maandag 15 juli 2019

Pieter, laten we samenwerken.


Beste Pieter,

We kennen elkaar van bij de CVP-Jongeren, één van de beste politieke leerscholen van het land, waar we de gewoonte hadden elkaar correct, maar ongezouten te zeggen waarop het stond.  Die gewoonte hebben we gelukkig nooit afgeleerd.  Daarom moet ik nu reageren op wat je gisteren zei in het VTM-Journaal.

Ik ben het eens met de stelling dat onze politieke boodschap te weinig mensen heeft kunnen overtuigen bij de verkiezingen van 26 mei.  Ze herkenden er te weinig hun eigen noden en wensen in en ze merkten ook te weinig verschil met het andere aanbod in de etalage.  Dat was overigens niet alleen een probleem voor CD&V, maar voor alle andere partijen die mikken op de middengroep in de samenleving.

Ik ben het niet eens met de stelling dat we dan maar de banden moeten doorknippen met de middenveldorganisaties.  Wel integendeel.  De sterkte van ons christendemocratisch project is het gezamenlijk zoeken naar een fair compromis, naar een maatschappelijke synthese van verschillende visies en belangen.  Dat is de voorbije jaren niet te veel, maar net te weinig gebeurd.

Wanneer vertegenwoordigers van het ‘klassieke middenveld’ onze partij voornamelijk beschouwen als een kiesvereniging die moet dienen om pionnetjes een gunstige uitgangspositie te bieden op een kieslijst, zodat ze nadien uitsluitend de belangen van hun achterban kunnen verdedigen in het parlement of in de regering, dan leidt dit onvermijdelijk tot een systeemfout.  Zowel bij hen als bij onze partij.

Wat op dit moment ontbreekt is de bereidheid en het vermogen om tot een synthese te komen, om de verzuchtingen van het klassieke middenveld te toetsen aan de politieke realiteit van vandaag, om de haalbaarheid van economische, financiële en groepsbelangen af te wegen tegen de pijnlijke limieten van een stagnerend marktmodel, met steeds minder mogelijkheden om meer te geven en meer te beloven en steeds meer verplichtingen om morele keuzes te maken die tegelijk welvaart en innovatie stimuleren én ervoor zorgen dat wie uit de boot dreigt te vallen, kan rekenen op de solidariteit en de steun van de anderen.

In deze omstandigheden is er méér in plaats van minder dialoog nodig.  Niet met de vuist op de tafel en met het pistool in de aanslag, maar met een open geest en een open hart.  Niet met een dreiging of een oekaze, maar met argumenten en zin voor nuance.  Niet met een oproep om niet te stemmen voor bepaalde partijen (met akelige herinneringen aan kanselpredikers uit de 19de eeuw), maar met de bereidheid om zonder taboes de echte knelpunten van onze tijd onder ogen te zien en samen naar oplossingen te zoeken.

Daarbij zal de dialoog met het klassieke middenveld niet meer volstaan.  De samenleving is de voorbije decennia ingrijpend gewijzigd, terwijl ‘de politiek’ – en dus ook onze partij – nog al te zeer werkt met de methodes en de instrumenten van een vervlogen tijdperk.

Als politieke partij die een maatschappelijke synthese wil maken op basis van het sociaal personalisme, kunnen en moeten we duidelijk zijn over onze politieke fundamenten. De christendemocratie is geen wollig begrip dat moeilijk uit te leggen is. We zijn geen grijze muizen die niet goed welke richting we uit willen. Wij zijn niet grijs. Wij denken in kleur, niet in zwart/wit. Voor ons staat het respect voor elke mens centraal.  Elke mens telt. Niet alleen als opvoedeling in een onderwijssysteem, als productie-element in een economische keten, als werknemer of als werkgever, als consument of als producent, als autochtoon of als allochtoon, als belastingplichtige in een fiscaal regime of als rechtsonderhorige in een juridisch dispuut, maar als een volwaardige menselijke persoon, die alle kansen verdient om zich volledig en volwaardig te ontplooien en om een goed en gelukkig leven te leiden.  Die ambitie kunnen we niet alleen, op onszelf, waarmaken.  We zijn niet alleen verantwoordelijk voor onszelf en ons eigen welzijn, maar ook voor elkaar en elkaars welzijn. Daartoe hebben we een maatschappelijk systeem nodig dat verantwoordelijkheid aanmoedigt, kansen geeft, werkzaamheid stimuleert, rechten en plichten definieert, eigenheid koestert, diversiteit erkent, rechtvaardigheid nastreeft en solidariteit vooropstelt, vooral met de meest kwetsbaren.

Dat heldere uitgangspunt moet de sokkel vormen waarrond we mensen en groepen uit alle lagen van de bevolking verzamelen om oplossingen te zoeken voor de echte uitdagingen van onze tijd.  Zonder taboes en zonder schaduwboksen.  Daarbij is de inbreng van het klassieke middenveld, wat mij betreft, zeker welkom. Hun expertise, hun kennis en hun engagement zijn belangrijke hefbomen om nieuwe wegen in te slaan.  Maar ook de inbreng van andere mensen en groepen is essentieel: zowel de klimaat- en milieubewegingen als de korteketengroepen, de school- en wijkcomités, de derde- en vierdewereldbewegingen, de academische wereld, de VOKA’s, de Warmste Wekers, De Kom op tegen Kankers, de sport- en jeugdbewegingen, kortom: alle mensen die beseffen dat de wereld groter is dan hun eigen navel en die bereid zijn met anderen samen te werken om hun wereld en dé wereld te verbeteren.

De toekomst van de democratische politiek – en dus ook van onze partij – ligt niet in het uitsluiten of het diaboliseren van mensen en groepen, maar in het samenbrengen van mensen van goede wil rond dragende projecten waarvan ze mede-eigenaars zijn, waarvoor ze zich medeverantwoordelijk voelen en die ze mee willen realiseren.   

Coproductie van beleid, gepaard aan co-verantwoordelijkheid, is de weg van de toekomst die we samen moeten durven te gaan.  Onze partij zal zich fundamenteel moeten oriënteren en organiseren op deze nieuwe horizon. En of dan Hilde, Koen, Els, Sammy of jij, Pieter, de nieuwe voorzitter van CD&V wordt, is slechts in die mate van belang dat hij of zij het ‘gezicht’ moet (kunnen) zijn van deze nieuwe beweging. 

We kunnen daarbij alleen maar hopen en wensen dat ook de media en de sociale organisaties zich even grondig bezinnen over hun rol in het maatschappelijke debat en hun verantwoordelijkheid bij het tot stand komen van een realistische en gedragen synthese.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten