dinsdag 6 maart 2012

Met (gemeente)raad en daad - maart 2012

Elke maand worden in de gemeenteraad beslissingen genomen die een invloed hebben op het leven van elke dag.  Omdat niet iedereen de kans (of de tijd) heeft om naar de gemeenteraad te komen, vind je hier meer informatie over de markantste beslissingen.  Zo kwamen in Kortenberg op de raad van 5 maart 2012 o.m. de volgende punten aan de orde:


Sociale tegemoetkoming voor huisvuilophaling sterk vereenvoudigd

Op voorstel van burgemeester Chris Taes (CD&V) keurde de gemeenteraad een sterke vereenvoudiging goed van het reglement op de sociale tegemoetkomingen voor de kosten van de huisvuilophaling.   “De bedoeling is tweeërlei,” lichtte de burgemeester toe: “enerzijds willen we de administratieve last voor de inwoners zo veel mogelijk beperken door hen niet te verplichten jaarlijks een nieuwe aanvraag in te dienen en anderzijds willen we vanuit de gemeentelijke overheid iedere inwoner die recht heeft op een sociale correctie, dat bedrag in de mate van het mogelijke automatisch toekennen.”

Er zijn momenteel drie categorieën van inwoners die recht hebben op een sociale tegemoetkoming voor huisvuilophaling: gezinnen met kinderen tot twee jaar (omwille van het grote aantal luiers),  personen die lijden aan incontinentie en ten slotte gepensioneerden, weduwen, invaliden en wezen.  Voor de eerste categorie wordt de jaarlijkse korting (€36/jaar) automatisch gecrediteerd bij Ecowerf; voor de tweede categorie volstaat één medisch attest dat de permanente nood aan incontinentiemateriaal bewijst; voor de derde categorie (€ 18/jaar voor alleenstaanden en € 36/jaar voor gezinnen of samenwonenden) zal de inwoner in kwestie jaarlijks voor 1 december een aanvraag moeten blijven indienen, vermits het ziekenfonds elk jaar een nieuw attest uitreikt dat moet aantonen dat de aanvrager geniet van een verhoogde tegemoetkoming.  Uiteraard kan alleen een korting gegeven worden indien de aanvrager gebruik maakt van de diensten van Ecowerf.  Bovendien kan de korting nooit groter zijn dan het reële bedrag dat door de aanvrager aan Ecowerf is betaald.

Het gemeentebestuur wil op deze manier bijdragen aan de administratieve vereenvoudiging van het systeem van sociale kortingen en wil zo ook alle inwoners geven waarop ze volgens het gemeentereglement recht hebben.

Duidelijk leesbare huisnummers noodzakelijk voor hulpdiensten en post

Tot nu toe moesten inwoners van Kortenberg een standaard-huisnummerplaatje afhalen op het gemeentehuis en dat duidelijk zichtbaar aan hun brievenbus of hun voordeur ophangen.

Nogal wat inwoners vinden het mooier en origineler om hun huisnummer met een eigen design en in een eigen cijfertype aan te brengen.

Vanaf nu laat het gemeentelijk reglement dit toe. 

Burgemeester Chris Taes (CD&V) maakt van de gelegenheid gebruik om te beklemtonen dat het voor de hulpdiensten (politie, brandweer, ziekenwagen) van groot belang is dat er duidelijk leesbare en zichtbare huisnummers worden aangebracht, zodat geen kostbare tijd verloren geraakt bij het zoeken naar de juiste woning.  Ook voor postbodes is het van belang dat ze kranten en brieven zonder nodeloos zoeken in de correcte brievenbus kunnen deponeren.


Nieuwe overeenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW i.v.m. het gebruik van OC Berkenhof

Schepen van Cultuur Ann Vannerem (CD&V) kreeg van de gemeenteraad toestemming om met het OCMW een nieuwe overeenkomst af te sluiten i.v.m. het gebruik van de lokalen van OC Berkenhof.

Tot nu toe betaalde het OCMW een forfaitair bedrag aan de gemeente als deelname in de kosten.

Vanaf nu zal het OCMW voor het gebruik van lokalen het zelfde tarief betalen als andere gebruikers.  Dat heeft als voordeel dat de regeling transparant is, dat voor iedereen de zelfde regels gelden en dat alleen een bijdrage betaald wordt voor het werkelijke gebruik van de voorzieningen.


Kortenberg stemt digitaal op 14 oktober

De gemeente Kortenberg zal op 14 oktober a.s. gebruik maken van een digitaal systeem (computers) bij de stemverrichtingen voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen.  Dat was al zo sinds de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 1994.  De Vlaamse overheid zal de stemcomputers ter beschikking stellen.


Verschillende straten worden de komende maanden geasfalteerd

Schepen van Openbare Werken Erwin Willems (Open Vld) stelde de plannen van het schepencollege voor om in de komende maanden nog een aantal belangrijke asfalteringswerken uit te voeren in verschillende straten: Twee Leeuwenstraat (tussen Kwikstraat en Boeyendaalstraat), Kwikstraat (tussen de verkeersdrempel en het voetbalterrein), Europastraat, Fr. Mombaersstraat (tussen het rondpunt en de Heuve).  In de Leuvenstraat zal een gedeelte van de kasseien overlaagd worden met asfalt.

Daarnaast wil het college ook stoepen plaatselijk herstellen in Weesbeekdal (langsheen de Fr. Mombaersstraat) en worden wegversmallingen gepland in de Peperstraat en de Bruulstraat.

De gemeenteraad keurde dit voorstel goed.


De Lijn past aanbod busvervoer aan

Vanaf 16 april 2012 past de openbare vervoermaatschappij De Lijn het busaanbod in heel Vlaams-Brabant (en dus ook in Kortenberg) aan.  Groen stelde op de gemeenteraad een vraag naar meer informatie.

Burgemeester Chris Taes (CD&V) antwoordde dat deze maatregel kadert in een besparingsplan van De Lijn en niet van het gemeentebestuur van Kortenberg.

Wat verandert er concreet in Kortenberg?

Lijn 351 Brussel – Kortenberg – Everberg – Leuven
Lijn 358 Brussel – Kortenberg – Leuven
Op zaterdag rijdt lijn 351 voortaan tussen Leuven – Station en Kortenberg – Staca. Reizigers kunnen in Kortenberg overstappen op lijn 358 Brussel – Kortenberg – Leuven die voortaan op zaterdag doorrijdt tot Brussel – Noord waardoor u op deze lijn om de 30 minuten een bus heeft.

Lijn 352 (Kraainem - Kortenberg - Erps Kwerps – Leuven)
De laatste rit uit Kraainem (22.30 uur) rijdt niet langer uit op zaterdag en zondag.

Lijn 651 (Leuven - Everberg - Kortenberg - Steenokkerzeel - Cargo – Luchthaven) en Lijn 652 (Cargo - Zaventem - Erps-Kwerps – Leuven)
Rijden van maandag tot vrijdag voortaan om de 60 minuten in de daluren in plaats van om de 30 minuten in de daluren. De verkorte spitsritten tussen Kortenberg en de Luchthaven (651 en 652) rijden niet meer.

Nachtbus 358 (Leuven – Kortenberg)
Deze lijn rijdt voortaan om het uur. De laatste rit vertrekt om 2 u. ’s nachts uit Leuven.”

De Lijn stelt dat het impact van het nieuwe aanbod op het aantal passagiers gering zal zijn.  De maatschappij beweert dat het de bedoeling is hun aanbod beter af te stemmen op de reële vraag van de reizigers en op die manier de kosten onder controle te krijgen.  Het college kan die redenering in grote mate volgen: indien men opstapfrequenties vaststelt van 0, 1, 2 of 3 reizigers over het hele grondgebied van de gemeente, dan moet men vanuit bedrijfseconomisch oogpunt de moed hebben om het aanbod te herzien.  Bovendien produceren bussen die (bijna) leeg rondrijden heel wat onnodige CO2-uitstoot en zorgen ze ook voor vermijdbare overlast in de dorpskernen.

Burgemeester Taes besloot als volgt: “Liever dan in te gaan tegen besparingsmaatregelen die ons logisch lijken, wil het college van burgemeester en schepenen zich blijven inzetten voor gerichte initiatieven, die wijken of doelgroepen bereiken die tot nu toe geen of weinig gebruik kunnen maken van openbaar vervoer.  Zo wil het college zeker dat de nachtbussen voor jongeren tijdens het weekend behouden blijven en werd ook al drie maal bij De Lijn aangedrongen op een rechtstreekse verbinding tussen Vrebos en de rest van onze gemeente.  Vooralsnog is De Lijn hierop niet ingegaan, ook niet op ons voorstel om met een ‘belbus’ te werken, maar we blijven volhouden.  Op die manier proberen we ertoe bijdragen dat het dekkingspercentage van het openbaar vervoer toeneemt.  Ook in de toekomst blijven we er met het derdebetalersysteem voor zorgen dat inwoners van Kortenberg op het traject in hun gemeente aan halve prijs kunnen rijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten