zaterdag 13 september 2014

De Groote Oorlog van kleine mensen


Op zaterdag 13 september 2014 werd in het Erfgoedhuis Kortenberg een prestigieus boek voorgesteld over ‘Kortenberg in W.O. I’.  Het was een project waaraan niet minder dan achttien auteurs hebben meegewerkt over een periode van veertig (!) jaar.

Burgemeester Chris Taes (CD&V) sprak zijn waardering uit voor de succesvolle afronding van het project en kon – bij wijze van primeur – meedelen dat Kortenberg en Erps-Kwerps bij K.B. van 23 juli 2014 vanwege het Ministerie van Defensie officieel het Erediploma ‘Gemeente Slachtoffer van Oorlogsfeiten 1914-1918’ overhandigd kreeg.  Hij schonk het Erediploma en het bijhorende erelint aan het Erfgoedhuis.

Hij benadrukte het belang van de herdenking van de honderdste verjaardag van de ‘Groote Oorlog’ als volgt: “We doen dat niet alleen om de belangrijke historische achtergronden te duiden die toen hebben geleid naar een nooit gezien conflict met een enorme tol aan mensenlevens, maar ook – en misschien vooral – om onze oprechte vredeswil te uiten.  Geweld leidt nooit tot duurzame vrede.  Hoogstens tot angst en wraak.  Die waarheid moeten we ook in 2014 luid durven te verkondigen, zeker na een zomer van moorddadige en extremistische conflicten in het Midden-Oosten.  Er moet een einde komen aan de vicieuze cirkel van aanslagen en vergeldingen, van moord en wedermoord. 

Als democraten zetten we in op woord en werderwoord, hoe groot meningsverschillen ook mogen zijn, en niet op moord en wedermoord.

Daarom heb ik een maand geleden, samen met enkele andere collega’s-burgemeesters, een oproep gelanceerd om conflicten op een vredevolle, respectvolle, redelijke en overlegde manier op te lossen.   Als burgemeesters zoeken we overal ter wereld elke dag naar overeenstemming, naar dialoog, naar gemeenschappelijk draagvlak en streven we welvaart, welzijn en vrede na.  Die stem moet de bovenhand krijgen op haat en onverdraagzaamheid, op zinloos en moordend geweld, waarbij kinderen en onschuldige burgers de eerste slachtoffers zijn.”

Als gemeentebestuur lanceert Kortenberg niet alleen oproepen, maar steekt het ook zelf de handen uit de mouwen.  Zo loopt er een programma om de monumenten van onze gesneuvelden op de diverse kerkhoven op te frissen en de namen terug leesbaar te maken.  Vorig jaar werd het kerkhof van deelgemeente Kortenberg aangepakt.  Dit jaar nog zal het oudstrijdersperk en het monument op het kerkhof van Erps-Kwerps worden opgefrist.  De andere kerkhoven zullen de komende twee jaar volgen.  Op die manier zorgen we ervoor dat de herinnering aan de beide wereldoorlogen voor nieuwe generaties bewaard blijft.

Taes noemde het de grote verdienste van het boek ‘Kortenberg in W.O. I’, dat het een naam en een gezicht geeft aan elk oorlogsslachtoffer uit Kortenberg.  Het gaat om het leven van gewone mensen die bij de oorlog betrokken raakten en die, soms tegen wil en dank, uitgroeiden tot helden.

De presentatie van het boek kadert in een hele reeks van acties en activiteiten van het Erfgoedhuis in verband met de herdenking van de Groote Oorlog, zoals

  • voordrachten
  • een autotocht voor minder-mobielen
  • een expo
  • een fietstocht
  • een kinderboek
  • historische wandelingen
  • powerpointpresentaties voor kinderen en volwassenen
  • en de ‘schoolsoep’ uit de oorlog.

 
Dit alles werd mogelijk dank zij de goede samenwerking tussen de gemeente Kortenberg en het Erfgoedhuis Kortenberg, samen met de vier heemkringen en de archeologische werkgroep.

Chris Taes besloot met een bijzonder woord van dank aan Ereburgemeester Dr. Henri Vannoppen, die de bezieler en coördinator is geweest van dit boeiende en historisch belangrijke project.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten