dinsdag 8 maart 2016

Kortenberg ondertekent intentieverklaring 'Groene Vallei'


De gemeenteraad van Kortenberg geeft het college van burgemeester en schepenen de machtiging om de intentieverklaring ‘De Groene Vallei’ te ondertekenen.  Schepen van milieu Kristien Goeminne (CD&V) lichtte de krachtlijnen van deze intentieverklaring toe.

In het beleidsprogramma 2013-2018 engageert het gemeentebestuur zich om de valleigebieden van de Weesbeek en de Molenbeek te versterken en het fijnmazig netwerk van buurt- en voetwegen te verbeteren om de recreatie en het ontdekken van de natuur en de open ruimte te stimuleren.  Het project ‘De Groene Vallei’ kadert hier in, want het gaat om een uniek natuurgebied, met o.m. Silsombos in Erps-Kwerps, dat zich uitstrekt over o.a. de gemeenten Kortenberg, Herent en Kampenhout.

De algemene visie van het gebied De Groene Vallei die aan de basis ligt van de projectdynamiek, is er een van een ecologisch, economisch en maatschappelijk duurzaam landelijk historisch multifunctioneel landschap, dat samen met het behoud en de ontwikkeling van open ruimte, natuur (met speciale aandacht voor de Koesterburen), landbouw, bosbouw, toerisme, recreatie, landgoederen, lokale economie en erfgoed, eveneens alle ruimte laat voor de leefbaarheid van andere landelijke activiteiten als jacht, paardenhouderij, waterhuishouding en wateringen enz., die er traditioneel nauw mee verweven zijn en in dit gebied een belangrijke plaats innemen.

De ondertekenende partijen streven ernaar om in gezamenlijk overleg goede afspraken te maken en geslaagde acties op te zetten om het potentieel dat vervat zit in de algemene visie van het gebied De Groene Vallei zoveel mogelijk te ontsluiten en de meerwaarde ervan te promoten in een geest van gedeeld belang door elk van de partners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten