woensdag 9 december 2015

Intentieverklaring voor nevenbestemming kerk Kortenberg


De Kortenbergse gemeenteraad keurde een belangrijke intentieverklaring goed om, samen met de kerkfabriek van O.L.Vrouw Kortenberg, te onderzoeken op welke manier een gedeelte van het kerkgebouw van Kortenberg een nevenbestemming kan krijgen voor gemeentelijke infrastructuurnoden.

Het kerkbestuur van Kortenberg is op hoogte van de infrastructuurnood van de gemeente Kortenberg en wenst zijn steentje bij te dragen voor het algemeen welzijn van de gemeente.

Het kerkgebouw van Kortenberg werd informeel bezocht door de ‘vicariale commissie voor kerken en kapellen’, bestaande uit drie verantwoordelijken van het vicariaat, een professor kunstgeschiedenis van de universiteit van Hasselt en een burgerlijk ingenieur-architect.

Deze commissie is de mening toegedaan dat het gebouw zich leent tot nevenbestemming, maar dat wel met een aantal knelpunten rekening zal moeten worden gehouden. Zo zijn er bouwtechnische uitdagingen (bv. in verband met akoestiek, verwarming, verluchting, verlichting, en aandacht voor de visuele continuïteit en de esthetische dieptelijn van het kerkschip,…), en moet de liturgische ruimte ook een liturgische eenheid blijven vormen.

De kerkraad van O.L. Vrouw Kortenberg bevestigt de principiële intentie om een substantieel gedeelte van het kerkgebouw van Kortenberg ter beschikking te stellen aan de gemeente Kortenberg met een nevenbestemming in de richting van gebruik door scholen, administratieve functies, culturele activiteiten, enz.  Deze functies dienen dus nog concreet te worden bepaald te worden en dienen verenigbaar te zijn met de resterende liturgische bestemming van het kerkgebouw. 

De kerkraad van O.L. Vrouw Kortenberg geeft de gemeente Kortenberg de toestemming om hiervoor een studiebureau aan te stellen dat de concrete architecturale en organisatorische invulling ervan, in overleg met de “vicariale commissie voor kerken en kapellen”, uitwerkt.  Deze studie moet de basis vormen voor een sluitende juridische overeenkomst, waarbij de nevenbestemming van een substantieel gedeelte van de kerk van Kortenberg ten behoeve van de gemeente Kortenberg wordt vastgelegd en waarbij het gemeentebestuur de garantie krijgt dat deze nevenbestemming voor een periode van minimum 50 jaar wordt gegarandeerd.

Burgemeester Chris Taes (CD&V) ziet in deze originele samenwerkingsformule een “win-win”-situatie: het kerkbestuur kan een duurzame en zinvolle bestemming geven aan het volledige kerkgebouw, waarbij de liturgische functie behouden blijft en het gemeentebestuur kan een antwoord bieden op heel wat infrastructuurnoden in het centrum van de gemeente.

2016 wordt beschouwd als een ‘studiejaar’, waarin alle architecturale, organisatorische en juridische uitgangspunten moeten worden uitgeklaard.  Het gemeentebestuur zou in het kerkgebouw alvast klaslokalen voor De Regenboog, de gemeentelijke bibliotheek, het archief en een mooie tentoonstellingsruimte willen onderbrengen. In 2017 zouden de inrichtingswerken voor beide gedeelten van het kerkgebouw dan kunnen starten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten