woensdag 8 februari 2012

Met (gemeente)raad en daad - februari 2012

Elke maand worden in de gemeenteraad beslissingen genomen die een invloed hebben op het leven van elke dag.  Omdat niet iedereen de kans (of de tijd) heeft om naar de gemeenteraad te komen, vind je hier meer informatie over de markantste beslissingen.  Zo kwamen in Kortenberg op de raad van 6 februari 2012 o.m. de volgende punten aan de orde:

Vernieuwing van het dak van de gemeentelijke werkplaatsen

Op voorstel van schepen Erwin Willems (Open Vld) keurde de gemeenteraad het bestek goed voor de herstelling van het dak van de gemeentelijke werkplaatsen aan de Frans Mombaersstraat / Engerstraat in Erps-Kwerps.

Het dak is momenteel in bijzonder slechte staat.  De kostprijs van de herstelling wordt geraamd op ca. € 75.000 (inclusief BTW).


Sporthal van Kortenberg krijgt meer sport- en bergruimte

Op voorstel van schepen van openbare werken Erwin Willems (Open Vld) en schepen van sport Ann Vannerem (CD&V) besliste de gemeenteraad de leegstaande cafetariaruimte aan de sporthal van Kortenberg om te bouwen tot sportruimte en de huidige minihall om te vormen tot bergruimte, waaraan grote nood is, zowel voor sportverenigingen die indooractiviteiten ontwikkelen als voor buitensporten.

Ook de inkomhall zal, in afwachting van de globale opfrissing van de sporthal, met o.m. een vernieuwd en geïsoleerd dak, worden opgefrist.

Deze plannen werden overlegd met alle sportverenigingen die in de nieuwe sportruimte een onderkomen zullen vinden.

De kostprijs van het project wordt geraamd op ca. €85.000 (incl. BTW).


Verbeterde digitale informatie voor gemeenteraadsleden

In het Charterjaar 2012, waarin Kortenberg de 700ste verjaardag herdenkt van het Charter van Kortenberg, wil het gemeentebestuur op verschillende vlakken de kwaliteit van de inspraak en de betrokkenheid verhogen.

De leden van de gemeenteraad, die door de bevolking verkozen zijn om hun belangen te verdedigen, zijn daarbij uiteraard bevoorrechte partners.

Gemeenteraadsleden die hun taak ter harte nemen, willen de dossiers die op de gemeenteraad worden besproken, grondig voorbereiden.  Sommigen onder hen, waaronder raadslid Hendrik Trappeniers (CD&V), wezen er in het verleden al op dat de gemeente meer gebruik zou kunnen maken van elektronische middelen om beleidsdocumenten te laten raadplegen.  Burgemeester Chris Taes (CD&V) nam daarom het initiatief om de digitale informatieverstrekking aan de gemeenteraadsleden uit te breiden en op die manier de uitoefening van hun taak beter te ondersteunen. 

Tot vorige maand kregen de gemeenteraadsleden van Kortenberg de agenda van de gemeenteraad toegestuurd, samen met een afgedrukt exemplaar van de ontwerp-besluiten die op de gemeenteraad ter goedkeuring zouden worden voorgelegd.  Voor het raadplegen van toelichtende stukken, technische nota’s of gedetailleerde plannen, moesten de gemeenteraadsleden naar het administratief centrum komen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.  Wie zich tijdens die openingsuren niet kon vrijmaken voor een bezoek aan het gemeentehuis, zat met een probleem.

Voortaan kunnen alle leden van de gemeenteraad zowel de agenda en de ontwerp-notulen als het volledige technische dossier met alle toelichtende stukken, online raadplegen op een beveiligd gedeelte van de webstek van de gemeente Kortenberg, dat alleen toegankelijk is voor de mandatarissen.  Zo kunnen ze ook ’s avonds of tijdens de weekends hun dossiers inkijken en voorbereiden en beschikken ze op termijn over een elektronisch archief, waardoor honderden bladzijden gekopieerd papier bespaard kunnen worden.

Alleen superdikke documenten, zoals jaarverslagen van intercommunales of plannen die op een groter formaat zijn afgedrukt dan A3 en die dus niet kunnen worden ingescand, zullen in de toekomst nog ‘ter plaatse’ moeten worden ingekeken.


Nieuw diensthoofd ruimtelijke ordening en milieu aangesteld

Na het vertrek van Johan Claes als diensthoofd ruimtelijke ordening en milieu op het einde van vorige maand, stelde de gemeenteraad zijn opvolger aan.  In de toekomst zal de heer Kristof Coeckelbergh uit Meise de dienst leiden.  Zijn datum van indiensttreding wordt nog afgesproken met zijn huidige werkgever. Hij wordt dan meteen ook lid van het managementteam dat, onder leiding van de gemeentesecretaris, alle diensthoofden groepeert.


Oplaadpunten voor elektrische auto’s?  Geen milieuvriendelijke keuze

De Groen-fractie stelde voor om na te gaan of de gemeente Kortenberg in aanmerking komt voor de installatie van laadeilanden voor elektrische voertuigen.  “Elektrische voertuigen stoten geen emissies uit tijdens het rijden, wat bijdraagt aan een verbetering van de luchtkwaliteit,” aldus Groen.

Het college van burgemeester en schepenen liep niet meteen warm voor dit ideetje van Groen, omdat elektrisch rijden een allesbehalve milieuvriendelijke manier van verplaatsen is.  Om met elektriciteit te kunnen rijden, moet je die namelijk eerst opwekken.  In de huidige stand van zaken gebeurt dat nog altijd voornamelijk met stookolie, steenkool of kernenergie.  Elektriciteit die met stookolie of steenkool wordt opgewekt, veroorzaakt meer CO2-uitstoot dan rechtstreekse verbranding met een zuinige conventionele motor.  Men kan er natuurlijk voor opteren om de laadeilanden uitsluitend met 100% hernieuwbare energie te bevoorraden.  Maar dat lost het fundamentele probleem niet op: de elektriciteit die op die manier voorbehouden wordt voor elektrisch autoverkeer, kan niet voor andere toepassingen worden benut.  En er is nu eenmaal véél minder capaciteit om hernieuwbare energie te produceren dan de vraag van gezinnen en bedrijven om elektrische energie te gebruiken.  Schepen Paul Goeminne (CD&V) lichtte toe dat in het proces van opwekken van elektrische energie, opslaan in batterijen en nadien omzetten in mechanische energie, er slechts 32% van de oorspronkelijk opgewekte energie werkelijk kan worden benut. 

Schepen van milieu Bart Nevens (N-VA) wees op het milieuprobleem bij de aanmaak en afbraak (berging) van de lithiumelementen (een alkali-metaal) die bij een dergelijke batterij worden gebruikt.  Gemeenten doen er alles aan – ook Kortenberg – om huishoudelijke batterijen te recycleren op het containerpark, omdat ze schadelijk zijn wanneer ze ‘vrij’ in de natuur terecht komen.  Voor elektrische auto’s zijn veel grotere en zwaardere batterijen nodig.  De milieurisico’s zijn dan ook navenant.

Burgemeester Chris Taes (CD&V) wees er nog op dat op het voorbije autosalon alle grote merken elektrische auto’s in de aanbieding hadden, maar dat er slechts een handvol werden verkocht.  Zo lang de autonomie (= de afstand die men kan afleggen zonder opnieuw te moeten opladen) niet groter is dan 80 of 90 km, is dit geen rendabel project.  Hij wees er ook op dat de gemeente Kortenberg tal van initiatieven steunt die duurzaam vervoer bevorderen en die wél een rechtstreeks effect hebben op ons dagelijks mobiliteitsgedrag.  Hij verwees naar de knop ‘duurzaam vervoer’ onder de rubriek ‘mobiliteit’ op de gemeentelijke webstek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten