zondag 6 oktober 2013

Kortenberg leert jongeren spelenderwijs omgaan met democratie

Vorig jaar was het 700 jaar geleden dat het ‘Charter van Kortenberg’ werd ondertekend. Het belang van dat Charter kan nauwelijks worden overschat.  De stervende Hertog Jan II kwam met de zes chartersteden (Antwerpen, Leuven, Brussel, Tienen, Zoutleeuw en ’s Hertogenbosch) een aantal fundamentele principes overeen, die beschouwd worden als de prille grondslag voor de latere vormen van democratie en lokale autonomie op het Europese vasteland.  Hertog Jan II deed daarbij, onder druk van de omstandigheden, afstand van een aantal privileges en kende belangrijke bevoegdheden toe aan de chartersteden. Ze kregen financiële, rechterlijke en stedelijke voorrechten. Er werd een raad van edellieden en vertegenwoordigers van de steden geïnstalleerd. Het Charter was het eerste officiële pact tussen een vorst en zijn volk, een eerste daad van prille democratie op het Europese vasteland.
Meer nog dan de Magna Charta in Engeland, dat zich in 1215 beperkte tot een afspraak tussen koning en adel, vormde het Charter van Kortenberg de concrete aanzet voor een participatiemodel dat na eeuwen rijping zou uitmonden in onze moderne democratie. 

Het gemeentebestuur van Kortenberg greep deze verjaardag aan om, over de grenzen van politieke partijen heen, de kwaliteit van de lokale democratie te verbeteren. Enerzijds werd nagegaan hoe een gemeentebestuur de participatie, de betrokkenheid en de inspraak van onze inwoners in het gemeentebeleid kunnen verbeteren. Anderzijds was het de ambitie om een breed gedragen toekomstbeeld uit te tekenen van waar we met onze gemeente over twintig tot vijftig jaar naartoe willen. Dus niet met het perspectief van de volgende verkiezingen, maar met de blik gericht op 2020 of 2050.

Er ontbrak nog één levensbelangrijk luik aan dat participatietraject: jongeren betrekken bij de visievorming rond de toekomst van hun dorp of stad. Daarom is er nu een spel ontwikkeld dat jongeren de kans biedt spelenderwijs kennis te maken met beleids- en besluitvorming.
Met het spel kunnen jongeren, jeugdverenigingen en jeugdwerkorganisaties participeren aan het beleid. Doel van het spel is om jongeren op een leuke manier kennis te laten maken met de werking van de politieke besluitvorming. Daarnaast willen de deelnemende steden en gemeenten met het ‘Sleutel aan je stad’-spel de participatie van jongeren in de (gemeente)politiek verhogen. Ten slotte wordt dankzij het spel de dialoog tussen jongeren en politici verhoogd. Meer info over het spel staat op www.charterspel.eu.
Op zaterdag 5 oktober speelden jongeren uit onze gemeente en vier steden het eerste luik van dit spel. Samen sleutelden ze aan concrete voorstellen voor hun gemeentebestuur. Binnenkort overhandigen deze jongeren het resultaat van de speldag aan hun burgemeester en hun schepen van jeugd.

Op zaterdag 12 oktober verzamelen alle deelnemende jongeren in Kortenberg waar ze een finalespel spelen. Daar bouwen de deelnemers samen aan Eurotopia, hun versie van de ideale stad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten