zondag 6 juli 2014

Kortenberg Feest!


Op zondagnamiddag 6 juli vierde Kortenberg feest in deelgemeente Erps-Kwerps.  Tussen een miezerige start en een nat slot, klaarde de hemel gelukkig uit en beleefden enkele honderden bezoekers er een boeiende namiddag.

Burgemeester Chris Taes (CD&V) wees erop dat het Feest van de Vlaamse Gemeenschap in deze periode weliswaar in heel Vlaanderen wordt gevierd, maar dat het voor Vlaams-Brabant en voor Kortenberg toch een bijzondere betekenis heeft. 

“In de onmiddellijke nabijheid van de hoofdstad van Europa, voelen we de druk van de veranderstaliging elke dag toenemen,” stelde hij.   “Als gemeentebestuur willen we daarom ondubbelzinnig het Vlaamse karakter van Kortenberg beklemtonen en blijven versterken.  We zijn fier op onze Vlaamse identiteit en op de rijkdom van onze cultuur.  Tegelijk is Kortenberg een gastvrije en open gemeente, waar iedereen welkom is.  Deze gastvrijheid en openheid houden respect in voor onze taal en voor onze cultuur, zowel vanwege buitenlandse als vanwege binnenlandse anderstaligen.

Anderstaligen die in onze gemeente komen wonen hebben er alle belang bij om Nederlands te leren: ze kunnen pas volwaardig deelnemen aan het gemeenschapsleven, wanneer ze in voldoende mate de taal beheersen en gebruiken die hier gesproken wordt.  Anderzijds willen wij ons ‘thuis’ blijven voelen in onze eigen gemeente en willen we onze eigenheid kunnen bewaren.“

Taes verwees ook nog naar de talrijke herdenkingen die dit jaar georganiseerd worden naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de start van de ‘Groote Oorlog’  of de Eerste Wereldoorlog: “Naast het gevecht tegen de vreemde bezetter, ging het toen ook om sociale en culturele emancipatie, om elementaire rechten voor Vlaamse soldaten in een compleet verfranste hiërarchie.  De absurde tol aan mensenlevens deed bij vele Europeanen tijdens die Groote Oorlog het inzicht groeien dat er bij conflicten andere oplossingen nodig zijn dan elkaar uit te moorden.  De schreeuw om ‘nooit meer oorlog’, leidde een halve eeuw en een volgende Wereldoorlog later tot vrede, stabiliteit en welvaart.  Laat ons die les nooit vergeten.”

Er was heel wat te beleven op Kortenberg Feest, met o.m. optredens van de Koninklijke Fanfare De Vrolijke Schutters, het zanggezelschap “Dames en Heren” en de jeugdband “Edelweis”.
Tussendoor konden bezoekers genieten van

  • Fernando’s Intermezzo, met veel dans en acrobatie,
  • de Ballen van Balltazar, een circustechnisch hoogstaande voorstelling,
  • en Red the Cat, een reddingsavontuur met veel spectaculair stuntwerk.
Argeloze wandelaars werden verrast door Bob en Elias die overal rondliepen en die als veiligheidscontroleurs elk mogelijk en vooral onmogelijk gevaar professioneel onschadelijk maakten.  Soms doken de BABAboons plots op: deze rare schepsels verschenen waar niemand ze verwachtte.  Voor de kleinsten plooide Stienel ballonnen in alle mogelijke kleurrijke vormen en figuren.

De kinderen konden zich uitleven bij springkastelen, een ballenbad, een klimtoren en een grimestand.  De brandweer en de politie waren eveneens aanwezig met infostands en demonstraties.  Zo konden bezoekers met een echte brandspuit oefenen of meedoen aan een ‘crashtest’ om het hun van veiligheidsgordels aan den lijve te ondervinden.

Enkele verenigingen stonden klaar om de gasten te verwennen met lekkers: Femma Erps-Kwerps, het koor Cantate en Schoonaarde Feesten vzw.  Bij de Wijngaardsberg kon je zelfgemaakte wijn te proeven.

Kortenberg Feest was een ideaal moment om ons bewust Vlaming te laten zijn in een fijne, open gemeente, met een warm hart en de blik op de toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten