dinsdag 27 januari 2015

CD&V-Kortenberg geeft marsrichting gemeentebestuur aan

Op de druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie van CD&V-Kortenberg, legde burgemeester Chris Taes de nadruk op de mooie realisaties van de bestuurscoalitie waarvan CD&V de leiding heeft.  Hij wees erop dat we loyaal met onze coalitiepartner samenwerken.  Hij toonde zich zeer verheugd over de positieve en inhoudelijk sterke inbreng van de CD&V-schepenen en –raadsleden bij de uitvoering van het bestuursakkoord en van het beleidsprogramma.


In 2014 maakten zowel OCMW-voorzitter Alexandra Thienpont als schepen Kristien Goeminne werk van een vernieuwend en eigentijds sociaal beleid.  Zij tonen overigens in de praktijk aan dat de integratie van gemeentelijke en OCMW-diensten geen verre droom is, maar een dagelijkse praktijk.  Echte blikvangers waren ongetwijfeld het initiatief ‘Buren voor Buren’ en ‘NOAH’.  ‘Buren voor Buren’ nodigt mensen uit om in hun directe omgeving contact te leggen met omwonenden die op één of andere manier wat hulp kunnen gebruiken.  Dat hoeft niet om spectaculaire dingen te gaan.  Voor oudere mensen is het bv. soms moeilijk om hun grijze of groene bak tot op de stoep te rijden.  ‘Buren voor Buren’ kan dan een oplossing zijn.  ‘NOAH’ startte op 1 december en bleek meteen een schot in de roos: het gaat om dagopvang voor senioren, die georganiseerd wordt in een serviceflat op de Leuvensesteenweg.  Die dagopvang zorgt voor variatie in het leven van oudere senioren en verlicht de last voor familieleden of mantelzorgers die dag in dag uit zorg dragen voor die oudere senioren.  Niet alleen ouderen kregen bijzondere aandacht.  Ook jongeren.  Er werd in het OCMW een maatschappelijk werkster aangeworven die specifiek wordt ingezet om kansarmoede bij jongeren te bestrijden.  Kristien, van haar kant, zorgde ervoor dat Kortenberg instapte in het aanbod om een intergemeentelijke drugpreventieambtenaar aan te stellen.  Die vloog er meteen in, zowel wat de reguliere werking van onze jeugdbewegingen betreft, als wat de organisatie van fuiven betreft.


Schepen Ann Outtier-Vannerem heeft het voorbije jaar bijzonder hard gewerkt aan de contouren van een accommodatieplan, waarmee we het gebruik van de bestaande gemeentelijke infrastructuur willen optimaliseren én nieuwe noden willen detecteren en lenigen.  De basiselementen van dat accommodatieplan, dat zowel de noden van de vrijetijdsinfrastructuur als van scholen en het OCMW behelst, liggen op tafel.  Het is de bedoeling dat nu de kostprijs van die verschillende onderdelen wordt berekend, zodat we weten wat haalbaar is en wat niet, zodat we het kunnen voorleggen aan onze fracties en ons bestuur en zodat we een prioriteitenvolgorde kunnen bepalen voor de uitvoering ervan.   De uitvoering van dit accommodatieplan zal verschuivingen vergen in de meerjarenplanning en daarover zal best nog wel een woordje gepraat moeten worden. 


Burgemeester Chris Taes ging ook nog in op een aantal initiatieven die voor 2015 strak in de steigers staan:
De Vogelenzangstraat wordt grondig aangepakt: er komt niet alleen een nieuw wegdek, maar ook de riolering wordt volledig vernieuwd.  Het fietspad van de Wijnegemhofstraat, een slagader voor het fietsverkeer tussen de deelgemeenten, wordt heraangelegd.  Kostprijs: € 630.000.  Daarnaast wordt nog eens een hele reeks straten, voet- en fietspaden geherasfalteerd, voor een totaal bedrag van € 670.000. 
Het zwaarvervoersplan, dat in 2014 werd opgestart, wordt verder afgewerkt, waardoor we het zware verkeer beter uit de woonkernen kunnen weren. 
We zullen een experiment uitproberen, waarbij we een gedeelte van het sluipverkeer met een dynamische, elektronische verkeersregeling uit het centrum van de gemeente willen weghouden.  Er wordt ook een parkeerbeleidsplan opgesteld om een aantal vervelende parkeerknelpunten doelmatig te kunnen aanpakken.


De camerabewaking aan GC Colomba zal worden geïnstalleerd, zodat de feestzaal, de sporthal, de jeugdinfrastructuur, de sportsite en de toegang tot het abdijpark efficiënt kan worden bewaakt.  De inkomhal van GC Colomba zal overigens ook worden vernieuwd.


In de tweede helft van het jaar wordt de benedenverdieping van het gemeentehuis heringericht om u met ‘snelbalies’ sneller en meer op maat te kunnen bedienen. 
De integratie tussen de gemeente- en OCMW-diensten zal voor het eerst echt zichtbaar worden door het samenbrengen van de financiële en de personeelsdiensten.


De Chiro van Everberg mag rekenen op een uitbreiding van de infrastructuur. 


In onze gemeentescholen wordt de verbetering van didactische ondersteuning verdergezet, met o.m. nieuwe Smartboards in de klassen om op een eigentijdse, multimodale manier te kunnen lesgeven.  


Op sociaal vlak zal armoede – en vooral kinderarmoede – worden tegengegaan, door mensen weerbaar te maken en hen via begeleiding toe te leiden tot school of arbeidsmarkt.


Chris Taes besloot: “Laat ons in 2015 zonder complexen het heft duidelijk in CD&V-handen nemen en ervoor zorgen dat dit het jaar van de verbetering wordt, met veel vriendschap, veel menselijk warmte, kansen voor wie vooruit wil en solidariteit met alle mensen die het nodig hebben.  Zo kleurt 2015 diep oranje en daar gaan we voor.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten