dinsdag 22 januari 2013

Provincie Vlaams-Brabant gaat voor positief project

Op de plenaire vergadering van de Vlaams-Brabantse provincieraad, lichtte fractievoorzitter Chris Taes het standpunt van de CD&V-fractie toe i.v.m. de beleidsnota van de deputatie voor de nieuwe bestuursperiode.  Hij koppelde er meteen enkele beschouwingen aan vast over het eigen karakter en de eigen aanpak van de christendemocraten:

"De CD&V-fractie ondersteunt voluit de beleidsnota van de deputatie voor de nieuwe provinciale bestuursperiode.

Onze fractie evalueert deze beleidsnota immers als een goede aanzet tot een positief project voor onze provincie, waarbij ambitie gekoppeld wordt aan realiteitszin, in een beleidscontext die in volle evolutie is.  Als christendemocraten zien we, in tegenstelling tot andere fracties in deze vergadering, wel degelijk het nut en de zin in van het provinciale beleidsniveau. 

Wij zien namelijk een betekenisvolle rol voor een provinciaal bestuursniveau als democratisch gelegitimeerd streekbestuur, dat bovenlokale noden kan detecteren en erop inspelen, dat partners uit de gemeente- en stadsbesturen kan samenbrengen om krachten te bundelen, dat efficiëntiewinst kan boeken door op aangepaste schaal oplossingen op maat uit te werken, dat kan ondersteunen, stimuleren, flankeren en aanvullen. 

Samenwerking is hier het sleutelwoord en samenwerking is voor ons als christendemocraten de core business. 

Sommige partijen en ideologieën zetten mensen of groepen tegen elkaar op en willen de belangen van de enen doen primeren op de belangen van de anderen (‘wij’ tegen ‘zij’, werknemers tegen werkgevers, Noord tegen Zuid, geld tegen armoede, nieuw tegen oud…). Andere partijen willen  mensen of groepen samenbrengen, een harmoniemodel nastreven, overleg voorrang geven op conflict, mensen in hun waardigheid respecteren en oplossingen zoeken in plaats van nieuwe problemen te creëren.

Politiek op mensenmaat is beleid voeren dat de kwaliteit van het leven (met individuele noden, ambities en mogelijkheden) maximaal koppelt aan de kwaliteit van het samenleven (met toegankelijke en betaalbare collectieve voorzieningen, aangename leef- en woonkernen, ondersteuning voor wie tegenslag heeft, stimuleren van nieuwe initiatieven). Dàt is voor ons de inzet van de nieuwe legislatuur en daaraan willen we hard meewerken.

Als CD&V-fractie kunnen we ons herkennen in de uitgangspunten en de krachtlijnen van de interne staatshervorming die momenteel door de Vlaamse overheid wordt doorgevoerd en waarbij de provincies een nieuwe, afgeslankte opdrachtbepaling krijgen.  De uitdaging is om creatief te zijn met minder. 
Minister Geert Bourgeois is bevoegd voor de concrete implementatie van deze nieuwe functiebeschrijving van de provincies. Wel, wij willen daaraan alvast loyaal meewerken, ten bate van alle Vlaams-Brabanders. 

We doen dan ook een oproep aan alle collega’s in deze provincieraad om constructief en positief mee te werken aan de concrete invulling van het nieuwe beleidsprofiel van onze provincie en om alle kansen te grijpen die de kwaliteit van het leven en samenleven in Vlaams-Brabant kunnen verbeteren.  Doe niet aan klaagzangdemocratie, maar werk mee aan meer en betere kansen voor alle Vlaams-Brabanders. 

Deze beleidsnota is inderdaad nog algemeen en weinig specifiek, maar dat kan ook niet anders.  Het gaat immers om een algemeen denkkader, dat nog verder moet worden aangekleed en uitgewerkt in een strategische planning en in een financiële meerjarenplanning.  We krijgen later de kans om daarover verder te debatteren en we zullen dat debat graag aangaan.

Met onze fractie hebben we er alle vertrouwen in dat de nieuwe bestuursploeg zich zal inzetten voor het welzijn van alle Vlaams-Brabanders en zullen we daartoe de talrijke troeven benutten waarover onze provincie beschikt."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten