dinsdag 6 november 2012

Met (gemeente)raad en daad - november 2012

Elke maand worden in de gemeenteraad beslissingen genomen die een invloed hebben op het leven van elke dag.  Omdat niet iedereen de kans (of de tijd) heeft om naar de gemeenteraad te komen, vind je hier meer informatie over de markantste beslissingen.  Zo kwamen in Kortenberg op de raad van 5 november 2012 o.m. de volgende punten aan de orde:


Politieverordening ‘plaatselijk verkeer’ voor de Edegemstraat

Op voorstel van burgemeester Chris Taes (CD&V) besliste de gemeenteraad om het gedeelte van de Edegemstraat dat het dichtst bij het station ligt, het statuut van “uitgezonderd plaatselijk verkeer” toe te kennen.  Deze maatregel komt er, omdat buurtbewoners er terecht over kloegen dat de parkeerplaatsen in dat gedeelte van de Edegemstraat elke werkdag worden ingenomen door pendelaars die het ‘handig’ vinden om dicht bij het station te parkeren.  Daardoor konden de inwoners zelf vaak niet meer in de buurt van hun eigen huis parkeren.

Deze maatregel moet natuurlijk samengaan met een uitbreiding van de parkeermogelijkheden op de terreinen van de NMBS zelf.  Wie de trein neemt in het station van Kortenberg, kan immers dagelijks vaststellen dat de huidige parking ‘Boogstok’ onvoldoende plaats biedt voor de pendelaars.  Het gemeentebestuur vraagt de NMBS en Infrabel opnieuw om hiertoe de nodige initiatieven te nemen. 


Politieverordening ‘plaatselijk verkeer’ voor de Abdijdreef

Op voorstel van burgemeester Chris Taes (CD&V) wordt de toegangsweg voor gemotoriseerd verkeer naar de site van de Oude Abdij Kortenberg voortaan voorbehouden voor plaatselijk verkeer.  Sinds de openstelling van de abdijsite in mei 2012, worden er – gelukkig – vele evenementen georganiseerd met grote publieke belangstelling.  Het is daarom zeker niet aangewezen dat ander verkeer dan puur bestemmingsverkeer (van bewoners en van leveranciers) daar rondtoert. 

Bezoekers van de abdijsite kunnen te voet of met de fiets tot aan de abdijsite geraken.  Automobilisten kunnen hun voertuig parkeren op de parking van GC Colomba en hebben een rechtstreekse voetweg naar het domein.


Beheersovereenkomst met Jeugdhuis ‘t Excuus

Schepen van  jeugd Bart Nevens (N-VA) lichtte op de gemeenteraad de nieuwe beheersovereenkomst tussen jeugdhuis ’t Excuus en het gemeentebestuur toe.  Nu het jeugdhuis een nieuwe, eigen stek heeft gekregen, is het noodzakelijk goede afspraken te maken wat het beheer, het onderhoud en de uitbating van het jeugdhuis betreft.

Het beheer van de infrastructuur valt onder de bevoegdheid van jeugdhuis ’t Excuus. Het jeugdhuis zal de hen ter beschikking gestelde infrastructuur beheren zoals het een goede huisvader past.  De doelstellingen van het jeugdhuis zijn enerzijds jongeren en de leden van het jeugdhuis de kans te geven hun culturele en educatieve vorming verder te ontwikkelen en anderzijds hen in de mogelijkheid te stellen van een aangepaste ontspanning te genieten, om van daaruit engagement op te nemen voor andere jongeren.

Het jeugdhuis stelt de infrastructuur gratis ter beschikking van de gemeente voor activiteiten die behoren tot de normale werking. Dit gebeurt altijd in overleg met het jeugdhuis en mag de normale werking van het jeugdhuis niet verstoren.  Andere organisaties kunnen, mits toestemming van het college en in onderling overleg met het jeugdhuis, gebruik maken van het jeugdhuis. Dit kan niet voor fuiven en mag ook de normale werking van het jeugdhuis niet verstoren. Deze andere organisaties moeten dan de nutskosten betalen.

Het jeugdhuis moet er te allen tijde op toezien dat de geluidsnormen gerespecteerd worden tijdens de openingsavonden.


Luifel voor gemeenteschool De Negensprong in Everberg

Schepen van onderwijs Stef Ryckmans (Open Vld) kreeg van de gemeenteraad toestemming om in de gemeentelijke basisschool van Everberg (De Negensprong) een nieuwe luifel te laten plaatsen aan het oude schoolgebouw die de kinderen veilige beschutting biedt op de speelplaats.  De kostprijs voor het plaatsen van deze luifel wordt geraamd op 55.262,52 euro + 11.605,13 euro (21 % btw) = 66.867,65 euro.


Ontwerp uitbreiding begraafplaats Meerbeek goedgekeurd

Op voorstel van schepen van openbere werken Erwin Willems (Open Vld) keurde de gemeenteraad het ontwerp goed voor de uitbreiding van de begraafplaats in Meerbeek.

Het bestek, de plannen en de raming voor de opdracht met als voorwerp “Uitbreiden kerkhof Meerbeek” werden opgesteld door de ontwerper, Andy Malengier bvba, Nieuwstraat 67-69 te 8940 Wervik.  De lastvoorwaarden werden vastgesteld zoals voorzien in het bijzonder bestek en zoals opgenomen in de algemene aannemingsvoorwaarden voor de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De kostenraming bedraagt € 80.692,63 excl. btw of € 97.638,08 incl. 21% btw.

Deze opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare aanbesteding.

Burgemeester Chris Taes (CD&V) besloot: “Met de uitvoering van dit ontwerp zal Meerbeek beschikken over een nieuw soort begraafplaats dat sterk de nadruk legt op een harmonische inpassing in de omgeving en op een grote belevingswaarde voor de nabestaanden.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten