dinsdag 21 juli 2015

Geslaagde provinciale viering van de nationale feestdag


Op de nationale feestdag verving provincieraadsvoorzitter Chris Taes (CD&V) gouverneur Lodewijk De Witte als gastheer voor de provinciale plechtigheid in Leuven.  Naast verschillende leden van het Leuvense college van burgemeester en schepenen, waren ook hoge vertegenwoordigers van de rechterlijke macht, van de militaire overheid, van de politiediensten en van de universiteit op de plechtigheid aanwezig.

Taes hield een gelegenheidstoespraak in de overvolle grote zaal van het Leuvense stadhuis: “Ik ben blij u te mogen verwelkomen na het Te Deum ter gelegenheid van onze nationale feestdag.  Zoals elk jaar herdenken we vandaag de grondwettelijke eedaflegging van Koning Leopold I op 21 juli 1831.  In februari van dat jaar werd het constitutionele raamwerk van de jonge Belgische staat vastgelegd. De Grondwet steunde op de principes van een gedecentraliseerde unitaire staat, waarbij de provincieraden verantwoordelijk werden voor de behartiging van het provinciale belang. Sindsdien is ons land omgevormd tot een federale staat met aanzienlijke bevoegdheden en autonomie voor de deelstaten en met een toenemend belang voor de lokale besturen. 

Voor het provinciale bestuursniveau vormt de nieuwe afbakening van de bevoegdheden van het provinciebestuur een uitgelezen kans om haar positie in het bestuurlijke landschap scherp te stellen en om zo tot een efficiƫnter en democratischer bestuurlijk Vlaanderen te komen.

Essentieel daarbij is de vaste wil bij de verantwoordelijken op alle bestuursniveaus in ons land om samen te werken, om de handen in elkaar te slaan, om elkaars rol en eigenheid te respecteren en om de overheidsmiddelen zo efficiĆ«nt mogelijk in te zetten voor het welzijn van alle burgers.  Niemand wordt beter van tegenwerking, van machtsspelletjes of van afgunst.  Op deze nationale feestdag houd ik dus een ondubbelzinnig pleidooi voor samenwerking, voor dialoog en voor het zoeken naar een zo breed mogelijk gemeenschappelijk draagvlak.

Vanuit de provincie proberen we een beleid te voeren dat de kwaliteit van het leven maximaal koppelt aan de kwaliteit van het samen-leven. Er wordt dan ook voortdurend gezocht naar formules om als “samenwerkende overheid” te kunnen bijdragen aan een leefbare en toegankelijke maatschappij met oog voor iedereen. Een samenleving die, zoals ons nieuwe logo, het kruispunt is van vele werelden.

De provincie Vlaams-Brabant is de jongste telg in de nationale familie. Dit jaar blazen wij 20 kaarsjes uit. Op 1 januari 1995 werd het unitaire Brabant gesplitst in Brussel, Waals-Brabant en Vlaams-Brabant.

2015 is dan ook een feestjaar. Een jaar waarbij we met fierheid terugblikken op tal van mooie realisaties op diverse beleidsvlakken.  Denk maar aan projecten als:

  • de uitleendienst voor jeugdbewegingen;
  • het Koesterburenproject, dat de zo noodzakelijke biodiversiteit promoot;
  • het bovenlokale functionele fietsroutenetwerk en de fietssnelwegen;
  • het beheer van meer dan 1.400 km waterlopen voor de gemeenten;
  • het beleid inzake betaalbaar wonen;
  • en tal van andere markante maatregelen.

Graag nodig ik u alvast uit om de tentoonstelling “20 jaar Vlaams-Brabant” te bezoeken en zelf getuige te zijn van de vele initiatieven waarin het hart van Vlaams-Brabant klopt.

In 2015 kijken we even over onze schouder terug, maar houden we vooral de focus op de toekomst gericht. We kijken dan ook hoopvol en vol vertrouwen uit naar een hechte samenwerking met de federale, de Vlaamse en de lokale overheden, waar loyauteit, partnerschap en het behoud van een eigen identiteit hand in hand gaan.”

Na de gelegenheidstoespraak werd door het provinciebestuur een receptie aangeboden ter gelegenheid van de nationale feestdag.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten