dinsdag 4 oktober 2016

Nieuw reglement voor ondergrondse containersystemen voor huishoudelijk afval


Milieuschepen Kristien Goeminne (CD&V) kreeg van de gemeenteraad groen licht voor een nieuwe reglementering en tarifering rond ondergrondse containersystemen voor huishoudelijk afval.

Binnenkort wordt voor de eerste maal in Kortenberg een ondergronds containersysteem (OCS) voor huishoudelijk afval in gebruik genomen. In de bouwvergunning voor De Bareel (de vroegere rijskwachtsite op het kruispunt tussen de Leuvensesteenweg en de Stationstraat) werd de aanleg van een OCS opgelegd. Aangezien de wooneenheden en commerciële ruimten zo goed als klaar zijn, moest de gemeente de noodzakelijke reglementen omtrent het beheer en de vergoeding van zo’n OCS vastleggen. Een OCS bestaat uit verschillende ondergrondse containerterminals. Dat zijn inzamelrecipiënten voor de verschillende afvalfracties (gft, restafval, pmd, papier/karton) die voorzien zijn van een elektronisch te openen deksel, na aanbieding van een door ECOWERF gevalideerde toegangskaart. Er is ook een ondergrondse container voor glas, maar hier is geen toegangskaart nodig. Het beheer gebeurt door ECOWERF in opdracht van de gemeente.
Het principe ‘de vervuiler betaalt’ geldt, zoals voor alle inwoners, evenzeer bij het gebruik van een OCS. De ondergrondse containerterminals (OCT’s) voor gft, pmd en restafval zijn voorzien van een weegsysteem. De gebruikers van deze OCT’s betalen een gelijkaardig tarief per kilo als bij de huis-aan-huisophalingen van huisvuil. Ze betalen ook een jaarlijkse vaste bijdrage voor de kosten van het containersysteem zelf.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten