dinsdag 5 mei 2015

Met (gemeente)raad en daad - mei 2015


Gemeenteraad van Kortenberg gemist?  Geen probleem.  Je vindt hier meer informatie over de markantste beslissingen.  De raad van 4 mei 2015 was goed gevuld.  Er volgen dus verschillende afzonderlijke berichten …

Motie rond de geplande winkelcentra in Brussel en de Vlaamse Rand

De gemeenteraad keurde unaniem een motie goed rond de geplande winkelcentra in Brussel en de Vlaamse Rand.  Commissievoorzitter Koen Van Roey (CD&V) presenteerde de tekst waarrond eensgezindheid was bereikt tussen alle gemeenteraadsfracties.  Deze tekst bood een antwoord op de vraag van de Groen-fractie tijdens de vorige gemeenteraad om een standpunt in te nemen omtrent de geplande ontwikkelingen rond grootschalige winkelcentra.

Kortenberg is bezorgd rond deze plannen en drukt die bekommernis als volgt uit:

“De Kortenbergse gemeenteraad is bezorgd over de mogelijke komst van de geplande winkelcentra in Brussel en in de Vlaamse Rand (Uplace, Neo en Docks) en de impact ervan op de Kortenbergse kleinhandel, op de mobiliteit in de regio, op de leef- en luchtkwaliteit in de regio en op het Vlaamse karakter van onze regio. 

  1. Op de Kortenbergse kleinhandel: we zijn bezorgd dat de concurrentiedruk van grote winkelcentra de lokale middenstand kan benadelen en dat de kernversterkende inspanningen van de gemeente teniet kunnen gedaan worden.
  2. Op de mobiliteit in de regio: vandaag de dag heeft het gebied op en rond het noordelijk deel van de Brusselse Ring al te kampen met ernstige verkeerscongestieproblemen. We vrezen dat de komst van de geplande winkelcentra de problematiek kan verergeren, en voor meer sluipverkeer kan zorgen in de ruime omgeving.
  3. Op de leef- en luchtkwaliteit in de regio: we zijn bezorgd dat extra verkeer de hoeveelheid fijn stof in de regio kan verhogen, en de gezondheidsrisico’s kan verhogen.
  4. Op het Vlaams karakter van onze regio: we zijn bezorgd dat de komst van grote winkelcentra in Brussel en in de Vlaamse Rand het Vlaamse karakter van onze regio onder druk kan zetten.

De Kortenbergse gemeenteraad vraagt aan de bevoegde instanties om bij besluitvorming over de geplande winkelcentra rekening te houden met de vermelde bezorgdheden.”

Schepen voor lokale economie Sabine Ledens (N-VA) kondigde aan dat dit standpunt aan de Vlaamse regering zal worden meegedeeld in het kader van het openbaar onderzoek rond het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) rond het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel.  Ook de Brusselse Hoofdstedelijke regering krijgt de motie toegestuurd.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten