dinsdag 4 november 2014

Met (gemeente)raad en daad - november 2014


Gemeenteraad gemist?  Geen probleem.  Je vindt hier meer informatie over de markantste beslissingen.  Zo kwamen in Kortenberg op de raad van 3 november 2014 o.m. de volgende punten aan bod:

Gemeente en OCMW werken samen voor NOAH

Op voorstel van OCMW-voorzitter Alexandra Thienpont (CD&V) en schepen van welzijn Kristien Goeminne (CD&V) keurde de Kortenbergse gemeenteraad een overeenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW goed, waardoor het NOAH-project mogelijk wordt.  NOAH staat voor “nabijheid, opvang, aandacht en huiselijkheid” en wordt georganiseerd in samenwerking met Familiehulp.

Concreet zal er vanaf 1 december 2041 in de serviceflats van het OCMW aan de Leuvensesteenweg in het centrum van Kortenber een dagopvang voor senioren worden opengesteld, met als doel de eenzaamheid te doorbreken, mantelzorgers even rust te gunnen en op deze manier onze senioren zo lang mogelijk in hun eigen omgeving te kunnen laten leven.

Er werd geopteerd voor een lokaal in de serviceflats, omdat het gaat om een gesubsidieerd project, waardoor aan verschillende voorwaarden moet worden voldaan. 

Om er enkele te noemen:   -de locatie moet volledig rolstoeltoegankelijk zijn

                                                 -er moeten 2 rolstoeltoegankelijke WC’s zijn

                                                 -een rolstoeltoegankelijke inloopdouche is nodig

                                                 -een aparte rustruimte in de nabijheid van de

      Verzorgende is vereist

Een deel van de huurprijs van de serviceflat (namelijk 479,59 EUR) zal gedragen worden door gemeente en OCMW; de rest van de huurprijs wordt door Familiehulp aan het OCMW betaald.  Het gemeentebestuur en het OCMW zullen maandelijks elk de helft hiervan betalen, nl. 239,80 EUR.

Uiteraard kon het project met Familiehulp pas opstarten zodra er een serviceflat vrij kwam.  Op 1 oktober was dat het geval.  Het gemeentebestuur neemt de kosten voor de twee maanden leegstand op zich.  Het gaat om een bedrag van 1860,50 EUR.

Kortenbergse bib stapt in het Provinciaal Bibliotheeksysteem Vlaams-Brabant

Cultuurschepen Ann Vannerem (CD&V) kreeg van de gemeenteraad groen licht om met de Kortenbergse bibliotheek in het Provinciaal Bibliotheeksysteem (PBS) Vlaams-Brabant  te stappen.

Met het afsluiten van deze overeenkomst heeft de Kortenbergse bib voor haar bibliotheektoepassing (haar backoffice) geen individueel bibliotheeksysteem meer nodig. Het Provinciaal Bibliotheeksysteem is een overkoepelend softwaresysteem dat ervoor zorgt dat de Vlaams-Brabantse bibliotheken met een minimum aan infrastructuur over een volwaardig geautomatiseerd bibliotheeksysteem kunnen beschikken. Alle transacties van zoeken tot uitlenen gebeuren op één centrale server van de provincie die gehost wordt door de KU Leuven. Het gekozen bibliotheeksysteem is Aleph dat onze huidige Bidoc-systeem zal vervangen. Dat betekent voor onze bib een verlichting op het vlak van ICT-investeringen. Knowhow, kennis, ICT-deskundigheid zijn op een hoger, gespecialiseerd niveau aanwezig. Nieuwe versies, upgrades, back-ups, beveiliging, centrale server ... worden allemaal op bovenlokaal niveau georganiseerd. De bibliotheek hoeft hier dus niet meer zelf niet in te investeren.

Ook wat de frontoffice betreft, biedt het provinciaal bibliotheeksysteem veel voordelen voor de gebruiker: Zo hoef je jaarlijks maar één keer lidgeld te betalen in één bibliotheek en dan kan je gebruik maken van je lidkaart in alle aangesloten bibliotheken.

Dankzij de toetreding tot het Provinciaal Bibliotheeksysteem, wordt de bibliotheek van Kortenberg geïntegreerd in het project Bibliotheekportalen. Dat is een transparante, digitale zoekomgeving waarin het aanbod van alle Vlaams-Brabantse bibliotheken terug te vinden is. Je kan dus van thuis uit in alle aangesloten bibliotheken neuzen in de collecties en nagaan of het materiaal beschikbaar al dan niet uitgeleend is. Je kan zelf je boeken verlengen en reserveren via het internet en je wordt via mail verwittigd wanneer de uitleentermijn is verstreken. Maar er zal ook meer te ontdekken zijn. Zo krijg je op basis van je zoekopdracht nu ook relevante links naar UiT-activiteiten in je regio (voorstellingen, workshops,...).

De gebruiker van de bibliotheek krijgt ook toegang tot de bijhorende, gepersonaliseerde digitale diensten via 'Mijn bibliotheek' waarin hij een persoonlijk gebruikersprofiel kan aanmaken en beheren. Met de nieuwe toepassing ‘Mijn bibliotheek’ kan je als vanouds online materialen reserveren en uitleningen verlengen. Maar dat is niet alles. Als je bv. één handig overzicht van alle bibliotheektransacties van je gezin wilt, dan kan dat. Via ‘Mijn bibliotheek’ kan je de lidmaatschappen van je gezinsleden aan jouw profiel koppelen. Zo krijg je in één oogopslag zicht op alle uitgeleende materialen en kan je boetes vermijden.

In de toekomst zal je bovendien via ‘Mijn bibliotheek’ van thuis uit ook digitale collecties kunnen raadplegen. Verschillende materialen zoals e-boeken en fundels kunnen op een eenvoudiger manier dan vandaag aangeboden worden.

Volgend jaar wil Kortenberg ook een digitaal krantenaanbod uitbouwen voor de bibliotheekleden via Gopress voor bibliotheken.

Kortenberg keurt overname Electrabel-aandelen goed

Op voorstel van schepen van financiën Harold Vanheel (N-VA) verklaarde de gemeenteraad zich akkoord met de overname van de Electrabel-aandelen in het kapitaal van de distributienetbeheerder door Iverlek.  Deze overname is het gevolg van een Europese richtlijn die bepaalt dat distributienetbeheerders niet tegelijk ook producenten (en dus verkopers) van elektriciteit mogen zijn.

De overname van deze aandelen zal in de komende jaren leiden tot een dividenduitkering die geraamd wordt op minstens 5%.

Diensthoofd Freek Rombouts vindt nieuwe uitdaging

De gemeenteraad keurde de aanvraag tot ontslag van de heer Freek Rombouts goed. Freek Rombouts is momenteel Diensthoofd Vrije Tijd en was sinds 2002 werkzaam in de gemeentelijke administratie.  Hij kiest vanaf 1 december voor een nieuwe uitdaging in een andere gemeente.  Freek Rombouts heeft de verdienste dat hij de cultuurdienst van Kortenberg heeft uitgebouwd tot een referentiepunt in de regio en dat hij de integratie van verschillende aparte administraties (cultuur, jeugd, sport, verenigingen) tot een geïntegreerde dienst Vrije Tijd deskundig heeft begeleid.  

Nieuw diensthoofd Algemene Zaken aangesteld

Op voorstel van schepen van personeelszaken Sabine Ledens (N-VA) keurde de gemeenteraad unaniem de aanstelling van mevrouw Caroline Lammens als nieuw diensthoofd Algemene Zaken goed.  Zij kwam als beste kandidate uit de bus na een schriftelijk en mondeling examen.  Mevrouw Lammens is juriste en woont in Kortenberg.  De datum van indiensttreding wordt bepaald in onderling overleg met haar huidige werkgever.  Ze start met een proeftijd van één jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten