dinsdag 2 september 2014

Met (gemeente)raad en daad - september 2014



Gemeenteraad gemist?  Geen probleem.  Je vindt hier meer informatie over de markantste beslissingen.  Zo kwamen in Kortenberg op de raad van 1 september 2014 o.m. de volgende punten aan bod:


PRUP Den Tomme – stand van zaken


Nadat in juni 2014 overleg had plaatsgevonden tussen de provincie Vlaams-Brabant en het gemeentebestuur van Kortenberg, in aanwezigheid van o.m. burgemeester Chris Taes (CD&V), schepen van ruimtelijke ordening Bart Nevens (N-VA) en het diensthoofd ruimtelijke ordening, werd een gedragslijn afgesproken, waarbij de inwoners van Den Tomme, na decennia van onzekerheid en twijfel, eindelijk duidelijkheid konden krijgen over hun stedenbouwkundige statuut.


Intussen werden, ondanks de vakantieperiode, de meeste aanvragen tot ‘functiewijziging’ die de inwoners van Den Tomme bij het gemeentebestuur hadden ingediend, reeds door de dienst ruimtelijke ordening en door het college van burgemeester en schepenen behandeld. 


Stedenbouwkundige aanvragen die helemaal voldeden aan de voorschriften van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP), hebben  geleid tot een volwaardige stedenbouwkundige vergunning met een functiewijziging van weekendverblijf naar kleinschalig sociaal wonen en dit met volledige rechtszekerheid.   De belangrijkste bepalingen van het PRUP zijn: een maximum oppervlakte van 80 m2 en een maximum bouwvolume van 240 m3.  Er  zijn 174 woningen in Den Tomme. Tot nu toe werden 74 volwaardige en volledige stedenbouwkundige vergunningen uitgereikt.


Voor de andere stedenbouwkundige aanvragen, waarbij de constructies niet helemaal in overeenstemming zijn met de voorschriften van het PRUP, heeft het gemeentebestuur gedeeltelijke stedenbouwkundige vergunning uitgereikt.   In totaal gaat het om 47 gedeeltelijke stedenbouwkundige vergunningen.   Bij gedeeltelijke stedenbouwkundige vergunningen wordt de functiewijziging naar kleinschalig sociaal wonen principieel toegestaan, maar blijft de vergunning onvolledig.  In het plannenregister wordt een perceel waarvoor een gedeeltelijke stedenbouwkundige vergunning wordt verleend, ook als dusdanig ingeschreven, zodat notarissen bij het opvragen van stedenbouwkundige gegevens niet onder deze vaststelling uit kunnen. 


Er zijn momenteel nog 23 dossiers in behandeling.  Bedoeling is om ze voor eind september 2014 helemaal rond te krijgen; 20 dossiers waren onvolledig en de aanvragers kregen de nodige informatie om een nieuw, vervolledigd dossier in te dienen; 9 eigenaars hebben nog geen aanvraag ingediend.


Met de snelle behandeling van de stedenbouwkundige aanvragen vanuit Den Tomme, lost het college van burgemeester en schepenen structureel een reeds lang aanslepend probleem op voor de inwoners van deze Meerbeekse wijk en maakt het een onderscheid tussen Tommenaars die zich helemaal in regel hebben gesteld met de voorschriften van het PRUP en anderen die een functiewijziging krijgen, maar met een bouwovertreding bezwaard blijven. 


Arbeidstrajectbegeleiding Social


OCMW-Voorzitter Alexandra Thienpont (CD&V) kreeg van de gemeenteraad een gunstig advies om via Social, een samenwerkingsverband tussen verschillende OCMW’s in de regio, aan arbeidstrajectbegeleiding te doen. 


Arbeidstrajectbegeleiding zorgt ervoor dat werklozen deskundig en op maat ondersteund worden in hun zoektocht naar een geschikte job.  Het gaat dan niet om een éénmalige begeleiding, maar om het coachen van een werkloze tot hij of zij daadwerkelijk een job heeft gevonden. 


Op die manier worden mensen, vaak na een lange zoektocht, opnieuw ingeschakeld in het arbeidsproces en wordt hun gevoel van eigenwaarde versterkt.  Uiteraard komt dit de hele gemeenschap ten goede, omdat iemand die een job heeft, kan bijdragen tot de samenleving in plaats van een leefloon te moeten krijgen. 


Goedkeuring reglement Mini-Academie


Op voorstel van schepen Sabine Ledens (N-VA) keurde de gemeenteraad een reglement goed voor de Mini-Academie.  Het gaat om de initiatieklassen van de Kunstacademie Zaventem.  Het gaat om cursussen algemene muziekinitiatie, instrumentinitiatie, groepsles viool, algemene muzikale vorming en algemene muziekinitiatie.


De tarieven kunnen worden geraadpleegd op de webstek van de gemeente Kortenberg (www.kortenberg.be), bij de knop “Bestuur” onder de rubriek “Reglementen en verordeningen”.


Kortenberg geeft premie voor dak- en zoldervloerisolatie en buitenmuur- of spouwmuurisolatie


 De gemeenteraad keurde het voorstel van schepen van milieu Kristien Goeminne (CD&V) goed om voortaan een aanvullende premie toe te kennen aan inwoners die zorgen voor dak- en zoldervloerisolatie en voor buitenmuur- of spouwmuurisolatie.


De gemeente voorziet voortaan een aanvullende premie indien aan de voorwaarden van het premiereglement voor dak- of zoldervloerisolatie van de netbeheerder  voldaan wordt.  Alle specifieke voorwaarden staan vermeld in het premiereglement voor dak- of zoldervloerisolatie en in het premiereglement voor buitenmuur- of spouwmuurisolatie van de netbeheerder.


De aanvullende premie van de gemeente Kortenberg bedraagt 2 euro per m² dak- of zoldervloerisolatie beperkt tot 200 euro, ongeacht of de werken worden uitgevoerd door een doe-het-zelver dan wel door een geregistreerd aannemer.


De aanvullende premie van de gemeente Kortenberg bedraagt 2 euro per m² buitenmuur- of spouwmuurisolatie beperkt tot 200 euro.   Hier komen alleen werken uitgevoerd door een geregistreerd aannemer in aanmerking.


Nieuwe subsidiereglementen in vrijetijdssector goedgekeurd


Op voorstel van schepen van cultuur en sport Ann Vannerem (CD&V) werd een hele reeks nieuwe of aangepaste subsidiereglementen in de vrijetijdssector goedgekeurd.


Via een eerste reglement wil de gemeente de participatie van kansengroepen aan het vrijetijdsaanbod bevorderen.   Dit gebeurt in samenwerking tussen het Welzijnshuis en de dienst Vrije Tijd.  Per persoon kan er jaarlijks een tussenkomst aangevraagd worden van maximum 60 euro om deel te nemen aan alle gemeentelijke vrijetijdsinitiatieven.  De tussenkomst bedraagt 100% van de deelnameprijs voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar en 80% van de deelnameprijs voor volwassenen.  Bij deelname aan gemeentelijke kampen tijdens de vakantieperiode kan er jaarlijks een tussenkomst aangevraagd worden van maximum 100 euro om deel te nemen aan alle gemeentelijke vrijetijdskampen.  De tussenkomst bedraagt 100% van de deelnameprijs voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar en 80% van de deelnameprijs voor volwassenen.  Dit kan gecombineerd worden met een tussenkomst in het lidgeld van een erkende Kortenbergse vereniging tot hetzelfde (gecombineerde) maximum van 100 euro per persoon per jaar.


Via een tweede reglement worden de voorwaarden bepaald waaraan verenigingen moeten voldoen om te kunnen genieten van gemeentelijke financiële ondersteuning bij de organisatie van hun activiteiten.  Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een ‘basisbedrag’ dat erkende verenigingen krijgen en bijkomende doelstellingen die worden gewaardeerd met een puntensysteem.  De volledige tekst van dit reglement kan weldra door geïnteresseerden worden geraadpleegd op de webstek van de gemeente Kortenberg.


Via een derde subsidiereglement wil de gemeente Kortenberg erkende Kortenbergse sportverenigingen stimuleren tot professionalisering met een accent op kwaliteitsvolle jeugdsportbegeleiders.  De subsidie wordt bepaald door de volgende factoren: werken met sportgekwalificeerde jeugdsportbegeleiders, werken met een sportgekwalificeerde jeugdsportcoördinator, volgen van bijscholingen door jeugdsportbegeleiders en jeugdsportcoördinatoren, terugbetaling van opleidingen en (deels) terugbetaling van loonkosten voor coördinerende functies. De volledige tekst van dit reglement kan weldra door geïnteresseerden worden geraadpleegd op de webstek van de gemeente Kortenberg.


Het bestaande subsidiereglement voor de Kortenbergse sportverenigingen werd op enkele punten aangepast.  De betrokken sportverenigingen zullen hierover rechtstreeks geïnformeerd worden via de Sportraad.


Ten slotte werd ook het reglement op buurt- en straatfeesten voor de periode 2014-2019 hernieuwd.  Het gemeentebestuur erkent het belang van een hecht sociaal weefsel in straten, buurten en wijken en wil de bewoners kansen bieden om initiatieven te nemen. Dit reglement voorziet in de financiële ondersteuning van buurtfeesten. Elke bewonersgroep (buurtcomité) die samen een buurtfeest wil organiseren komt in aanmerking voor ondersteuning. De buurt kan zich beperken tot één of meerdere straten. Eenzelfde groepering kan slechts één maal per jaar financiële ondersteuning krijgen.  Om in aanmerking te komen voor de ondersteuning moet het feest zich richten naar alle inwoners van de straat, buurt of wijk. Indien een aanvraag voor een buurt- of straatfeest wordt goedgekeurd, kunnen de organisatoren gebruikmaken van de gemeentelijke uitleendienst tegen de geldende tarieven en kunnen ze tot 125 euro financiële tegemoetkoming krijgen in de organisatiekosten.


Nieuwe straatnamen Bareelplein en Bareeldreef principieel goedgekeurd


Op voorstel van burgemeester Chris Taes (CD&V) keurde de gemeenteraad principieel twee nieuwe straatnamen goed voor de twee nieuwe straten die gelegen zijn op de vroegere Herko-site kruispunt Stationsstraat en Leuvensesteenweg: Bareelplein en Bareeldreef.


Deze straatnamen werden voorgesteld door het Erfgoedhuis Kortenberg, omdat op het kruispunt tussen de Leuvensesteenweg en de Stationsstraat vroeger een bareelhuis stond, dat later werd omgevormd tot het eerste rijkswachtgebouw in Kortenberg. In dat bareelhuis betaalde men in Kortenberg bareelrechten (tolrechten) van 1709 tot de vestiging van de rijkswacht in 1807, toen het bareelhuis verhuisde naar de grens tussen Kortenberg en Nossegem.


Er wordt nu een openbaar onderzoek ingesteld.  Daarna zal de gemeenteraad zich definitief over deze nieuwe straatnamen uitspreken.


Waterbeheersingswerken


De gemeente Kortenberg werkt een indrukwekkend waterbeheersingsprogramma uit om wateroverlast in de mate van het mogelijke te kunnen voorkomen.  Dit programma werd op de gemeenteraad voorgesteld.  U leest er alles over in een apart artikeltje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten