donderdag 18 september 2014

RUP Vierhuizen: luisteren naar de bekommernissen



Het college van burgemeester en schepenen van Kortenberg heeft kennisgenomen van het advies van de GECORO (Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening) over de 145 bezwaarschriften die werden ingediend tijdens het openbaar onderzoek in het kader van het ontwerp-RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) “Vierhuizen”.

Via dit RUP wil het gemeentebestuur van Kortenberg, in samenwerking met VLABINVEST,  een antwoord helpen bieden op de schrijnende nood aan betaalbare woningen en bouwgronden in onze gemeente.  Die problematiek zorgt er immers voor dat vele jongeren uit de gemeente moeten verhuizen wanneer ze thuis weggaan, omdat ze in eigen streek geen woning of appartement kunnen bouwen, kopen of huren.

In het advies van de GECORO worden veruit de meeste bezwaren i.v.m. de voorgestelde ruimtelijke ordening van het projectgebied weerlegd. 

De GECORO formuleert wel drie eindadviezen, die kort samengevat hierop neerkomen:
 
  1. De communicatie rond het project kan helderder.

  2. Er moet aan een oplossing gewerkt worden voor de 
     waterbeheersing in het projectgebied vooraleer nieuwe  
     bouwinitiatieven worden opgestart.

  3. Er moet een oplossing worden uitgewerkt voor de mobiliteit in
      en rond het projectgebied. 

Hoewel de GECORO alleen bevoegd is voor aspecten inzake ruimtelijke ordening en niet voor de aspecten die in de eindadviezen aan bod komen, neemt het college van burgemeester en schepenen van Kortenberg de bekommernissen van omwonenden en andere inwoners, die ook bij eerdere contactmomenten al waren geformuleerd omtrent heldere communicatie, de vrees voor bijkomende wateroverlast en de bekommernissen rond de mobiliteit, oprecht ernstig.

Daarom wordt het RUP “Vierhuizen” ‘on hold’ gezet.  Het college van burgemeester en schepenen wil eerst een duidelijk en overtuigend antwoord formuleren op de bezwaren inzake wateroverlast en mobiliteit, om op die manier een breder en steviger draagvlak te creĆ«ren voor de verdere ontwikkeling van dit project.

Nadat deze aspecten verder zijn uitgeklaard en gecommuniceerd, kan een nieuw openbaar onderzoek over het project volgen op basis van concrete engagementen die een antwoord bieden op de bekommernissen die uit de bezwaarschriften tegen het RUP Vierhuizen naar voor zijn gekomen.

Het college van burgemeester en schepenen wil hiermee aantonen dat het de opmerkingen van de inwoners ter harte neemt en dat het oren heeft naar de nood aan verduidelijking en een meer gedetailleerde omschrijving van de randvoorwaarden die dit belangrijke project mogelijk moeten maken.  Daarmee handelt het college in de lijn van het Charter van Kortenberg, de bakermat van de moderne democratie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten