zaterdag 10 november 2012

Indrukwekkende tentoonstelling over 900 jaar Everberg


Burgemeester Chris Taes (CD&V) opende op zaterdag 10 november 2012 in de Sint-Martinuskerk in Everberg met veel genoegen en waardering een tentoonstelling over 900 jaar Everberg.  Deze tentoonstelling werd georganiseerd door de kerkraad, de parochieraad en het Erfgoedhuis Kortenberg.  De expo toont de Prinselijke kerk van Everberg met het reliekschrijn van Sint-Martinus, met de Kast van het H. Kruis, met prachtige kazuifels en zilverwerk, met grafstenen van de Ridder van het Gulden Vlies en met de vermaarde glasramen van Capronnier.   De gemeente Kortenberg droeg bij tot de inventarisering van al deze kerkschatten via het systeem van ‘Erfgoed Plus’.

Taes zei: “We zijn fier op de eeuwenoude geschiedenis van Everberg.  We proeven ervan zoals van een glas uitzonderlijke, oude wijn.   Doorheen de negen voorbije eeuwen is het “wij”-gevoel in Everberg altijd blijven bestaan, over alle trends en modeverschijnselen heen.  Dat “wij”-gevoel liet zich niet uitroeien door twisten en meningsverschillen.  Het was sterker dan de kleine kantjes van de dorpspolitiek.  Het bleef mensen verbinden en een besef van eigenwaarde geven, tot op de dag van vandaag.

In 1112 werd Everberg voor het eerst genoemd in een officieel document.  Daarin stond dat bisschop Odo van Kamerijk, waartoe onze gewesten in die periode behoorden, het ‘altare’ van Everberg schonk aan het Gasthuis van Leuven.  Het feit dat als kerkpatroon Sint-Martinus werd vermeld, wijst op de hoge ouderdom van de kerk van Everberg, die zeker teruggaat tot de 8ste eeuw.  Misschien was Everberg zelfs de moederparochie voor de streek, van waaruit andere parochies gesticht zijn. 

De kerk van Everberg, een meesterwerk van architekt Beyaert, was van oorsprong een Romaanse kerk.  Alleen het onderste gedeelte van de toren in witte zandsteen herinnert hier nog aan.  In de 16de eeuw kwam er het koor bij in laatgotiek.  Uit dezelfde periode dateert de noordelijke kruisbeuk met de O.L.-Vrouwkapel. 

De Graven de Merode (later de Prinsen de Merode) sponsorden het nieuwe kerkgebouw in 1893.  Vanzelfsprekend drukten ze dan ook hun stempel op de nieuwe kerk, o.m. met de afgesloten ‘kooi’ die er voorzien werd voor de leden van de prinselijke familie, die hier trouwens vandaag vertegenwoordigd is door de Prins en de Prinses zelf.  

Als gemeentebestuur zijn we bijzonder trots dat, na jaren plannen maken en onderhandelen met de bevoegde overheden, eindelijk gestart kan worden met de noodzakelijke renovatie van deze mooie kerk.  De definitieve goedkeuring van het dossier kon niet beter vallen dan in dit symbolische verjaardagsjaar 2012. 

Een parochie, een wijk of een gemeente tot leven brengen, is niet mogelijk zonder goede afspraken, objectieve regels en een instantie die bij meningsverschillen de knoop doorhakt. 

Maar het “Everberggevoel” is zeker ook het resultaat van veel goede wil, van respect voor de rijke traditie, van gezond verstand en van het heel eenvoudige besef dat we uiteindelijk allemaal op elkaar lijken en dat we elkaar nodig hebben om ons thuis en gelukkig te voelen.  Samen feesten, samen een glas drinken en samen aan tafel zitten, doe je alleen maar met mensen die het goed met elkaar menen.  Die hartelijkheid, die gezelligheid en dat positieve “wij”-gevoel willen we vandaag samen vieren.

Bij het afsluiten van de feestelijkheden rond 900 jaar Parochie Everberg, wil ik graag hulde brengen aan de mensen die de ruggengraat vormden van het evenementenjaar: de twee Everbergse schepenen, Paul Goeminne en Bart Nevens; het Erfgoedhuis dat zorgde voor de historische studie en de volkskundige achtergrondinformatie; Johan Christiaens die, als voorzitter van de Kerkfabriek, de regie van het hele gebeuren in handen had; Lode Quintens die zorgde voor de vormgeving van uitnodigingen en publicaties en voor de nodige contacten met de media; Gaby als drijvende kracht achter het Hildebrandt-concert; Felix en Wis, die de voorbije dagen bijna hun bed maakten in de kerk en die instonden voor de logistieke ondersteuning en voor de houtbewerking in de kerk; Jonas, die onze bierbrouwer van dienst was en Hendrik die elke activiteit vastlegde op de gevoelige plaat; Jeanine die het nodige sponsorgeld verzamelde en garant stond voor de praktische ondersteuning.  Er zijn ongetwijfeld nog parochianen die dit mooie feest kleur en klank hebben bijgebracht (ik denk aan de Everaert-Ghesellen, aan United Brass, aan Chiro Flurk, aan de schoolkinderen die prachtige teksten en tekeningen maakten en aan jeugdhuis Den Uyl), maar in dit korte bestek kan niet iedereen bij naam worden genoemd, waarvoor ik me graag wil excuseren.

Als burgemeester ben ik fier op wat Everberg dit jaar heeft gepresteerd en vooral op de manier waarop mensen elkaar en hun geschiedenis hebben leren waarderen.  Ik ben ervan overtuigd dat deze injectie van positieve energie de volgende jaren nog sterk zal doorwerken.

Alvast hartelijk bedankt voor dit mooie feestjaar.  U heeft ons voorgedaan hoe we als lokale gemeenschap over verschillen heen kunnen samenwerken en fier zijn op onze ‘roots’.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten