dinsdag 8 november 2016

Nieuw subsidiereglement voor grootschalige jeugdevenmenten

Enige tijd geleden keurde de gemeenteraad op voorstel van schepen Ann Vannerem (CD&V) een reglement goed voor de subsidiëring van grootschalige bovenlokale culturele evenementen goed.  Daarmee wil het gemeentebestuur een duwtje in de rug geven aan initiatieven met een brede uitstraling, gericht op een ruim publiek en met een culturele meerwaarde.  Het Crisisfestival in Erps-Kwerps is daarvan een voorbeeld.
 
Bij de evaluatie van dit reglement bleek dat het geen concrete oplossing bood voor grootschalige jeugdevenementen.  Daarom vroeg het college van burgemeester en schepenen aan collega Harold Vanheel (N-VA) om, in samenwerking met jeugddienst en jeugdraad, een apart subsidiereglement uit te werken voor grootschalige jeugdevenementen.
De gemeenteraad keurde dit nieuwe reglement goed.
Het subsidiereglement heeft als doel erkende Kortenbergse Jeugdverenigingen te ondersteunen bij de organisatie van evenementen, die voldoen aan de volgende voorwaarden:
1° Het evenement overstijgt de gewone jeugdwerking en sluit aan bij één of meer van de volgende functies: ontmoeting, gemeenschapsvorming, cultuur, sport, maatschappelijke activering. De organisatie van fuiven wordt expliciet uitgesloten.
2° Het evenement speelt zich af binnen de gemeentegrenzen van Kortenberg.
3° Het evenement heeft een openbaar karakter en is voor iedereen toegankelijk.
4°Het evenement heeft een publieksbereik van minimum 250 bezoekers.
De toegang tot het evenement is financieel laagdrempelig. De opbrengst van het evenement is uitsluitend bestemd voor de werking van de vereniging. Puur commerciële, alsook discriminerende en politieke activiteiten en activiteiten die indruisen tegen de openbare orde en de goede zeden komen niet in aanmerking voor betoelaging.
6° Het evenement richt zich naar jongeren en gezinnen. Het project heeft een belangrijk aantoonbaar luik dat gericht is op kinderen en jongeren tussen 3 en 25 jaar.
7° Het evenement heeft in het verleden al minstens 1x plaatsgevonden.
Het evenement wordt ruim bekend gemaakt binnen de gemeentegrenzen.

Binnen de begrotingspost ‘Voorzien van subsidies voor jeugd via het subsidiereglement’ wordt jaarlijks een subsidiekrediet van € 1.500 voorzien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten