dinsdag 2 september 2014

Waterbeheersing: Kortenberg doet er iets aan.

De voorbije zomer werd Kortenberg, zoals vele andere gemeenten, getroffen door wateroverlast.  Op de gemeenteraad van 1 september werd een overzicht gegeven van de inspanningen die het gemeentebestuur doet én plant om, in de mate van het mogelijke, wateroverlast te voorkomen.

Sommige maatregelen heeft de gemeente zelf in de hand, omdat er geen goedkeuring of subsidiëring vanwege de hogere overheid meer moet worden afgewacht.  Andere maatregelen vergen een langere voorbereidingstijd en kunnen vandaag nog niet precies worden getimed.

Bij elk initiatief wordt vermeld wat de stand van zaken is: uitgevoerd, in uitvoering of gepland.

project Sterrebeeksesteenweg
(uitvoering gepland in 2016)
In een deel van de Sterrebeeksesteenweg wordt gescheiden riolering aangelegd en het bekken in de voetweg wordt uitgebreid. Het afvalwater en het regenwater van Hof van Montenaken zal gescheiden afgevoerd kunnen worden. Er wordt ook extra buffering voorzien in de gracht. Dit zal de problemen aan de Sterrekbeeksesteenweg en de voetweg sterk verlichten.

project Weesbeek – Dekenijstraat
(werken bijna afgerond)
De Weesbeek werd afgekoppeld van de riolering (collector) en de beek werd geherprofileerd voor meer buffering. Deze ingreep ontlast de riolering en is een oplossing voor de wateroverlast in de buurt van de Dekenijstraat.

project Hof van Montenaken – Sterrebeeksesteenweg
(afgewerkt)
Er werd een nieuwe verbinding gemaakt met de Aquafin-collector en er werd een kort stuk leiding vervangen. Deze ingreep verlicht de wateroverlast in de Sterrebeeksesteenweg.

project Donkerstraat
(afgewerkt)
Afkoppeling, met Aquafin-project (bekken en pompstation). Daardoor wordt de vuilvracht van het Zonnewoud aangesloten op de RWZI (waterzuiveringsstation).

project voeding vijvers abdij Kortenberg
(afgwerkt)
Zorgt voor instroom van proper water in de vijvers van de abdij. In het begin waren er wat kinderziektes. Momenteel werkt de voeding correct en wordt ze ook elke week gecontroleerd.

project Kloosterstraat
(afgewerkt)
De riolering in de Kloosterstraat werd gescheiden uitgevoerd. Dit zorgt voor een lagere belasting van de collector in de Wipstraat.

project Vogelenzangstraat
(uitvoering in 2015, afhankelijk van het vastleggen van de nieuwe rooilijn)
Er wordt afgekoppeld en extra gebufferd op de beek. Dit zal zowel de collector als de beek ontlasten. Er wordt ook rekening gehouden met afvalwater en regenwater dat van Vierhuizen zal komen.

project Karterstraat
(klaar eind september)
Er wordt een gescheiden stelsel gelegd. Het regenwater van de Karterstraat zal niet meer naar de gemengde riool in de Brouwerijstraat/Kiewitstraat gaan. Dit zal een positieve invloed hebben op de wateroverlast in de Brouwerijstraat en L. Maesstraat.

project Negenhoek
(voorbereidende werken in uitvoering)
De riolering ligt hier in het voetpad en de nutsleidingen in de straat.  De nutsleidingen dienen verlegd te worden, zodat op korte termijn ook de riolering kan aangepakt worden.

wateroverlast Kapellestraat
Het regelmatig ruimen van de straatkolken kan de problemen beperken maar de slechte toestand van de riolering zal op termijn grondig moeten worden aangepakt

wateroverlast Leuvensesteenweg en Witloofstraat
Het aanpassen van de pompdebieten van het spaarbekken in Guldendelle heeft de problemen al verminderd. Er werden reeds oplossingen gedefinieerd door Aquafin voor de overlast in de Witloofstraat. Een terugslagklep werd geplaatst ter hoogte van de Witloofstraat om waterterugslag te voorkomen.

ruimen wachtbekkens Armendaal
Het regelmatig ruimen van deze wachtbekkens voor een betere buffering van de afstroom van regenwater van de velden en dus minder belasting op de riolering.
 
wateroverlast Schoonaardestraat – Dorpsstraat
In oktober wordt het stroomprofiel in de put aangepast, wat de situatie zal verbeteren. Een eventuele noodoverlaat naar de beek wordt verder onderzocht.

wateroverlast L. Maesstraat – Brouwerijstraat
Wordt momenteel verder onderzocht door Aquafin.  Binnen enkele maanden worden concrete voorstellen verwacht.

erossiebestrijdingsprojecten
Samen met de erossiebestrijdingscoordinator van de provincie werden twee projecten opgestart, nl. in de Dorpstraat te Meerbeek en in de Hoogveldstraat te Kortenberg.

Schepen van Openbare Werken Bart Nevens (N-VA) kondigde aan dat de geplande werken technisch zullen worden toegelicht en besproken op een vergadering van de Raadscommissie infrastructuur in de loop van de maand oktober.  Burgemeester Chris Taes (CD&V) beklemtoonde dat de gemeente al zeer lang fors investeert in waterhuishouding en dat Kortenberg één van de weinige gemeenten in Vlaanderen is, waar ruim 95% van de woningen beschikt over riolering en waar voor de andere woningen een planning bestaat voor individuele behandeling van het afvalwater (IBA). Dat programma is volop in uitvoering.

Het gemeentebestuur toont hiermee daadwerkelijk aan dat de waterbeheersing voor de gemeente een prioriteit is en dat er concrete initiatieven genomen worden om, verspreid over het hele grondgebied, knelpunten aan te pakken, die zowel rekening houden met de huidige als met de toekomstige risico’s van wateroverlast.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten