maandag 30 september 2013

Fietspatrouilles in politiezone HERKO


Voortaan zullen in de politiezone HERKO fietspatrouilles ingezet worden met een frequentie van minimum acht shiften per maand.  Dat kondigde burgemeester Chris Taes (CD&V), de voorzitter van het Politiecollege, samen met zijn Herentse collega vandaag aan op een druk bijgewoonde persconferentie.

Dit nieuwe initiatief, dat gegroeid is vanuit enkele enthousiaste politiemensen zelf, beantwoordt perfect aan de beleidsdoelstelling van de Politieraad om te werken aan “gemeenschapsgerichte politiezorg”, dicht bij de mensen.  Op de fiets zijn de politie-inspecteurs door de lagere snelheid beter en langer zichtbaar. Hierdoor kunnen zij gemakkelijker aangesproken worden door de inwoners.  Ook de moeilijk bereikbare wandel- en fietswegen en pleintjes zijn door een fietspatrouille vlot bereikbaar. Door de inzet van dergelijke patrouilles kan de toezichtsintensiteit op deze plaatsen gevoelig verhoogd worden. Dit zal niet enkel het veiligheidsgevoel bij de inwoners van de politiezone verhogen, maar zal ook zorgen voor een betere opvolging van overlast.

Een fietspatrouille kan zowel voor bestuurlijke als voor gerechtelijke politietaken een meerwaarde bieden. Concreet komen o.m. volgende taken in aanmerking:

·       observeren van en communiceren met hangjongeren

·       preventieve patrouilles in specifieke wijken, buurtonderzoeken, afwezigheidstoezicht

·      algemeen verkeerstoezicht gericht op kleine overtredingen, parkeerproblemen, verkeersregeling, verkeersacties gericht op fietsen en bromfietsen

·        schooltoezicht, levend verkeerspark, begeleiding van scholen

·        toezicht op sluikstorten in landbouw- en natuurgebieden

·        assistentie en toezicht bij evenementen

·        preventieve patrouilles aan fietsenstallingen en carpoolparkings.


Patrouilles per fiets zijn maatschappelijk relevant aangezien er op een milieuvriendelijke manier verplaatsingen gebeuren. De politiezone kan hierdoor haar steentje bijdragen in het streven van beide gemeentes naar een duurzame mobiliteit.

De politiezone investeerde € 3.400 in de nieuwe mountainbikes en € 3.000 in de uitrusting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten