vrijdag 10 maart 2017

Raamcontract voor generieke ICT-toepassingen

Net zoals vele andere gemeentebesturen (en privé-bedrijven) probeert Kortenberg al geruime tijd oplossingen te vinden om de veelheid aan informaticatoepassingen die nodig zijn om alle gemeentelijke diensten optimaal te kunnen laten functioneren, beter op elkaar af te stemmen.

Op de ICT-markt zijn heel wat peperdure pakketten beschikbaar, die niet allemaal even gebruiksvriendelijk zijn en die het grote nadeel hebben dat ze onderling niet compatibel zijn: de systemen communiceren niet met elkaar, zodat de gegevens manueel of via ingewikkelde procedures van het ene systeem naar het andere moeten worden overgezet, met heel wat tijdverlies en risico op fouten tot gevolg.

Daarom werd de gemeente Kortenberg in 2015 lid van de Vlaamse ICT-organisatie V-ICT-OR vzw, een initiatief van de Vlaamse overheid, dat steden en gemeenten op een zeer concrete en praktische manier wil ondersteunen inzake digitalisering.

V-ICT-OR lichtte de hele gemeentelijke ICT-infrastructuur door en klaarde, in overleg en samenspraak met de verschillende gemeentelijke diensten zelf, uit welke precies de reële wensen en noden voor Kortenberg waren en hoe de gemeentelijke ICT-infrastructuur zo kon worden opgebouwd, dat door gebruik te maken van ‘generieke’ (niet-specifieke) softwarepakketten, die wensen en noden tegen de meest gunstige kostprijs konden worden gerealiseerd.

Die doorlichting en dat overleg gebeurden zeer grondig en namen een volledig jaar in beslag.

In november 2016 engageerde het college van burgemeester en schepenen zich ertoe om samen met V-ICT-OR vzw een bestek op te stellen en gunningsprocedures te onderzoeken om te komen tot een “citizen commom platform” met als doel: het realiseren van een gemeenschappelijk en interbestuurlijk open gestandaardiseerd platform, gebaseerd op de best mogelijk beschikbare technologie. Dat platform moet in staat zijn om rechtstreeks te connecteren met ‘authentieke bronnen’, zoals bv. het Rijksregister.

Burgemeester Chris Taes (CD&V) stelde de gemeenteraad nu voor om deel te nemen aan een groepsaankoop die wordt georganiseerd door de gemeente Aalter via een Europese aanbestedingsprocedure.  Via die groepsaankoop kan Kortenberg over alle noodzakelijke bouwstenen beschikken om een eigen informatica-architectuur uit te werken.

De kostprijs van de aankoop voor de gemeente Kortenberg mag maximum € 150.000 bedragen.

De gemeenteraad keurde dit voorstel unaniem goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten