vrijdag 13 mei 2011

Zone voor plaatselijk verkeer in Everberg

In het centrum van Everberg wordt een zone voor plaatselijk verkeer ingevoerd, omdat daar vanaf volgende maandag (16/05) ingrijpende infrastructuurwerken starten, waardoor de doorgang in verschillende straten niet op elk moment kan worden verzekerd.  Afwisselend zullen straten wel en niet toegankelijk zijn en daardoor is het een dwingende noodzaak om verkeer dat er geen bestemming heeft, te weren uit het centrum van Everberg.

Deze regeling is nieuw, omdat voor het eerst gebruik wordt gemaakt van een ‘zonebord’ voor plaatselijk verkeer.  Normaal wordt zo’n bord voor plaatselijk verkeer voorzien in één straat.  Indien we dat hadden toegepast, dan was de doorgang voor bestemmingsverkeer in Everberg zo goed als onmogelijk gemaakt.  Nu gaat het om een hele zone waarbinnen lokaal verkeer toegelaten is.   De regeling is helder en gebruiksvriendelijk in die zin dat iedere bestuurder die een bestemming heeft in de afgebakende zone, zonder enig probleem doorgang krijgt.  Mensen die er wonen, die hun kind naar school willen brengen, die er naar de apotheek of de dokter moeten gaan, die een pint willen gaan drinken op Het Pleintje, die in de feestzaal of de parochiezaal moeten zijn, enz. mogen met hun voertuig in deze zone rijden.

Mensen die geen directe bestemming hebben in deze zone (en die bv. van Meerbeek naar Kortenberg willen rijden), moeten de logische verbindingswegen gebruiken, nl. de Wijngemhofstraat en de N2.

Het heeft immers tijdens deze ingrijpende werken geen zin dat we mensen tot het centrum van Everberg laten doorrijden, waar ze dan vaak zullen moeten vaststellen dat de doorgang versperd is, waardoor ze toch zullen moeten terugkeren en de weg volgen die ze van bij het begin hadden moeten nemen.

Bij de invoering van deze verkeersregeling zal aan passanten duidelijk worden gemaakt waarom de regeling wordt ingevoerd en wat van hen precies verwacht wordt.  Wie nadien nog zonder reden het centrum van Everberg binnenrijdt, zal geverbaliseerd worden.

Bij de afbakening van een dergelijke zone voor plaatselijk verkeer, is er natuurlijk wel een comfortprobleem voor inwoners die nét buiten de zonering wonen.  Indien deze inwoners zich toch binnen de zone voor plaatselijk verkeer willen begeven, zullen ze er een bestemming moeten kunnen aantonen.  Als dat niet het geval is, zullen ze – zoals de andere weggebruikers – in principe moeten omrijden.

De praktijk zal de komende dagen en weken aantonen in welke mate de huidige zonering effectief en efficiënt is.

1 opmerking:

  1. Fijn hier te kunnen lezen wat de reden is achter deze maatregel (vooral als inwoner, zoals bedoeld in uw voorlaatste paragraaf, regelmatig rijdend van de Klein Vilvoordestraat naar de Winkelstraat in Everberg)
    Zal deze zone plaatselijk verkeer enkel in voege zijn de duur van de werken? Zo ja, op hoeveel weken/maanden wordt dit geschat.

    Mvg,

    BeantwoordenVerwijderen