dinsdag 28 juni 2011

Met (gemeente)raad en daad - juni 2011 (nieuw)

Elke maand worden in de gemeenteraad beslissingen genomen die een invloed hebben op het leven van elke dag.  Omdat niet iedereen de kans (of de tijd) heeft om naar de gemeenteraad te komen, vind je hier meer informatie over de markantste beslissingen.  Zo kwamen in Kortenberg op de raad van 27 juni 2011 o.m. de volgende punten aan de orde:

Jaarrekening 2010 goedgekeurd

Op voorstel van schepen van Financiën Paul Goeminne (CD&V) keurde de gemeenteraad de jaarrekening van 2010 goed.  Deze rekening heeft een batig saldo van € 3.871.261.  Dit overschot zal nuttig worden gebruikt voor de uitvoering van het ambitieuze investeringsprogramma dat de bestuursploeg dit jaar wil uitvoeren.  Heel wat projecten die de vorige jaren intensief werden voorbereid, naderen hun uitvoeringsfase.   Daarom is het een goede zaak dat de gemeente spaarzaam met de centen van de gemeenschap is omgesprongen.  Wat de voorbije jaren door sparen aan reserves werd opgeslagen, kan nu besteed worden aan de realisatie van het beleidsprogramma.

Eerste budgetwijziging voor 2011 goedgekeurd

Een deel van het batig saldo dat uit de jaarrekening van 2010 werd overgedragen, kan al dadelijk worden gebruikt voor enkele nuttige investeringen die het college van burgemeester en schepenen nog bijkomend wil realiseren in 2011 .

Schepen van Financiën Paul Goeminne (CD&V) lichtte de belangrijkste elementen van de budgetwijziging toe.

Daarin zit onder meer een fikse som (€ 62.250) om het bestaande glasbollenpark aan de sporthal van Kortenberg op een propere en omgevingsvriendelijke manier te integreren in de vernieuwde site Colomba. 

Er is ook een bedrag van € 550.000 euro voorzien voor de studie- en uitvoeringskosten van een nieuw dak op de sporthal van Kortenberg.  Sportievelingen die de zaal regelmatig gebruiken, weten dat er bij regenweer vaak grote plassen water in de sporthal staan en dat er tijdens de winter heel wat kostbare (en kostelijke) energie verloren gaat, omdat het dak bijna niet geïsoleerd is.  Het is de bedoeling zowel de waterdichtheid als de grondige isolatie met dit project te realiseren.

Nog inzake rationeel energiegebruik, wil de gemeente het voortouw nemen in twee dossiers van hernieuwbare energie: wind- en zonne-energie.  Er wordt in de budgetwijziging een bedrag van € 14.000 voorzien voor een haalbaarheidsstudie over mogelijke windenergieprojecten in onze gemeente.  Bovendien wordt een bedrag van € 190.000 voorzien voor het project “zonnepanelen op schoolgebouwen”.  

Het is de bedoeling om op zeer korte termijn (dus zeker nog in de loop van dit jaar) op de daken van alle gemeentelijke schoolgebouwen zonnepanelen te installeren.  Dit gebeurt op basis van een studie die uitwijst dat het voor al die gebouwen rendabel zou zijn om deze investering te doen.  Op die manier dragen we niet alleen concreet ons steentje bij om in de praktijk werk te maken van duurzame, hernieuwbare energie op gemeentelijke gebouwen die daarvoor in aanmerking komen; we geven daarmee als gemeentebestuur ook het ‘goede voorbeeld’ aan alle kinderen die naar onze gemeentescholen komen en hopen dat ze hiermee rekening zullen houden wanneer ze zelf beslissingen kunnen nemen (of thuis beïnvloeden …) in verband met hun eigen energievoorziening.

Het zal telkens gaan om fotovoltaïsche installaties van minder dan 10 kWP (kilowatt-piek).  Dat zijn installaties waarbij de elektriciteitsmeter ‘achteruit’ loopt als er elektriciteit geproduceerd wordt.  In de zomermaanden, als de schoolgebouwen niet gebruikt worden en er dus ook weinig energieverbruik is, zal de teller elektriciteit ‘opsparen’ voor het grotere verbruik in de donkere wintermaanden.

Oorspronkelijk had het college van burgemeester en schepenen gehoopt op de daken van het administratief centrum zonnepanelen te kunnen plaatsen, om zo op de meest zichtbare plek van het gemeentebestuur een tastbare inspanning voor hernieuwbare energie te leveren, maar uiteindelijk bleek dat het rendement daar té klein zou zijn geweest om de kosten-batenbalans in evenwicht te houden.

Nieuw lid voor de Landbouwraad

Schepen van Landbouw Bart Nevens (N-VA) kreeg van de gemeenteraad bevestiging van een nieuw lid voor de Landbouwraad, nl. de heer Raf Hulsbosch.

Mandaat voorzitter Lokaal Overleg Kinderopvang verlengd

Schepen van Gezin Stef Ryckmans (Open Vld) vroeg instemming met het voorstel van het Lokaal Overleg Kinderopvang om het mandaat van de huidige voorzitter, Christian Gahy, met drie jaar te verlengen.  De gemeenteraad ging hiermee akkoord.

Kortenberg onderschrijft nieuw mobiliteitsconvenant

Burgemeester Chris Taes (CD&V) lichtte het nieuwe “moederconvenant” inzake mobiliteit toe dat het gemeentebestuur van Kortenberg afsluit met de Vlaamse regering, het provinciebestuur van Vlaams-Brabant en vervoermaatschappij De Lijn.  Dat moederconvenant zorgt ervoor dat het mobiliteitsbeleid van de gemeente Kortenberg afgestemd wordt op het beleid van de hogere overheden én dat voor belangrijke mobiliteitsinitiatieven (zoals bv. de aanleg van fietspaden) subsidies kunnen worden verkregen.

De aanpassing van het bestaande mobiliteitsconvenant was nodig, omdat in 2009 een decreet (= Vlaamse wet) inzake het mobiliteitsbeleid werd gestemd, waarvoor intussen een aantal uitvoeringsbesluiten werden geschreven.

Met het nieuwe mobiliteitsconvenant “willen de betrokken partijen de bereikbaarheid van de economische knooppunten en poorten op een selectieve wijze waarborgen, iedereen op een selectieve wijze de mogelijkheid bieden zich te verplaatsen, de verkeersonveiligheid terugdringen met het oog op een wezenlijke terugdringing van het aantal verkeersslachtoffers, de verkeersleefbaarheid verhogen en de schade aan milieu en natuur terugdringen, onafhankelijk van de ontwikkeling van de mobiliteitsintensiteit.”

Bij het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van het mobiliteitsbeleid, wordt rekening gehouden met twee belangrijke principes:

1) het STOP-principe: de correcte ‘rangorde’ bij het verlenen van prioriteit aan mobiliteitsvormen is: stappen (voetgangers) – trappen (fietsers) – openbaar vervoer (bus en trein) en personenvervoer (auto’s).

2) het participatiebeginsel: een goed mobiliteitsbeleid moet gebaseerd zijn op inspraak en participatie, al is het natuurlijk zo dat niet élke mening in de praktijk kan worden uitgevoerd.

Nieuw huurprijzenreglement voor de gemeentelijke infrastructuur

Schepen Ann Outtier-Vannerem (CD&V) verdedigde met veel overtuiging het nieuwe huurprijzenreglement voor de gemeentelijke infrasctructuur.  Het principe is helder: erkende verenigingen moeten tegen zo gunstig mogelijke voorwaarden gebruik kunnen maken van gemeentelijke infrastructuur.  Daarbij moet iedereen op gelijke voet worden behandeld.   Bovendien wil de gemeente via een faire bijdrage de reële gebruiks- en verbruikskosten (licht, water, verwarming, elektriciteit) vergoed krijgen.  “Gratis” bestaat niet.  Maar het gemeentebestuur gaat wél voor zo goedkoop en gebruiksvriendelijk mogelijk.

De gemeenteraad keurde het nieuwe huurprijzenreglement voor de gemeentelijke infrastructuur goed en wil daarmee de volgende doelstellingen dienen:

-         het evenwicht houden tussen wat redelijk en betaalbaar is voor de huurders én wat billijk is voor de gemeenschap;
-         de huurtarieven vereenvoudigen en uniformiseren;
-         werken met dagdeeltarieven i.p.v. met tarieven voor hele dagen;
-         het principe toepassen dat de ‘gebruiker betaalt’;
-         verminderen van de administratieve werklast van de verenigingen en de gemeentelijke administratie;
-         vermijden dat er gereserveerd wordt zonder de zaal te gebruiken;
-         wegwerken van het onderscheid tussen fuiven en bals en andere winstgevende activiteiten;
-         automatische indexering van de huurprijzen;
-         voorzien van een aantal categorieën waaraan de gemeentelijke infrastructuur gratis kan worden ter beschikking gesteld.
  
Verwarmingsinstallaties van sommige gebouwen op afstand bediend

Schepen van Financiën Paul Goeminne (CD&V) kreeg van de gemeenteraad groen licht om voor drie gemeentelijke gebouwen apparatuur aan te schaffen, waardoor de verwarming via pc op afstand kan worden bediend.  Het gaat om Ontmoetingscentrum Berkenhof, de gemeentelijke basisschool De Klimop in Erps-Kwerps en de sporthal van Erps-Kwerps.   De totale kostprijs voor deze operatie bedraagt € 58.500.   De selectie van de gebouwen is gebaseerd op een studie die aantoont in welke gebouwen een permanente monitoring van de verwarminginstallatie het grootste economische voordeel biedt.  Indien de evaluatie van deze afstandsbediening positief is, volgen mogelijk nadien nog andere gebouwen. 

Interleuven doet analyses in het kader van bodemsaneringsonderzoeken

Schepen van Milieu Bart Nevens (N-VA) stelde de gemeenteraad voor een opdracht voor diensten van bodemsaneringsdeskundigen in het kader van het bodemsaneringsdecreet en het afvalstoffendecreet voor de dienstverlenende vereniging Interleuven en aangesloten besturen goed te keuren.

In begrijpelijk Nederlands gesteld, betekent dit dat de gemeente Kortenberg binnenkort een beroep kan doen op de diensten van een bodemdeskundige van de dienstverlenende intercommunale Interleuven om in het kader van bodemonderzoeken, bodemsanering, grondverzet, bodemcalamiteit, slibruimingen, e.d.m.  Tot nog toe moest het gemeentebestuur telkens een beroep doen op individuele bodemdeskundigen of studiebureaus.  De verwachting is dat de nieuwe procedure sneller en goedkoper zal zijn.

Grond aangekocht voor de uitbreiding van het kerkhof van Meerbeek

De gemeenteraad keurde de aankoop van een stuk grond goed dat noodzakelijk is voor de uitbreiding van het kerkhof van Meerbeek.  Schepen van Financiën Paul Goeminne (CD&V) lichtte de noodzaak hiervan toe.

Binnenkort wordt de goedkeuring door de hogere overheid van het RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) voor het centrum van Meerbeek verwacht.

Dan zal de uitbreiding van het kerkhof eindelijk kunnen worden gerealiseerd.

Openbare werken

Schepen van Openbare Werken Erwin Willems (Open Vld) gaf uitleg bij het aangepaste ontwerp van de aanpassingswerken aan het Ontmoetingscentrum De Zolder in Erps-Kwerps en stelde de lastvoorwaarden en de gunningswijze voor het asfalteren van verschillende straten en voor de aanleg van een hele reeks voet- en fietspaden voor.   Concreet wil het college van burgemeester en schepenen in de komende maanden de volgende straten laten asfalteren: Goedestraat, St.-Antoniusstraat, parking St.-Antoniusstraat, Hulstbergstraat, Wijnegemhofstraat, Fazantenlaan, Everslaan, Schutterslaan, Zavelstraat en een deel van de Rechtestraat.  Aan de voetpaden zal worden gewerkt in de St.-Antoniusstraat, Fazantenlaan, Schutterslaan, Zavelstraat en Rechtestraat.  Het gaat in totaal om een investering van om en bij de 1 miljoen euro.  De gemeenteraad was het eens met dit voorstel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten