dinsdag 5 mei 2015

Gemeentebestuur raadpleegt inwoners over gewenste marktformule



Schepen voor lokale economie Sabine Ledens (N-VA) gaf aan de gemeenteraad toelichting over de stand van zaken rond de mogelijke vernieuwing van de formule voor de wekelijkse markt in Kortenberg.
Er is enige commotie geweest rond de wekelijkse markt in onze gemeente. Zo werd zelfs gesteld dat de markt zou worden afgeschaft. Niets is minder waar. 
Wel is het zo dat het gemeentebestuur, bij aanvang van de nieuwe legislatuur, vragen kreeg van jonge gezinnen om de markt te organiseren op een weekdag die voor iedereen zou kunnen passen. Veel tweeverdieners kunnen niet naar de markt op een weekdag, ze zijn immers aan het werk.
Het bestuur beloofde om deze vraag ernstig te onderzoeken en nam het daarom ook op in het beleidsplan.
Hoewel er in Kortenberg een voldoende aanbod is aan dagelijkse producten, blijft het gezellig om een markt te bezoeken. De markt is een uniek winkelsysteem met een sociaal en gezellig karakter.
Kortenberg kan hierin zelfs een stapje verder gaan! We kunnen een ruimer publiek aantrekken door verschillende concepten te combineren.
Wat zou men ervan vinden indien we lokale handelaars en verenigingen bij de markt zouden betrekken? Zo zouden verenigingen tijdens de lente- en zomermaanden bijvoorbeeld een tent en terrasje kunnen zetten en drankjes aanbieden of een springkasteel voor de allerkleinsten plaatsen.
Ook de lokale handelaar zou promotie voor zijn zaak kunnen maken. Onze inwoners vinden niet altijd hun weg naar de interessante zaken in de deelgemeenten. Naambekendheid is belangrijk bij het uitbouwen van een zaak. Het bestuur wil de lokale economie en de verenigingen steunen, de markt wordt een beleving voor jong en oud.
Het introduceren van een nieuw concept brengt enkele praktische gevolgen met zich mee.
Niet alleen zal er intensief met de verenigingen en handelaars moeten gepland worden, maar ook de concrete organisatie van de marktdag moet herbekeken worden. Het is de bedoeling om een zo ruim mogelijk publiek te bereiken, iedereen moet immers de kans krijgen om als klant of als handelaar/vereniging te participeren.  
De concrete uitwerking van het concept kan alleen uitgevoerd worden indien er genoeg draagvlak is bij onze inwoners. Het is zeker niet de bedoeling van het gemeentebestuur om eenzijdige beslissingen te nemen.
Daarom zal het gemeentebestuur via Zoeklicht een enquête organiseren bij alle inwoners.  De mening van de inwoners zal bepalend zijn bij het verder uitwerken van het concept en bij het bepalen van de marktdag. 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten