dinsdag 26 juni 2018

Aangepaste algemene stedenbouwkundige verordening definitief vastgesteld


Net een jaar geleden keurde de gemeenteraad een eerste versie van ‘algemene stedenbouwkundige verordening’ goed.  Zo’n algemene verordening is een nuttig instrument om een aantal stedenbouwkundige voorschriften die vandaag al in de praktijk worden toegepast bij het behandelen van vergunningsaanvragen formeel vast te leggen, zodat de regels helder en transparant zijn voor de bouwheer, de architect, de administratieve diensten en de aannemers.

De eerste versie van deze algemene stedenbouwkundige verordening stuitte op kritiek van de provinciale stedenbouwkundige administratie, die het gemeentebestuur adviseerde de stedenbouwkundige regels te vereenvoudigen, zodat ze eenduidig zouden kunnen worden toegepast, en meer rekening te houden met een aantal kernprincipes van de provinciale beleidskaders, zoals kernverdichting en differentiëring naargelang van de verschillende types woonzone.

Er werd een aangepast ontwerp van algemene stedenbouwkundige verordening opgesteld, dat voor advies werd voorgelegd aan de provinciale administratie, de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO), de Erfgoedcommissie en de Raadscommissie Ruimtelijke Ordening.

Met deze adviezen werd rekening gehouden bij de goedkeuring van het document door het college van burgemeester en schepenen.

Schepen van ruimtelijke ordening Bart Nevens (N-VA) lichtte de wijzigingen ten aanzien van het oorspronkelijke document toe.
 
De gemeenteraad legde de nieuwe versie van de algemene stedenbouwkundige verordening definitief vast.  Deze versie wordt nu ter goedkeuring aan de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant overgemaakt.  Als de procedure helemaal is afgerond, wordt de verordening gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten