woensdag 11 november 2015

11 november roept ons op tot actieve vrede


In de O.L.V.-kerk van Kortenberg hield burgemeester Chris Taes (CD&V) een gelegenheidstoespraak naar aanleiding van 11 november.  Hij had over de nood aan 'actieve vrede':

"Als wij vandaag in vrede, vrijheid en relatieve welvaart mogen leven, dan is het omdat in de vorige eeuw mensen met principes en idealen een moedige strijd leverden tegen de dictatuur en de verdrukking. Laat ons hulde brengen aan de moed en het idealisme van zovele jongeren die deze strijd met hun leven betaalden. Laat ons er ook de les uit trekken dat we dergelijk absurd en alles vernietigend geweld, geen plaats meer mogen geven in een samenleving die zich beschaafd wil noemen. Dat deze conclusie niet vanzelfsprekend is, merken we elke dag in de nieuwsberichten over barbaarse moorden en onmenselijke folteringen in Syrië en Irak.

11 November moet een feest van vrede zijn, waarop we elkaar steunen om vrede te stichten in plaats van conflicten uit te buiten. Om dat in de praktijk toe te passen, moeten we niet eens naar Duitsland, Syrië of het Midden-Oosten. We kunnen het hier in Kortenberg, Meerbeek, Everberg of Erps-Kwerps alvast elke dag proberen. 

Vrede is helemaal iets anders dan afwezigheid van oorlog. Vrede is de bereidheid van mensen om met elkaar samen te leven zonder haat en zonder bitterheid. Vrede is de bereidheid van mensen om samen werk te maken van het algemeen belang, zonder te wachten tot de ànderen eens iets doen. Vrede is vertrouwen geven aan mensen, vooroordelen en roddels opzijzetten, het oprecht goed menen met elkaar.

Vrede, verdraagzaamheid, vrijheid en democratie, zullen in de toekomst niet vanzelf overleven. Ze zullen slechts bewaard blijven indien we er met de oudere én de jongere generaties samen in slagen enkele essentiële morele en maatschappelijke waarden over te dragen. We moeten alle positieve krachten bundelen die de samenleving vooruit willen helpen.

Straks gedenken we bij het vredesmonument aan het gemeentehuis de helden van toen. Wie zullen later de helden van vandaag zijn ? Zullen het de vedetten en de sterren zijn die nu de krantenkoppen halen, of zullen het ook dan doodgewone mannen, vrouwen en kinderen zijn, die in dit moeilijke tijdsklimaat toch de moed hadden om voor elkaar op te komen en samen verantwoordelijkheid te dragen ? De loop van wat voorbij is, kunnen we niet meer veranderen. De wijze waarop we met elkaar omgaan, hebben we wel zelf in handen.

Laten we onze Oud-strijders eren door te werken aan een verantwoordelijke samenleving, die ervoor zorgt dat we samen kunnen vooruitgaan, zonder iemand achter te laten. Laat ons zorg dragen voor de zwakkeren en de stemlozen. Laat ons mensen uitnodigen zich voor de samenleving te engageren. De grootste revoluties in de wereld zijn er niet gekomen door geweld en oorlog, maar door overleg, samenhorigheid en samenwerking. Dàt is de morele waarde van deze herdenkingsplechtigheid. Met die wetenschap kunnen we straks ook in ons dagelijks leven iets doen."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten