dinsdag 4 oktober 2016

Kortenberg verzet zich tegen agressieve fusiestrategie van Vivaqua


Tot nu toe krijgt Kortenberg drinkwater van twee verschillende watermaatschappijen: Kortenberg-centrum wordt voor het grootste deel bevoorraad door IWVB (een Brusselse intercommunale watermaatschappij) en de andere deelgemeenten door De Watergroep, vroeger beter gekend als de Vlaamse Watermaatschappij (VMW).

Het gemeentebestuur ijvert reeds verschillende jaren voor een uniforme regeling voor de hele gemeente, waarbij Kortenberg-centrum zou kunnen aansluiten bij de Watergroep.  In principe kan dat vanaf 2018.

De beheersstructuur van die Brusselse intercommunale watermaatschappij is bijzonder ingewikkeld en Kortenberg heeft enkele maanden geleden, samen met enkele andere Vlaamse gemeenten die ook bevoorraad worden door dezelfde watermaatschappij, een juridische actie ondernomen om te verhinderen dat Vivaqua, de toeleverancier van het water in Kortenberg-centrum, ook nĂ  2018 zou kunnen beletten dat er wordt overgestapt naar De Watergroep.  Er is namelijk een intergewestelijk samenwerkingsakkoord uit 2014 dat de mogelijkheid tot uittreding uitdrukkelijk voorziet.

In een poging om te verhinderen dat de Vlaams-Brabantse gemeenten zouden kunnen uitstappen, stelt Vivaqua nu voor om een fusie aan te gaan met Hydrobru, de grootste watermaatschappij van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.  Deze agressieve strategie van Vivaqua is duidelijk een ‘vlucht vooruit’: door de fusieoperatie wil men de beheersstructuur zo ingewikkeld en ondoorzichtig maken, dat ‘ontsnappen’ niet meer mogelijk is. Bovendien zou Vivaqua door de fusie met Hydrobru worden beladen met een schuld van ca. 540 miljoen euro, die dan mee door de Vlaamse gemeenten zou moeten worden afbetaald.
Burgemeester Chris Taes (CD&V) stelde namens het college aan de gemeenteraad voor om de voorgenoemde fusieoperatie niet goed te keuren en om, indien Vivaqua toch een dergelijke beslissing zou treffen, dadelijk de nodige juridische stappen te ondernemen om deze fusie aan te vechten.  De gemeenteraad stemde unaniem met dit voorstel in.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten