maandag 11 november 2013

11 November moet een feest van vrede zijn

De jaarlijkse 11 novemberviering van de gemeente Kortenberg mocht rekenen op flink wat publieke belangstelling.  In deelgemeente Meerbeek was er eerst een stemmige eucharistieviering om de slachtoffers van beide wereldoorlogen te herdenken.  Nadien werd een receptie aangeboden in de mooi gerestaureerde pastorie.  Burgemeester Chris Taes (CD&V) hield de gelegenheidstoespraak.

Hij zei: “Ook in 2013 blijft de plechtige herdenking van onze oorlogsslachtoffers een belangrijk moment in het publieke leven van onze plaatselijke gemeenschap.  We moeten ons bewust zijn van het feit dat steeds minder mensen rechtstreekse getuigen zijn van de gruwel van de oorlog.  Wie vandaag jonger is dan 65, heeft de twee wereldoorlogen niet zelf meegemaakt en kent ze alleen nog van ‘horen zeggen’.   De directe emotionele band met de gebeurtenissen van toen, zal daarom voor steeds meer inwoners langzaam vervagen.  Toch blijft een jaarlijkse bezinning over het offer van onze oud-strijders noodzakelijk : als wij vandaag in vrede, vrijheid en relatieve welvaart mogen leven, dan is het omdat meer dan een halve eeuw geleden mensen met principes en idealen een verbeten strijd leverden tegen de dictatuur en de verdrukking. 

Laat ons hulde brengen aan de moed en de inzet van zovele jongeren die er hun leven voor veil hadden.  Maar laat ons er ook de les uit trekken dat we dergelijk absurd en alles vernietigend geweld, geen plaats meer zullen geven in een samenleving die zich beschaafd wil noemen. Op 20 oktober jl. stond ik samen met vijf andere ‘Mayors for Peace’ (of burgemeesters voor de vrede) op het podium in het Jubelpark in Brussel om te pleiten voor een kernwapenvrije wereld.  Ik stond er naast de burgemeester van Ieper en in het licht van de eerste wereldoorlog had dit grote betekenis.

Overigens horen ook andere massavernietigingswapens, zoals chemische en biologische wapens, niet thuis in een samenleving die zich menselijk en geëmancipeerd wil noemen.  De schandelijke resultaten van dergelijke wapens hebben we enkele maanden geleden nog met grote weerzin moeten vaststellen in Syrië.

11 November moet een feest van vrede zijn, waarop we elkaar steunen om vrede te stichten in plaats van conflicten uit te buiten.  Om dat in de praktijk toe te passen, moeten we echt niet naar het buitenland.  We kunnen het hier in Meerbeek, Everberg, Kortenberg of Erps-Kwerps alvast elke dag proberen.

Vrede is veel meer dan afwezigheid van oorlog.  Vrede is de bereidheid van mensen om met elkaar samen te leven zonder haat en zonder bitterheid. Vrede is de bereidheid van mensen om samen werk te maken van het algemeen belang, zonder te wachten tot de ànderen dat in onze plaats doen.  Vrede is vertrouwen geven aan mensen, vooroordelen en roddels opzij zetten, het oprecht goed met elkaar menen.

Vrede, verdraagzaamheid, vrijheid en democratie, zullen in de toekomst niet vanzelf overleven.  Ze zullen slechts bewaard blijven indien we er met de oudere én de nieuwe generaties samen in slagen enkele essentiële morele en maatschappelijke waarden over te dragen.  We moeten alle positieve krachten bundelen die de samenleving vooruit willen helpen.

Vandaag eren we de helden van toen.  Wie zullen later de helden van vandaag zijn ?   Zullen het de grote vedetten, de sterren en de populaire leiders zijn die nu de kranten vullen, of zullen het ook dàn doodgewone mannen, vrouwen en kinderen zijn, die in dit moeilijke tijdsklimaat toch de moed hadden om voor elkaar op te komen en samen verantwoordelijkheid te dragen ? 

De loop van wat voorbij is, kunnen we niet meer veranderen.  De wijze waarop we met elkaar vandaag en morgen omgaan, hebben we wél zelf in handen.

Laten we onze oud-strijders eren door te werken aan een verantwoordelijke samenleving, die ervoor zorgt dat we samen kunnen vooruitgaan, zonder iemand achter te laten.  Laat ons zorg dragen voor de zwakkeren en de stemlozen.  Laat ons mensen uitnodigen zich voor onze samenleving te engageren. 

De grootste revoluties in de wereld zijn er niet gekomen door geweld en oorlog, maar door  broederlijkheid en samenwerking.  Dat is de morele waarde van deze herdenkingsplechtigheid. Met die wetenschap kunnen we straks ook in ons dagelijks leven een stukje verder.”
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten