donderdag 5 mei 2011

centrum van Everberg wordt geherwaardeerd

Half mei starten in het centrum van Everberg belangrijke infrastructuurwerken, die tot doel hebben dit mooie dorpscentrum te herwaarderen, de verkeersveiligheid te verhogen en het sluipverkeer tegen te gaan.

De werken zullen in drie fasen worden uitgevoerd: eerst de Blokstraat/Gemeentehuisstraat, daarna de Wolvestraat/Twee Leeuwenstraat en ten slotte de Annonciadenstraat/Dalemstraat.  Iedere fase zal twee tot drie maanden in beslag nemen.  Het geheel moet afgerond zijn tegen november 2011.

Tijdens deze werken zal voor het centrum van Everberg een “zone voor plaatselijk verkeer” worden ingesteld, waardoor alleen inwoners én bezoekers (o.m. van de school en de handelszaken) binnen deze zone doorgang krijgen.  Concreet betekent dit dat wie een bepaalde bestemming heeft binnen deze zone, er met een voertuig doorkan en ander verkeer niet.  Er wordt voor de nodige signalisatie gezorgd op de invalswegen en de politie zal regelmatig controle uitoefenen op de naleving van dit lokale bestemmingsverkeer.

Indien deze zone voor plaatselijk verkeer een probaat middel blijkt te zijn om het sluipverkeer te weren, kan ze mogelijk worden bestendigd.

Na afronding van de infrastructuurwerken zal een nieuwe verkeersregeling van kracht worden.  Hierover is de laatste maanden flink wat inkt en speeksel gevloeid. Het college van burgemeester en schepenen heeft nu een definitieve verkeersregeling uitgewerkt die zo nauw mogelijk aansluit bij de resultaten van de bewonersenquête en bij de terechte bekommernis om de schoolomgeving zo veilig mogelijk te maken, maar die ook de hinder voor de omliggende straten voor de inwoners van Everberg zo veel mogelijk beperkt.

Het college van burgemeester en schepenen heeft daarom beslist om tijdsgebonden éénrichtingsverkeer in het ‘schoolgedeelte’ van de Annonciadenstraat in te voeren op die momenten waarop het voor de school nodig is: namelijk bij het begin en het einde van de schooldag. Op andere momenten heeft de Annonciadenstraat, zoals dat nu het geval is, tweerichtingsverkeer.

Dit betekent concreet dat bij het begin en het einde van elke schooldag - op woensdagen dus rond het middaguur - de Annonciadenstraat door middel van variabele, elektronisch oplichtende verkeersborden,  een enkelrichtingsdoorgang krijgt in de richting van Meerbeek. Het verkeer richting Kortenberg zal op die momenten tijdelijk afgeleid worden naar de Wolvestraat. Fietsers kunnen de Annonciadenstraat wel steeds in de twee richtingen volgen. De rest van de dag, tijdens het weekend, op feestdagen en tijdens de schoolvakanties, is de Annonciadenstraat in beide richtingen toegankelijk.

Het huidige aanbod aan verkeerstechnologie leent zich ertoe deze regeling in de praktijk te brengen. Door het symbool van een verbodsbord C1 aan te brengen op een elektronisch verkeersbord in de Annonciadenstraat ter hoogte van de Wolvestraat, licht de signalisatie enkel op bij de ingestelde tijden.

De invoering van een tijdsgebonden slimme verkeersregeling zal, in combinatie met de maatregelen om het sluipverkeer zo veel mogelijk te beperken, zorgen voor een vlotte en veilige circulatie in heel Everberg centrum, zowel in de schoolomgeving als in de omliggende straten. Informatie over de specifieke regeling van De Lijn na afronding van de werkzaamheden zal later volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten