreiding van nestkasten voor boomgaardbewoners en door de organisatie van dit Fruitfeest.  Op dit Fruitfeest werd ook de nieuwe fietsbrochure ingefietst langs boomgaarden in Leuven en Bierbeek. Deze voert je langs prachtige boomgaarden en een heleboel realisaties van RLD vzw.
Het Fruitfeest is het resultaat van een goede samenwerking tussen vele partners.   Eerst en vooral de Stad Leuven en de vzw Abdij van Park, die deze toplocatie ter beschikking stelden en zorgden voor de logistieke steun. Samen met de Vrienden van de Abdij van ‘t Park, de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud en Natuurpunt gaven zij ook mee vorm aan het gevulde programma.
           
Dank ook aan onze sponsors:  centen kregen we van de provincie Vlaams-Brabant.  Appels kwamen van de Appelfabriek uit Neerijse en sap werd gesponsord door de Houtlandse Tuinsappen. De Kruidtuin maakte naamplaatjes aan voor de fruitbomen in de boomgaard.       
Ook een oprecht dankjewel aan alle partners die invulling gaven aan de talrijke infostands en activiteiten.  Zonder hun medewerking en inzet was deze dag niet kunnen uitgroeien tot dit geslaagde feest.” 
 
Ondanks het regenachtige weer kon het Fruitfeest rekenen op ruim 500 bezoekers.  Dat is alvast een goede reden om volgend jaar aan een nieuwe editie te werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten