dinsdag 10 november 2015

Resolutie FairTrade gemeente


Op voorstel van milieuschepen Kristien Goeminne (CD&V) keurde de gemeenteraad een resolutie goed, waarin het belang wordt onderstreept van duurzame ontwikkeling en van de ‘korte keten’ bij het lokaal winkelen.  Met deze resolutie ondersteunt de gemeenteraad de inspanningen van een trekkersgroep van vrijwilligers die zich inzetten om van Kortenberg een FairTrade gemeente te maken.

Hierdoor stemt de gemeente Kortenberg er principieel mee in:

Artikel 1: In het kader van een duurzaam beleid (op sociaal, ecologisch en economisch vlak) bij de aankoop van producten aandacht te besteden aan de prijs die de producenten, in ontwikkelingslanden en lokaal, voor hun product krijgen en aan hun arbeidsomstandigheden. Voor koffie en thee zal de gemeente beroep doen op leveranciers die worden gecertificeerd door een keurmerk van eerlijke handel, zoals Fairtrade Belgium, Fair For Life en Ecocert fairtrade.

Artikel 2: In haar interne en externe communicatie aandacht te besteden aan haar duurzaam aankoopbeleid zodat ze op die manier haar informatie- en sensibilisatieopdracht uitvoert.

Artikel 3: De deelname en ondersteuning aan de werkgroep FairTradeGemeente te bestendigen, ter bevordering van het verder uitrollen van de campagne FairTradeGemeente in de gemeente.

Ter informatie: de internationale definitie van eerlijke handel luidt als volgt:

“Eerlijke handel is een handelspartnerschap, gebaseerd op dialoog, transparantie en respect, dat streeft naar meer rechtvaardigheid in de internationale handel. Eerlijke handel draagt bij tot duurzame ontwikkeling door betere handelsvoorwaarden te bieden aan en de rechten veilig te stellen van achtergestelde producenten en arbeiders vooral in het Zuiden.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten